(Ανανέωση, αρχικό κείμενο 9/3, 21:40): Οι ΗΠΑ ανησυχούν για το εκρηκτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία μετά το έγκλημα των Τεμπών και ο ίδιος ο πρέσβης Ιωάννης Τσούνης προχώρησε σε παρέμβαση μέσα από το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο για να προτρέψει σε αποτροπή του διχασμού: «Θεωρώ ότι δεν είναι πρέπον να χρησιμοποιηθεί ένα τέτοιο γεγονός για να διχαστεί το έθνος» αν και «Θα πάρει καιρό στο έθνος να επουλώσει τις πληγές του.
Γιατί έγινε η παρέμβαση: Οι ΗΠΑ ουδόλως ενδιαφέρονται να στηρίξουν πλέον την κυβέρνηση (θεωρούν τον Κ.Μητσοτάκη «καμμένο χαρτί»), αλλά τους ενδιαφέρει η χώρα να μην εισέλθει σε μία περίοδο κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής, ειδικά σε μία στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή του με την Αλεξανδρούπολη να αποτελεί τον κύριο λιμένα άφιξης των αμερικανικών ενισχύσεων.
Όλα αυτά μετά την συνάντηση και την δημόσια φωτογράφιση του Τ.Τσούνη με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ, Α.Σαμαρά, πριν ακόμα από την τραγωδία των Τεμπών που εμβάθυνε τον θυμό κατά της κυβέρνησης και έστειλε σαφή μηνύματα για την προσπάθεια των ΗΠΑ.
Μια τέτοια συνάντηση και εν συνεχεία κοινή δημόσια εμφάνιση, σε μια τέτοια χρονική συγκυρία, με την κυβέρνηση να γράφει μέχρι και πέντε μονάδες κάτω στις πρώτες δημοσκοπήσεις και να φλερτάρει με το 20% (!) στην πρόθεση ψήφου, αποκτά πλέον άλλο νόημα.
Με τον Α.Σαμαρά να διαχωρίζει σαφώς την θέση του στο μαζικό έγκλημα των Τεμπών και να θυμίζει ότι αυτός είχε υπογράψει σύμβαση ασφάλειας των σιδηροδρόμων από τον Σεπτέμβριο του 2014 και αυτή ουδέποτε υλοποιήθηκε συνολικά, οι Αμερικανοί αναζητούν κάποιες «σταθερές» σε ένα σύστημα που κλονίζεται.
Τι δήλωσε ο Τ.Τσούνης
«Είναι μία τραγωδία. Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να πει κανείς. Ανείπωτο γεγονός. Η καρδιά μου βρίσκεται με τις οικογένειες αυτών που χάθηκαν.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και εγώ εκφράσαμε τα συλλυπητήριά μας και κυρίως την επιθυμία μας να κάνουμε ό,τι χρειάζεται να βοηθήσουμε το ελληνικό κράτος και τους Έλληνες.
Σαν πατέρας, με σόκαρε αυτό το γεγονός κυρίως επειδή ήταν τόσοι πολλοί νέοι», ανέφερε.
Και συνέχισε δηλώνοντας ότι «Θα πάρει καιρό στο έθνος να επουλώσει τις πληγές του. Δεν ξέρω αν οι γονείς αυτών των παιδιών θα το ξεπεράσουν ποτέ, όμως με τη βοήθεια του Θεού και τις προσευχές μας και τη στήριξη του έθνους, ελπίζω ο πόνος να απαλυνθεί. Πιστεύω ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε αυτό να μην ξανασυμβεί».
«Δεν θέλω να εστιάσω στην αναζήτηση ευθυνών γι’ αυτή την εθνική τραγωδία. Θεωρώ ότι δεν είναι πρέπον να χρησιμοποιηθεί ένα τέτοιο γεγονός για να διχαστεί ένα έθνος.
Περάσαμε κι εμείς μία παρόμοια κατάσταση. Είναι απαραίτητο να επανεξετάσουμε την ασφάλεια των τρένων παγκοσμίως. Δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο την Ελλάδα, είναι μία τεράστια πρόκληση για όλο τον κόσμο», ανέφερε κλείνοντας.