Εκπρόσωπος των επισκόπων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Γαλλίας ζήτησε σήμερα συγγνώμη από τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης εκ μέρους κληρικών, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για τις καταχρήσεις αυτές στους κόλπους της Εκκλησίας που χρονολογούνται από το 1950.
Ο Ερίκ ντε Μουλέν-Μποφόρ, αρχιεπίσκοπος της Ρενς και επικεφαλής της Συνόδου των Γάλλων Επισκόπων, δήλωσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του επίσκοποι θέλουν να εκφράσουν στα θύματα την ντροπή τους για την κακοποίηση που αποκαλύφθηκε από την έρευνα.
«Η επιθυμία μου αυτή την ημέρα είναι να σας ζητήσω συγγνώμη, συγγνώμη από την καθεμιά σας και από τον καθένα σας», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος.
Σύμφωνα με την ερευνητική επιτροπή, 216.000 παιδιά ή έφηβοι υπέστησαν βία ή σεξουαλικές επιθέσεις εκ μέρους καθολικών κληρικών ή μοναχών στη Γαλλία στο διάστημα από το 1950 έως το 2020.
Από 2.900 έως 3.200 οι παιδεραστές
Σημειώνεται πως πριν λίγες ημέρες δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ζαν-Μαρκ Σοβέ, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής που ερευνά την παιδεραστία στην Εκκλησία, πως υπήρξαν «από 2.900 έως 3.200 παιδεραστές», ιερείς ή άνθρωποι που ανήκαν στην καθολική Εκκλησία της Γαλλίας από το 1950.
«Πρόκειται για μια ελάχιστη εκτίμηση» στη βάση της καταγραφής και της καταμέτρησης από αρχεία (Εκκλησία, δικαιοσύνη, αστυνομία δίωξης του εγκλήματος και Τύπος) και των μαρτυριών που ελήφθησαν από την αρχή αυτή, πρόσθεσε. Είναι ένας αριθμός που αναφέρεται σε έναν γενικό πληθυσμό συνολικά 115.000 ιερέων ή ανθρώπων που ανήκαν στην καθολική Εκκλησία της Γαλλίας αυτήν την περίοδο των 70 ετών.
Έπειτα από δυόμιση χρόνια εργασιών, η Ανεξάρτητη Επιτροπή για τις Σεξουαλικές Κακοποιήσεις στην Εκκλησία (Ciase) παραδίδει την Τρίτη τα συμπεράσματά της σε μια έκθεση, η οποία, των παραρτημάτων περιλαμβανομένων, θα ανέρχεται συνολικά σε «2.500 σελίδες», διευκρίνισε.
Η έκθεση θα δίνει μια ποσοτική κατάσταση του φαινομένου, και ιδίως του αριθμού των θυμάτων. Θα αντιπαραβάλλει τη σεξουαλική βία στην Εκκλησία με εκείνην που έχει ταυτοποιηθεί σε άλλους θεσμούς (αθλητικούς συλλόγους, σχολεία…) και σε οικογενειακό κύκλο.
Η επιτροπή θα αξιολογεί επίσης τους «μηχανισμούς, κυρίως τους θεσμικούς και πολιτισμικούς» που ευνόησαν την παιδεραστία και θα παραθέτει 45 προτάσεις.