Μια δύσκολη «επόμενη ημέρα» θα έχει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά την ήττα της στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς πλέον θα έχει να κάνει με πολλούς περιφερειάρχες και δημάρχους που δεν είναι φιλικά προσκείμενοι σε αυτή.
Και δεν αναφερόμαστε μόνο σε αυτούς που δεδομένα ανήκουν σε άλλο κόμμα -όπως για παράδειγμα ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας- αλλά και στους «αντάρτες», οι οποίοι πολλές φορές έχουν πολύ χειρότερες σχέσεις με την κυβέρνηση απ’ ότι τα στελέχη άλλων κομμάτων.
Μην ξεχνάμε ότι ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης είχε γίνει γνωστός στο πανελλήνιο από… το βρίσιμο Μητσοτάκη σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση στην πρώτη μεταναστευτική κρίση τον Φεβρουάριο του 2020.
Πλέον όμως η κυβέρνηση δεν θα έχει να κάνει μόνο με τον Κ.Μουτζούρη, αλλά με τέσσερις ακόμη περιφερειάρχες που δεν ανήκουν στη ΝΔ. Με τον Γιώργο Αμανατίδη να θεωρείται ως ένας από τους πιο «δύσκολους», καθώς προσφάτως είχε διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία.
Όλες αυτές οι περιπτώσεις δημιουργούν ερωτήματα για το πώς θα μπορέσει η κυβέρνηση να ελέγξει τις περιφέρειες και τους δήμους, κυρίως αν υπάρξει κάποια καταστροφή. Να θυμίσουμε πχ. ότι στη Θεσσαλία ο Κ.Αγοραστός είχε την αμέριστη στήριξη της κυβέρνησης και ο ίδιος επίσης δεν είχε κατηγορήσει το Μαξίμου, κατά τη διάρκεια των πλημμυρών, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί με τον Κουρέτα, τον νέο περιφερειάρχη Θεσσαλίας.
Πιστεύετε ότι η ήττα της ΝΔ στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών αποτελεί την αρχή του τέλους της διακυβέρνησης Μητσοτάκη;
- Ναι (55%, 9.016 Votes)
- Ίσως ναι (20%, 3.299 Votes)
- Όχι (20%, 3.169 Votes)
- Ίσως όχι (3%, 488 Votes)
- Δεν ξέρω / Δεν απαντώ (2%, 277 Votes)
Σύνολο ψήφων: 16.249
Παράλληλα όλα τα κόμματα πλέον στρέφουν την προσοχή τους στις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Η μεγάλη νίκη του Χάρη Δούκα στις εκλογές για τον Δήμο της Αθήνας δείχνει πώς η αντιπολίτευση μπορεί να κερδίσει τη -μέχρι χθες- παντοδύναμη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μια υποψηφιότητα που είχε τη στήριξη του πρώτου ενωμένου αντιπολιτευόμενου μετώπου από την «σκληρή» δεξιά των «Ελλήνων», μέχρι την ακροαριστερά του ΑΝΤΑΡΣΥΑ και βέβαια του διαφαινόμενου αριστερού-κεντροαριστερού, μετώπου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.
Μια νίκη που ανοίγει για τα καλά την κουβέντα εν όψει των ευρωεκλογών περί ενωμένου «αντιμητσοτακικού» μετώπου, κάτι για το οποίο μίλησε και ο ίδιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. «Να τι κάνει ο προοδευτικός κόσμος όταν ενώνεται. Διώχνει γόνους, ημετέρους, διεφθαρμένους», έγγραψε λίγη ώρα μετά τη νίκη του Χ.Δούκα στα social media.
Άλλωστε τα περί «ενωμένου προοδευτικού μετώπου» είχαν ακουστεί αρκετά από διάφορα στελέχη που τώρα στηρίζουν ανοιχτά τον Στέφανο Κασσελάκη.
Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστήριζε ότι «το ζητούμενο είναι το ΠΑΣΟΚ και οι άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου να αφήσουν τις κοντόφθαλμες λογικές της κομματικής περιχαράκωσης και να αντιληφθούν το διακύβευμα της εποχής.
Δυστυχώς οι πρώτες δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη –σε αντίθεση με τον κ. Παπανδρέου που, έστω και καθυστερημένα, έβαλε τα πράγματα σε σωστή βάση– αποδείχτηκαν κατώτερες του αναμενόμενου, δείχνοντας αλαζονεία».
Ξεκάθαρο κάλεσμα προς το ΠΑΣΟΚ, το οποίο απεύθυνε και ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος μίλησε και για ένα μεγάλο κοινό συνέδριο των δύο κομμάτων!
Συγκεκριμένα σε ερώτηση ποιος θα ηγείται της συνεργασίας, είπε «όποιον επιλέξει ένα μεγάλο, πλατύ συνέδριο».
«Πρέπει θεσμικά και συγκροτημένα και συντεταγμένα, να ξεκινήσουν τα δύο κόμματα έναν κύκλο διαλόγου και στα όργανά τους και μεταξύ τους, να βρουν την ελάχιστη πολιτική συμφωνία που θα τους επιτρέψει να προχωρήσουν τη συμπόρευση και τη συνεργασία» ανέφερε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ «Σήμερα» με τους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλου.
«Ενιαίο ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές» είπε χαρακτηριστικά.
«Όταν ενώνονται οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις πίσω από ένα πρόσωπο με γνώσεις, δυνατότητες και όραμα, μπορεί να γίνει ανατροπή», δήλωσε από την πλευρά του και ο Γιώργος Παπανδρέου.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει βάση, ωστόσο πολλές φορές οι συμμαχίες δεν είχαν τα θεμιτά αποτελέσματα. Δεν είναι καθόλου απίθανο ένας ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ να επιλέξει ένα άλλο κόμμα γιατί δεν θέλει να δει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, το ίδιο και ένας ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει ένα άλλο κόμμα γιατί δεν θέλει να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει στις δημοσκοπήσεις τα ποσοστά του να κινούνται κοντά στο 18% και το ΠΑΣΟΚ κοντά στο 11-12%. Και οι δύο πολύ μακριά από το να μπορέσουν να «κτυπήσουν» τη Νέα Δημοκρατία.
Μαζί;
Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του με άτυπη ενημέρωση ισχυρίζεται ότι «οποιαδήποτε άλλη σεναριολογία νοθεύει τη μεγάλη νίκη, που επιτεύχθηκε χθες (15.10.2023) το βράδυ».
«Εμείς είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε νικηφόρα τη Νέα Δημοκρατία και όχι να της πετάμε σωσίβιο σε κάθε δύσκολη στιγμή», υπογραμμίζουν ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Στην ίδια ενημέρωση επισημαίνεται, ακόμη, πώς εξαρχής το ΠΑΣΟΚ είχε θέσει ως προτεραιότητα «τις προγραμματικές συνεργασίες από τα κάτω και την αυτοδιοίκηση δίπλα στον πολίτη. Νέα πρόσωπα με επάρκεια και καθαρό προοδευτικό λόγο, είναι αυτά που απέδειξαν ότι μπορούν να γυρίσουν σελίδα για την πατρίδα μας».