Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στο OT FORUM «Ένας κόσμος που αλλάζει» υποστήριξε… ότι «το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη», μίλησε για συμφέροντα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και «έδειξε» επί της ουσίας συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.  

Χαρακτήρισε δε την Τουρκία «σημείο ανάσχεσης της ρωσικής πυρηνικής απειλής» που «θέλει βαθμούς ελευθερίας» σε σχέση με τη Δύση γιατί «η Τουρκία αλλού συγκλίνει και αλλού συγκρούεται με τη Ρωσία». «Η Τουρκία δεν κάνει κάποια πρωτοτυπία» επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος σχολιάζοντας το ρόλο που διαδραματίζει αυτή την περίοδο η Άγκυρα στον πόλεμο της Ουκρανίας.

">

Πρόσθεσε ότι είναι πλεονέκτημα η γεωγραφική θέση της Ελλάδας «από πίσω» από την Τουρκία καθώς «είμαστε στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και της Ευρωζώνης, σε σχέση με την Τουρκία».

«Το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη»

«Άρα πρέπει τώρα να λύσουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου το θέμα της οριοθέτησης (σ.σ. των θαλάσσιων ζωνών)» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος λέγοντας ότι «η Τουρκία έχει μια θέση στη Μεσόγειο», είναι «παράκτια χώρα», ενώ συμπλήρωσε πολύ χαρακτηριστικά ότι «το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη» αλλά «δεν είναι και χώρος εξορύξεων».

Ανέφερε δε, ότι στο Αιγαίο η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν από έξι μίλια αιγιαλίτιδα ζώνη ενώ τόνισε ο κ. Βενιζέλος ότι «στην ανατολική Μεσόγειο έχουμε έξι εμείς και δώδεκα μίλια η Τουρκία. Εκεί μπορούμε να τα επεκτείνουμε», δείχνοντας έτσι το είδος μιας συμφωνίας – συμβιβασμού (win – win) Αθήνας και Άγκυρας.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι αίρεται οποιαδήποτε ταλάντευση και αμφιβολία του προσανατολισμού της Ελλάδας με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μια δυτική χώρα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκτίμησε ότι είμαστε στο «θερμό πρόλογο ενός νέου ψυχρού πολέμου», υπογραμμίζοντας ότι ο σημερινός πόλεμος δεν είναι ένας πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας αλλά είναι ένας «πόλεμος δι’ αντιπροσώπων» μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ουσιαστικά της Δύσης και της Ανατολής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο κ. Βενιζέλος έβαλε στην εξίσωση αυτή και την Κίνα, λέγοντας ότι «το πρόβλημα δεν θα τελειώσει με μια εκεχειρία ή μια συμφωνία για ουδετερότητα της Ουκρανίας» και μέσα σε αυτό το πλαίσιο της ανάλυσής του τάχθηκε ουσιαστικά υπέρ της άμεσης εξεύρεσης λύσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία έχει δύσκολη γεωγραφική θέση και είναι καταδικασμένη να είναι στη Δύση».