«Ιφιγένειες» αναζητά το Μαξίμου, ώστε να αποσυμπιεστεί η πίεση η οποία υπάρχει μετά τις συνεχείς καταστροφές που έχει υποστεί η χώρα, μετά την επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ήδη ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αποτελεί παρελθόν -το ίδιο έγινε πριν λίγο καιρό και με τον Νότη Μηταράκη- και όπως όλα δείχνουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την «πόρτα της εξόδου» θα τη δει και ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος είναι ο πολιτικά υπεύθυνος για τις δύο μεγαλύτερες καταστροφές που έλαβαν χώρα τους τελευταίους μήνες.
Πηγές του Μαξίμου, χθες το βράδυ, άφηναν να διαρρεύσει ότι «προέχουν οι αλλαγές στις δομές και όχι στα πρόσωπα» και παρέπεμπαν σε σχετικές ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Στο επίκεντρο των αλλαγών αναμένεται να τεθεί η λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας, ενώ βασική στόχευση αποτελεί -για πολλοστή φορά από την κυβέρνηση- το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφερειών.
Ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται, ωστόσο, ότι αξιολογεί τις εισηγήσεις των συνεργατών του και για την αντικατάσταση των «αδύναμων κρίκων» της κυβέρνησης. Κομματικά στελέχη εκτιμούν, μάλιστα, ότι ο στενός πρωθυπουργικός πυρήνας αναζητά «Ιφιγένειες» προκειμένου να μείνει ο κ. Μητσοτάκης μακριά από το κάδρο της αποσύνθεσης.
Η πλειονότητα των πρωθυπουργικών συμβούλων θεωρεί, μάλιστα, ότι οι «διορθωτικές κινήσεις σε επίπεδο προσώπων» πρέπει να πραγματοποιηθούν πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ώστε να σημάνει από τη Θεσσαλονίκη η «νέα αρχή». Ο πρωθυπουργός, εντούτοις, εμφανίζεται σκεπτικός, ώστε -σύμφωνα με τις ερμηνείες- να μην προβληθεί η εικόνα μιας πλήρους αποτυχίας του στην επιλογή των προσώπων τρεις μήνες μετά τις εκλογές.
Όπως και να έχει, οι εξελίξεις γύρω από το κυβερνητικό σχήμα μοιάζουν αναπόφευκτες, ενώ έχει ανοίξει και η ονοματολογία, καθώς εκτός από τον Β.Κικίλια ακούγεται ένα ακόμα: Ν.Δένδιας για τις καταστροφές που έχουν υποστεί επί υπουργίας του οι Ένοπλες Δυνάμεις και την καθυστερημένη επέμβαση στην Θεσσαλία (αν και η ευθύνη βαραίνει βασικά τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κ.Φλώρο).