Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών έκανε λόγο για την πανδημία και συγκεκριμένα τόνισε πως μετά το πέρας αυτής θα βρεθούμε πάλι αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη ασθένεια που είναι το συμφέρον…

Στο κήρυγμα του ο κ. Συμεών με αφορμή την Ευαγγελική Περικοπή της θεραπείας του παραλυτικού χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Προκαλεί ο Χριστός αυτούς που υποτίθεται ότι έχουν ευλάβεια, αυτούς που υποτίθεται ότι έχουν θρησκευτικό φρόνημα, αυτούς που υποτίθεται ότι είναι σύμφωνοι με την παράδοση και την ζωή του Νόμου.

Ο Χριστός ανοίγει διάλογο μαζί τους, για να τους αποκαλύψει ότι θεραπεύει τον παράλυτο, αλλά πάνω απ’ όλα δεν θεραπεύει μόνο την σωματική ασθένεια αλλά ότι θεραπεύει κυρίως την πνευματική ασθένεια, κυρίως θεραπεύει την παθογένεια την εσωτερική, την αξιακή, την θεσμική, την ιδεολογική. Πάνω απ’ όλα έρχεται ο Χριστός για να φέρει την πραγματική υγεία και την πραγματική ίαση.

Άλλο πράγμα είναι τα συμπτώματα και άλλο πράγμα είναι η αιτία της ασθένειας. Άλλο πράγμα είναι οι εκδηλώσεις μιας ασθενούς συμπεριφοράς και άλλο πράγμα είναι οι ρίζες που προκαλούν αυτή την ασθενή συμπεριφορά.

Έρχεται ο Χριστός σε μία εποχή όπως είναι η δική μας, που είναι αναγκαίο να ξεχωρίσουμε και να διακρίνουμε ανάμεσα στα συμπτώματα και στις αιτίες, ανάμεσα στα φανερώματα και στις ρίζες, ανάμεσα σε αυτό που βλέπουμε και ανάμεσα σε αυτό που πρέπει να δούμε και που πρέπει να αντιμετωπίσουμε

Έρχεται ο Χριστός αυτό ακριβώς σήμερα να σπείρει μέσα στην καρδιά μας, το οποίο το έχουμε πολύ ανάγκη. Έρχεται να μας πει ότι το πρόβλημα το μεγάλο δεν είναι να σας θεραπεύσω μία σωματική ασθένεια, που και αυτό είναι ένα μεγάλο δώρο.

Ο Χριστός έρχεται να θεραπεύσει τα πραγματικά μας προβλήματα, τα οποία βρίσκονται μέσα μας, στον τρόπο που σκεφτόμαστε, στον τρόπο που λειτουργούμε, στα κίνητρα των πράξεων και των ενεργειών μας, βρίσκεται στην ιδιοτέλεια, στο συμφέρον, στον εγωισμό, στη ζήλια, στο φθόνο, στη συκοφαντία, βρίσκεται στην έλλειψη ανεκτικότητας, στην ανευθυνότητα, στην επιπολαιότητα, στην τεμπελιά, στην οκνηρία, στην νωθρότητα, στην μοιρολατρία, στην προκατάληψη. Εκεί βρίσκεται η ασθένεια του ανθρώπου, από την οποία αν δεν ελευθερωθεί, έστω και αν νιώθει σωματικά δυνατός και ισχυρός, θα εξακολουθεί να παραμένει βαθειά ασθενής.

Αν σήμερα κάναμε μία δημοσκόπηση σε όλο τον κόσμο και σε ολόκληρη την οικουμένη και ρωτούσαμε: «Ποια είναι η υπ’ αριθμόν ένα ασθένεια της ανθρωπότητος;», δεν υπήρχε αμφιβολία πως όλοι θα απαντούσαμε με μία φωνή ότι είναι: «ο κορωνοϊός, είναι η πανδημία» Πράγματι είναι η πανδημία, αλλά δεν είναι η μεγαλύτερη ασθένεια αυτή και αυτό θα φανεί όταν θα περάσει ο κορωνοϊός και η πανδημία και θα βρεθούμε και πάλι μπροστά στην αιώνια ασθένεια που είναι το συμφέρον, είτε αυτό είναι ατομικό, είτε είναι συλλογικό, είτε είναι ιδιωτικό.

Το συμφέρον αυτό που δεν βλέπει την κοινότητα, δεν βλέπει την κοινωνία, την μοιρασιά, δεν βλέπει την αγάπη. Οι ασθένειες θα έρχονται στη ζωή μας και θα φεύγουν. Ο άνθρωπος έχει μάθει να ζει με την δοκιμασία. Αυτή η φράση του Χριστού «ἀφέωνταί σοι αἱ ἁμαρτίαι σου». Αυτή είναι η ελευθερία. Αν μας αφήσει η αμαρτία του εγωισμού, τότε θα έχουμε υγεία και χαρά και κοινωνία και σχέση με τον κόσμο και πραγματική πρόοδο. Η ενότητα είναι υγεία, η διχόνοια είναι αρρώστια και θάνατος».

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού εφημερίου του χωριού π. Χρήστου Παναγιώτου, ο οποίος σαν σήμερα 1η Αυγούστου πριν από 31 χρόνια είχε χειροτονηθεί διάκονος υπό των σεπτών χειρών του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Δαμασκηνού.

Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον Μεγάλο Παρακλητικό Κανόνα στην Υπεραγία Θεοτόκο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίας) στο πρώην Κοιμητήριο των Μακεδόνων στην Αταλάντη.

Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας ως σκέπη κραταιά και προστασία ευχόμενος η Παναγία να σκεπάζει όλο τον κόσμο.

Στην συνέχεια τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τον αγωνιστή οπλαρχηγό της Επαναστάσεως Αγγελή Γάτσο, του οποίο ο τάφος ευρίσκεται στο Κοιμητήριο, παρουσία των επισήμων, των φορέων του τόπου και εκπροσώπων των Σωμάτων ασφαλείας, αλλά και των Δημάρχων Εδέσσης και Αλμωπίας, οι οποίοι επισκέφθηκαν τιμητικώς την πρωτεύουσα των Λοκρών για να παραστούν στην εκδήλωση.

Ακολούθησε παρουσία του Σεβασμιωτάτου η εκδήλωση τιμής και μνήμης του Δήμου Λοκρών για τον αγωνιστή οπλαρχηγό Αγγελή Γάτσο.

Ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές επέδωσε μάλιστα στον Σεβασμιώτατο τιμητική πλακέτα του Δήμου ευχαριστώντας τον για όσα έχει συμβάλει για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Επανάσταση.

Ο κ. Συμεών στον λόγο του αναφέρθηκε με πατριωτικό ζήλο και πάθος στον ενιαίο και οικουμενικό Ελληνισμό, ο οποίος δεν περιορίζεται εντός μόνο της ελληνικής επικρατείας.

Στις Ιερές Ακολουθίες παραβρέθηκαν: ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και ΣΥΡΙΖΑ κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας και Περιβάλλοντος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, οι Δήμαρχοι Καμένων Βούρλων κ. Ιωάννης Συκιώτης και Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές, Αντιδήμαρχοι και μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Γεώργιος Κανέλλος, Διοικητές και Αξιωματικοί Στρατιωτικών Μονάδων Αταλάντης, καθώς και του Λιμενικού Σώματος, ο τ. Υπουργός κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

">