(Ανανέωση 14.15): Δεν συμφωνεί με τη χρήση του όρου “Μακεδονία” ούτε ως συνθετικό ονομασίας, αλλά τάσσεται κατά των ενεργών αντιδράσεων και συλλαλητηρίων για το θέμα των Σκοπίων η Ελληνική Εκκλησία, γιατί “η Εκκλησία πορεύεται με αγάπη”.
Αρα η αντίθεση της Ελληνικής Εκκλησίας, απλώς… καταγράφεται, αφού δεν θα συμμετάσχει στις λαοσυνάξεις για την προστασία του ονόματος “Μακεδονία”.
Οπως δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο: “Η Εκκλησία είναι ανυποχώρητη στη λέξη «Μακεδονία». Το Σκοπιανό δεν είναι μόνο εθνικό, αλλά και εκκλησιαστικό θέμα που αγγίζει τους πάντες και που η Εκκλησία παρακολουθεί με αγωνία και συγκίνηση. Καλώ την από την υπεύθυνη ελληνική κυβέρνηση να κατανοήσει την ανησυχία για το θέμα, που είναι και ανησυχία του Οικουμενικού Ελληνισμού. Δεν θα συμμετάσχουμε όμως σε κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια που θα αντιδράσουν στο όνομα”.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδο αποφάσισε να συγκληθεί εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος την Τετάρτη 7 και την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου.
Γιατί λέει ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο πολιτικό, αλλά αφορά άμεσα και την Ελληνική Εκκλησία:
Η «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας» είναι η σχισματική Εκκλησία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας η οποία και προέκυψε από την διάσπαση των τριών νοτιότερων επαρχιών της Σερβικής Εκκλησίας, δηλαδή των μητροπόλεων Σκοπίων, Ζλετόβου-Στρωμνίτσας, Αχρίδας – Βιτωλίων, τον Οκτώβριο του 1958 και ως σήμερα δεν αναγνωρίζεται από καμιά άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία.
Με την ίδρυση της το 1958 βρίσκονταν σε κανονική ενότητα με το Σερβικό Πατριαρχείο και ο πρώτος επίσκοπος της χειροτονήθηκε από τον Σέρβο Πατριάρχη.
Το 1967 όμως ανακήρυξε το αυτοκέφαλο της με αποτέλεσμα η έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας της Σερβικής Εκκλησίας, το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, κήρυξε την ηγεσία της Σλαβομακεδονικής Εκκλησίας σχισματική.
Το 2005 και μετά από διάλογο που δεν κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ του Πατριαρχείου της Σερβίας και της σχισματικής Εκκλησίας, το Πατριαρχείο της Σερβίας προχώρησε στην επανίδρυση της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Οχρίδας στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
————————————————
(Αρχικό κείμενο): Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος προανήγγειλε δήλωσε λίγο πριν την σύγκληση της Ιεράς Συνόδου ότι «η Εκκλησία δεν μπορεί να αδιαφορήσει για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων».
“Σε ένα τέτοιο θέμα, βασικό για την πατρίδα μας, δεν μπορεί η Εκκλησία να μείνει αδιάφορη, θα πάρει και αυτή τη θέση της. Όχι τόσο ως προς τη γενικότερη τοποθέτηση και λοιπά, αλλά ως προς το όνομα οπωσδήποτε” τόνισε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.
Ο Μητροπολίτης Σιατίστης κ. Παύλος, ανέφερε ότι “εάν τυχόν πίσω από αυτά κρύβονται αλυτρωτικές βλέψεις, θα είναι πραγματικά ένα θέμα που δεν θα κλείσει αλλά απλά θα ανοίξει”.
Ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, ο οποίος ανέφερε ότι “έχουμε ένα επιπρόσθετο λόγω ευαισθησίας ως εκκλησία για το γεγονός ότι τον όρο μακεδονική, χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή η σχισματική εκκλησία των Σκοπίων”.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=AiBxSXBzgFc
“Η άσκηση εξωτερικής πολιτικής είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Μολονότι η σημερινή απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου δεν θυμίζει σε τίποτα τα εμπρηστικά κηρύγματα του παρελθόντος και παρά το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν επιδοκιμάζει τη γραμμή των συλλαλητηρίων”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι. Προσθέτει ότι η Εκκλησία της Ελλάδος διαδραματίζει κι έχει να διαδραματίσει περαιτέρω σημαντικό ρόλο στον δικό της τομέα.
“Η χώρα έχει πληρώσει ακριβά τις ανεδαφικές θέσεις του παρελθόντος και τον λαϊκισμό στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ” υπογραμμίσε το Ποτάμι τονίζοντας ότι “η τοποθέτηση της Ιεράς Συνόδου σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, σε αντίθεση με την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία erga omnes, καθ΄υπέρβασιν του ρόλου της, δυσχεραίνει την επίλυση ενός προβλήματος που διαιωνίζεται σε βάρος των συμφερόντων της χώρας. Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ”.