Να πάρει πίσω το μέτρο με το οποίο διαχωρίζει τους πολίτες σε δύο κατηγορίες ζητούν πολλοί επιχειρηματίες της εστίασης από την κυβέρνηση.

Ήδη όπως σας αναφέραμε στο pronews.gr, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η Ένωση εστιατορίων, ψητοπωλών και καφέ μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης μόλις το 6% θα πάει σε «covid free» σήμανση, να δέχεται δηλαδή μόνο εμβολιασμένους!

">

Κάτι που ουσιαστικά σημαίνει πως στο τέλος οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να πάνε σε μεικτά μαγαζιά, καθώς ελάχιστα θα είναι αυτά που θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους.

Tην έντονη αντίδραση τους για τον διαχωρισμό των πολιτών εξέφρασαν και οι επαγγελματίες της εστίασης στην Ηλεία, οι οποίοι… επίσης δεν θα σκανάρουν τους πολίτες.

Σύμφωνα με τους εστιάτορες οι αμιγείς και μεικτοί χώροι (εμβολιασμένων, ανεμβολίαστων) δεν πρόκειται να λειτουργήσουν, οι ίδιοι δεν πρόκειται να κάνουν τους… αστυνομικούς επικρίνοντας την κυβέρνηση για τη μετάθεση των ευθυνών της στους επιχειρηματίες.

«Τα μέτρα είναι πρόχειρα, ανεδαφικά και στην πράξη δεν μπορούν να λειτουργήσουν», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του σωματείου εστίασης Πύργου, Βασίλη Σιγούρο. Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της εστίασης στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», δεν έχουν δικαίωμα επιλογής οι καταστηματάρχες, ενώ κρίνουν από δύσκολο έως αδύνατο το να μπορούν να ελέγξουν στην πράξη εμβολιασμένους και μη, ή ποιος φέρει αρνητικό τεστ.

«Μεταβιβάζουν την ευθύνη των αποφάσεων στους επιχειρηματίες του κλάδου», επεσήμανε ο κ. Σιγούρος και τόνισε ότι η κυβέρνηση «οφείλει να υποστηρίξει με επιπρόσθετα μέτρα την εστίαση χωρίς να εφαρμόζει «δύο μέτρα και δύο σταθμά», εννοώντας τις επιχειρήσεις που δεν έχουν εξωτερικό χώρο και οι οποίες είναι… ξεχασμένες και δεν λαμβάνουν κρατική αρωγή.

Μάλιστα, τονίστηκε ότι προτεραιότητα για τους επαγγελματίες είναι να δοθεί η ενίσχυση επανεκκίνησης του 7% του τζίρου-που δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα.

«Τα μέτρα αυτά πρακτικά οδηγούν στον διαχωρισμό και διάκριση των πελατών ή τουριστών και φυσικά στην ατομική ευθύνη της απόφασης για κάθε επιχειρηματία. Αν λάβουμε υπόψη μας και τον εποπτικό έλεγχο, ο οποίος θα πρέπει να διενεργείται από τους ιδιοκτήτες και το προσωπικό των καταστημάτων μας υποκαθιστώντας τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς, αντιλαμβανόμαστε όλοι το λάθος της απόφασης», αναφέρει ο κ. Σιγούρος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το σωματείο εστίασης του Πύργου προκύπτουν κάποια ερωτήματα:

«Τι θα γίνεται στην αμιγή λειτουργία στην περίπτωση κατά την οποία ένας πελάτης από παρέα των 4 ατόμων είναι ανεμβολίαστος; Τι θα πράττουν οι επιχειρηματίες;

Πώς θα χειρίζεται τον συγκεκριμένο πελάτη χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στις σχέσεις της επιχείρησης –πελατών και τι κυρώσεις θα έχει το κατάστημα το οποίο ουσιαστικά δεν έχει ευθύνη;

Τι θα γίνεται με τους τουρίστες που θα επισκέπτονται τα καταστήματά μας μετά από 10ημερη παρουσία στη χώρα μας άσχετα εάν εισήλθαν με αρχικό πιστοποιητικό καθαρό;

Πώς θα αντιμετωπίζονται οι παραπλανητικοί πελάτες που θα χρησιμοποιούν άλλο QRcode; Θα ζητάμε ταυτότητες;»

Για κοινωνικό αυτοματισμό μίλησε ο Λ.Κουτσόπουλος

Ο κριτής του MasterChef και ιδιοκτήτης εστιατορίου, Λεωνίδας Κουτσόπουλος μίλησε για τα νέα μέτρα στην εστίαση με τους εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πολίτες, ενώ ανέφερε ότι το τοπίο είναι αρκετά «θολό».

«Δεν ξέρουμε πως θα λειτουργήσουν τα μέτρα. Είναι μια περίεργη συνθήκη», είπε αρχικά ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος. «Σίγουρα δεν είναι στο πλαίσιο της “κανονικότητας” που λέμε σήμερα», πρόσθεσε. Ακόμη, σημείωσε πως «δεν μπορεί να χωριστεί ένα εστιατόριο σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους καθώς υπάρχει μια λεπτή γραμμή που μπορεί να δημιουργήσει κοινωνικό αυτοματισμό».

«Δεν νομίζω ότι μπορώ (σ.σ. να έχω) έξω ανεμβολίαστους και μέσα εμβολιασμένους. Όσοι άνθρωποι δεν πάνε να κάνουν το εμβόλιο δεν πρέπει να τους κατατάσσουμε στους αρνητές» σχολίασε επίσης, λέγοντας πως όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο μπορεί να έχουν «δικαιολογημένες επιφυλάξεις και να χρειάζονται περισσότερες απαντήσεις».

«Όλοι μαζί πρέπει να είμαστε σε αυτό. Κι όσοι το έκαναν το εμβόλιο και όσοι δεν το έχουν κάνει» είπε χαρακτηριστικά.

Ο γνωστός σεφ έθεσε και τις πρακτικές δυσκολίες του εγχειρήματος, τονίζοντας πως «οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να καλούν την αστυνομία για τους ανεμβολίαστους».

Σημείωσε δε ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελεί και αντικίνητρο για ορισμένους πελάτες καθώς σε μια παρέα μπορεί να υπάρχουν και εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. «Με αυτές τις συνθήκες θα προτιμήσουν να βρεθούν σε κάποιο σπίτι και όχι να βγουν για φαγητό σε ένα εστιατόριο. Δεν δημιουργείται η διάθεση που είναι απαραίτητη» δήλωσε.

«Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο με καμπάνιες ενημέρωσης και όχι με πρόστιμα. Πρέπει να ποντάρουμε στην ενημέρωση γιατί βρισκόμαστε υπό την απειλή τον Σεπτέμβριο να μπούμε πάλι σε περιπέτειες» τόνισε ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος.

Τέλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την τουριστική σεζόν καθώς όπως είπε τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα. «Υπάρχει αποκλεισμός από αρκετές χώρες και αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα» κατέληξε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!