Ο τάφος του Αγίου Νικολάου ανακαλύφθηκε στην πόλη Ντέμρε της νοτιοδυτικής Τουρκίας, στα αρχαία Μύρα της Λυκίας! Στην κρύπτη μάλιστα του ναού βρίσκονται τα οστά του, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τσεμίλ Καραμπαιράμ, διευθυντή της υπηρεσίας προστασίας μνημείων της επαρχίας της Αττάλειας.
Αν και η λάρνακα (η λειψανοθήκη) δεν έχει ανοιχτεί ακόμα, ερευνήθηκε με ακτίνες το εσωτερικό του τάφου και βεβαιώθηκε ότι περιέχουν τα οστά του.
Η είδηση, η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα “Hürryet”, αν και μέχρι πρόσφτα το Μπάρι της Ιταλίας υποστήριζε ότι κατέχει το προνόμιο να έχει τον τάφο του Αγίου Νικολάου.
Εδώ και 930 χρόνια, η πόλη αυτή της Απουλίας υπερηφανεύεται ότι τα οστά του φυλάσσονται στην Μητρόπολή της. Στις 9 Μαΐου του 1087, Βενετσιάνοι έμποροι τα έφεραν από τα Μύρα στο Μπάρι και φυλάσσονται μέχρι σήμερα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
Κάθε χρόνο, λοιπόν, την ίδια μέρα, γίνεται στο Μπάρι λαμπρός εορτασμός με μια ιδιαίτερη τελετή για να τιμηθεί η άφιξη των οστών, από τους κατοίκους της, την οποία θεωρούν ως ιδιαίτερη ευλογία για την πόλη τους. Οι ναυτικοί άνοιξαν τον τάφο του Αγίου με ένα σφυρί και μετέφεραν τη σορό του στο πλοίο τους για να τη σώσουν από τους επελαύνοντες Τούρκους κατακτητές της Μικράς Ασίας, μετά την μάχη του Μαντζικέρτ.
Στην πραγματικότητα, όμως, γνώριζαν ότι τα λείψανα καθιστούσαν την πόλη πόλο έλξης για τους πιστούς, ανάλογο με εκείνον της Ρώμης και του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα» γράφει το γερμανικό περιοδικό.
Οι Τούρκοι αρχαιολόγοι είναι πεπεισμένοι, εν τούτοις, ότι σύντομα η χώρα τους θα μπορεί να εκθέσει το σύνολο των λειψάνων του Αγίου Νικολάου στο κοινό. Οι ειδικοί, οκτώ στο σύνολο, βρίσκονται μόνο στην αρχή των εργασιών τους, αφού θα πρέπει να αφαιρέσουν τα αξιόλογα μωσαϊκά του Ναού, αλλά για το ότι θα βρεθούν μπροστά στα λείψανα του Αγίου δεν έχουν καμιά αμφιβολία.
“Οι Ενετοί ναυτικοί το 1087 νόμισαν ότι βρήκαν τα οστά του Αγίου”, λέει ο Τούρκος διευθυντής της υπηρεσίας προστασίας μνημείων (ο προαναφερθείς Τσεμίλ Καραμπαϊράμ). “Υπάρχει ένα μεγάλο κρυμμένο μυστικό, σύμφωνα με το οποίο ο Ναός τους Αγίου Νικολάου κατέπεσε μετά από σεισμό το 529 μ.Χ. και ο σημερινός πήρε τη θέση του παλαιού, ο οποίος βρίσκεται πάνω από τον αληθινό τάφο του. Τα οστά τα οποία μεταφέρθηκαν στην Ιταλία ανήκουν σε έναν άλλα ιερωμένο”.