ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Παραμορφώσεις: «+6% ο εμπορικός τζίρος τα εφετινά Χριστούγεννα» λένε τα κανάλια! Μείον τον πληθωρισμό συν τις αυξήσεις τιμών ίσον -10%...
prodeals

Γιατρός ισχυρίζεται ότι «μολύνθηκε» με μορφή καρκίνου από ασθενή του – Πώς συνέβη το περιστατικό

Ο καρκίνος δεν είναι μεταδοτική νόσος, αλλά όλοι οι κανόνες έχουν και τις εξαιρέσεις τους

Γιατρός ισχυρίζεται ότι «μολύνθηκε» με μορφή καρκίνου από ασθενή του – Πώς συνέβη το περιστατικό

Για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά ένας γιατρός που χειρουργούσε έναν ασθενή με καρκίνο «μεταμόσχευσε» κατά λάθος καρκινικά κύτταρα στον εαυτό του. 

Ο ασθενής ήταν ένας 32χρονος από τη Γερμανία, ο οποίος είχε διαγνωστεί με ένα σπάνιο είδος σαρκώματος στην κοιλιά, που λέγεται κακοήθες ινώδες ιστιοκύττωμα.

Την ώρα που ο χειρουργός του το αφαιρούσε, έκοψε κατά λάθος το αριστερό χέρι του στην παλάμη. Η πληγή του αμέσως απολυμάνθηκε και προστατεύτηκε με επίδεσμο.

Πέντε μήνες αργότερα, ωστόσο, ο 53χρονος γιατρός παρατήρησε ότι είχε στο σημείο του τραυματισμού ένα μικρό εξόγκωμα, διαμέτρου 3 εκατοστών. Απευθύνθηκε σε έναν ειδικό στην άκρα χείρα στο νοσοκομείο του, ο οποίος τον υπέβαλε σε εξονυχιστικές εξετάσεις, που όμως δεν έδειξαν κάτι ανησυχητικό.

Παρ’ όλα αυτά, ο ειδικός εισηγήθηκε να αφαιρεθεί το εξόγκωμα – όπως και έγινε. Η βιοψία που ακολούθησε, έδειξε πως ήταν καοήθες ινώδες ιστιοκύττωμα.

Ο παθολογοανατόμος που πραγματοποίησε και τις δύο βιοψίες, όντας ενημερωμένος για τον τραυματισμό του 53χρονου στο χειρουργείο, αναρωτήθηκε αν επρόκειτο για ίδια σαρκώματα. Έτσι αποφάσισε να ζητήσει γενετικό έλεγχο των δειγμάτων.

Ο έλεγχος αποκάλυψε ότι τα δείγματα ήταν γενετικά ταυτόσημα μεταξύ τους. Το εύρημα αυτό οδήγησε τους γιατρούς από το Πανεπιστήμιο Eberhard Karls, στο Tübingen, στο συμπέρασμα ότι ο 53χρονος είχε «κολλήσει» καρκίνο όταν κύτταρα του καρκινικού όγκου εισήλθαν στο δέρμα του από την πληγή.

Το περιστατικό αυτό δεν είναι νέο. Συνέβη το 1994 και δημοσιεύθηκε το 1996 στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine. Ωστόσο το ενδιαφέρον γι’ αυτό αναζωπυρώθηκε χάρη στο Ίντερνετ.

Ο καρκίνος δεν είναι μεταδοτική νόσος, αλλά όλοι οι κανόνες έχουν και τις εξαιρέσεις τους. Γι’ αυτό και το συγκεκριμένο περιστατικό δημοσιεύθηκε σε ιατρική επιθεώρηση.

Ατελής αντίδραση του ανοσοποιητικού

Όπως εξηγούν οι συνάδελφοί του στο άρθρο τους, φυσιολογικά η «μεταμόσχευση» καρκινικών κυττάρων από έναν άνθρωπο σε έναν άλλο προκαλεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού του «λήπτη». Η αντίδραση αυτή οδηγεί σε απόρριψη του «μοσχεύματος».

Στην περίπτωση του 53χρονου, προφανώς η ανοσολογική αντίδραση ήταν ατελής. Αντί, λοιπόν, να απορρίψει ο οργανισμός του τα καρκινικά κύτταρα, αυτά άρχισαν να αναπτύσσονται και δημιουργήθηκε νέα μάζα.

Το κακόηθες ινώδες ιστιοκύττωμα είναι μία μορφή υψηλής κακοήθειας σαρκώματος. Τείνει να αναπτύσσεται στο δέρμα με τη μορφή μικρών οζιδίων, που αναπτύσσονται αργά όταν είναι επιφανειακά. Συχνότερα προσβάλλει άνδρες και αναπτύσσεται συνήθως στα άκρα ή στην περικοιλιακή περιοχή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για την ιστορία, ο 32χρονος ασθενής πέθανε λίγο καιρό μετά την επέμβαση, από μετεγχειρητικές επιπλοκές. Αντιθέτως, ο 53χρονος χειρουργός του ήταν γερός και δυνατός δύο χρόνια μετά την επέμβασή του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.