Τις πληγές της από τις απανωτές σφοδρές πλημμύρες μετρά η Θεσσαλία, που αμέσως μετά τον φονικό Daniel, ήρθε αντιμέτωπη με την κακοκαιρία Elias που ολοκλήρωσε το καταστροφικό έργο μετατρέποντας τον κάμπο σε… λίμνη αλλά πλέον θα μπορούν να έχουν την βοήθεια του market-pass που γι αυτούς θα πάει μέχρι και τέλος του χρόνου.

">

«Γιατί να φτιάξουμε υποδομές για μία καταστροφή που θα ξαναγίνει σε 400 χρόνια;» έλεγε ο Μ.Βορίδης – Και ξανάγινε… σε 20 μέρες με τους πολίτες να είναι πλέον σε κατάσταση απελπισίας και την χώρα πλέον να πρέπει να ξαναφτιάξει, αυτά που είχαν φτιαχτεί (υποτίθεται) και την ακρίβεια στα τρόφιμα πλέον να χτυπά κόκκινο καθώς η Θεσσαλία αποτελούσε έναν από τοςυ βασικότερους τόπους προμήθειας τροφίμων.

Η Θεσσαλία «πνίγηκε» για ακόμα μία φορά μέσα σε τρεις εβδομάδες και προκαλεί εντύπωση η ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού ο οποίος δεν έκανε τίποτε σε αυτό το χρονικό διάστημα για να σταματήσει τη νέα καταστροφή.

Η κυβέρνηση είναι η αποκλειστικά υπεύθυνη για ότι συμβαίνει αφού γνώριζε ότι, το καλοκαίρι έχει τελειώσει και θα ακολουθούσαν κι άλλες κακοκαιρίες με πολύ νερό.

Οι κάτοικοι σε Καρδίτσα και Λάρισα αγωνιούν για την επόμενη ημέρα της επιβίωσης, τη στιγμή που καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή.

Στον Παλαμά Καρδίτσας τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρά, με τις αρμόδιες αρχές να ελπίζουν στην υποχώρηση της στάθμης των νερών.

Ολόκληρα χωριά έχουν εγκαταλειφθεί εκ νέου από τους κατοίκους, ενώ δρόμοι και αυλές σπιτιών έχουν κατακλυστεί από νερά. Μηχανήματα βρίσκονται σε επιφυλακή και προχωρούν σε τεχνικές παρεμβάσεις, όπου είναι αναγκαίο, για να εμποδιστεί η ροή των νερών προς κατοικημένες περιοχές.

Ο δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου τονίζει ότι σίγουρα η εικόνα είναι καλύτερη από τις προηγούμενες μέρες, «αλλά θα πρέπει να περιμένουμε πώς θα κινηθεί η στάθμη των νερών των ποταμών που φεύγουν εκτός της κοίτης τους».

Καθημερινή είναι και η μάχη των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου που επλήγη από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα. Μηχανήματα έργου επιχειρούν όπου υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Θεσσαλίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η οδική σύνδεση των μεγάλων πόλεων με τις επαρχιακές οδούς, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι καθαρισμοί ρεμάτων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων δόθηκε προσωρινή πρόσβαση στη διασταύρωση με Κλεινό, προκειμένου να τοποθετηθεί γέφυρα belley, ενώ επιχειρούν τα συνεργεία της Περιφέρειας στο Παλιούρι Καλαμπάκας και στο ορεινό δίκτυο Καστανιά-Στεφάνι -Πολυθέα μέχρι και τη Δέση, όπου υπάρχει σύνδεση με την εθνική οδό.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας οι θέσεις επέμβασης στο οδικό δίκτυο μετά την τελευταία κακοκαιρία Elias είναι: Καθαρισμός περιφερειακού δρόμου Καρδίτσας, διασταύρωση από 4ο χλμ επ. οδού με Κρύα Βρύση, σε Μεσενικόλα, Ιερά Μονή Κορώνης -διασταύρωση προς Μεσενικόλα, Καρδιτσομαγούλα -Αγ. Τριάδα , διασταύρωση προς Παλιούρι, Σοφάδες -Καρποχώρι, Μουζακι-Αργιθέα- όρια νομού ‘Αρτας, θέση Φανάρι, Πευκόφυτο-Πετρίλι- όρια νομού Καρδίτσας.

Τεράστιες ζημιές σε σπίτια και καλλιέργειες στη Λάρισα

Την ίδια ώρα, μεγάλα είναι τα προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αρκετές περιοχές του νομού Λάρισας, μετά και τις καταστροφικές πλημμύρες που χτύπησαν τον θεσσαλικό κάμπο.

Το χωριό Σωτήριο, η Υπέρεια Φαρσάλων, το Αρμένιο, Χάλκη αλλά και μεγάλες εκτάσεις στο δήμο Κιλελέρ είναι πλημμυρισμένες με τις ζημιές να είναι τεράστιες σε σπίτια και καλλιέργειες.

Ακόμη, συνοικίες της πόλης της Λάρισας που είχαν πληγεί από τις πρώτες πλημμύρες, όπως η Γιάννουλη και ο Άγιος Θωμάς, βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης με μερίδα των κατοίκων να συνεχίζουν να καθαρίζουν τα σπίτια τους.

Στο μεταξύ, μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας συνεχίζουν να επιχειρούν για την αποκατάσταση του οδικού δίκτυο στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

Στην ΠΕ Λάρισας αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Λάρισα-Φάρσαλα και την ΠΕΟ Λάρισας- Βόλου και Φάρσαλα-Σταυρός-Δομοκός, ενώ μηχανήματα της Περιφέρειας επιχειρούν διαρκώς στην επαρχιακή οδό Καρυές- Χαλκιάδες, Πλατύκαμπος- Νίκαια, Χάλκη-Πλατύκαμπος. Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν περιοχές και με το ζήτημα της δημόσιας υγείας, με τους φόβους μολύνσεων να συνεχίζονται στους κατοίκους.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση στις 27/9/2023 από τον διοικητή της 5ης υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτη Σερέτη, έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά στην Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα εννέα κρούσματα λεπτοσπείρωσης εκ των οποίων ένας ασθενής έχει καταλήξει και δυο νοσηλεύονται. Παράλληλα συνεχίζονται οι εμβολιασμοί έναντι του τετάνου και της ηπατίτιδας Α σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Χωρίς πόσιμο νερό ο Βόλος – Ανυπολόγιστες καταστροφές

Ούτε στο Βόλο έχουν τέλος τα προβλήματα μετά την επανάληψη των καταστροφικών πλημμυρών που προκάλεσε η κακοκαιρία Elias στην ευρύτερη περιοχή, ενώ συνεχίζεται η έλλειψη πόσιμου νερού σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα.

Το νερό που κατά διαστήματα φτάνει στις βρύσες των σπιτιών και των επιχειρήσεων δεν είναι πόσιμο, σύμφωνα με τις αναλύσεις που έγιναν και που ανακοίνωσε και το υπουργείο Υγείας χθες το βράδυ, επισήμανση που έχει κάνει και ο Δήμος Βόλου, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών.

Παράλληλα, συνεχίζεται με πρόγραμμα η δωρεάν διανομή εμφιαλωμένου νερού στους κατοίκους των προαστίων που επλήγησαν από τις πλημμύρες όπως στην Αγριά, τις Αλυκές, τον Ανω Βόλο, αλλά και σε συνοικίες του Βόλου που σαρώθηκαν από τα νερά και τις λάσπες.

Συνεργεία της ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου, μαζί με τεχνικούς της ΕΥΔΑΠ που συνδράμουν στην αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο ύδρευσης εργάζονται αδιάκοπα, αλλά σύμφωνα με τον δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο, η ομαλότητα για την πλήρη υδροδότηση με καθαρό πόσιμο νερό και των προαστίων θα επέλθει μετά από 10 ημέρες περίπου.

Συνεργεία καθαρισμού επιχειρούν στον καθαρισμό δρόμων και πλατειών από τις φερτές ύλες και τους τόνους λάσπης που έχουν καλύψει ακόμη το κέντρο και την παραλία του Βόλου.

Από χθες το βράδυ και μέχρι αύριο τα ξημερώματα η Αστυνομία έκλεισε για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων τις κεντρικές λεωφόρους και οδούς Δημητριάδος,Ιάσονος και Λαμπράκη για να δουλέψουν τα συνεργεία και να καθαρίσουν τα οδοστρώματα και τα πεζοδρόμια.

Το ίδιο θα γίνει σταδιακά και σε άλλους δρόμους. Ανακοινώθηκε επίσης ότι από σήμερα στις 9 το πρωί ανοίγει ο παραλιακός δρόμος της Αγριάς και στα δύο ρεύματα μετά από προσπάθειες δύο ημερών για την απομάκρυνση των βουνών λάσπης, των φερτών υλών και των κατεστραμμένων αυτοκινήτων που κάλυψαν την περιοχή μετά την υπερχείλιση του χειμάρρου Ματσάγγος.

Από τη θεομηνία που σάρωσε την Αγριά καταστράφηκαν ολοσχερώς όλες οι παραλιακές επιχειρήσεις, εκατοντάδες σπίτια πλημμύρισαν και άγνωστος αριθμός αυτοκινήτων χάθηκαν στις λάσπες και στη θάλασσα, ενώ διαλύθηκαν και οι σιδηροτροχιές του τρένου του Πηλίου που περνούσε από την παραλία.

Στις Αλυκές του Βόλου, οι καταστροφές είναι επίσης ανυπολόγιστες αφού υπέστησαν μεγάλες ζημιές δεκάδες επιχειρήσεις εστίασης, ξενοδοχειακός εξοπλισμός ξενοδοχείων,δεκάδες αυτοκίνητα καθώς και εκατοντάδες σπίτια που καλύφθηκαν από τα νερά και τις λάσπες.Οι δρόμοι είναι αδιάβατοι από τους τόνους λάσπης και τις πέτρες που κατέβηκαν από το βουνό και την περιοχή Πανόραμα.

Προς τα προάστια του Βόλου στις πλαγιές του Πηλίου η οδική επικοινωνία είναι σχεδόν αδύνατη, αφού στο ύψος του Ασκληπιείου Άνω Βόλου, χάθηκε ο δρόμος από τα νερά του Κραυσίδωνα με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η πρόσβαση προς Άνω Βόλο, Ανακασιά, Άγιο Ονούφριο, Αηδονοφωλιές έως και τη Μακρινίτσα που δεν έχει καμία οδική σύνδεση με τον Βόλο. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και προς την Άλλη Μεριά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η θάλασσα σε όλο τον κλειστό κόλπο του Παγασητικού είναι γεμάτη με φερτά υλικά που επιπλέουν και έχουν καλύψει την επιφάνεια του νερού, ενώ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ξεκινά μετρήσεις από αύριο για να ελέγξει τα νερά, ειδικά για τα αλιεύματα της περιοχής, αφού η επιβάρυνση του Παγασητικού είναι μεγάλη από τις φερτές ύλες, αλλά και εξαιτίας της λίμνης Κάρλας που το άνοιγμα του θυροφράγματος για τη διοχέτευση των νερών στη θάλασσα, έχει επιβαρύνει τον θαλάσσιο κόλπο.