Η εποχή των social media κανει και εδώ αισθητή την παρουσία της! Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η Μασονία είναι μια από τις πλέον ερμητικές, κλειστές και αμφιλεγόμενες «σέχτες» του κόσμου. Πως, όσο εξαιρετικά δύσκολο ήταν να μπεις, άλλο τόσο ήταν να αποχωρήσεις. Ότι έπρεπε να σε προτείνουν άλλα μέλη, να περάσεις από ένα «σκοτεινό» τελετουργικό μύησης και… «τρέχα γύρευε». Πως μασόνος δεν γινόταν όποιος κι όποιος αλλά εκλεκτά μέλη της κοινωνίας μας και γενικά πως το «επάγγελμα» ήταν κλειστό ή τέλος πάντων, άνοιγε μόνο για λίγους.
Ωστόσο σήμερα, τα πράγματα φαίνεται να έχουν αλλάξει. Ίσως για αυτή την αλλαγή να ευθύνεται η οικονομική δυσπραγία ή και τα οικονομικής φύσεως σκάνδαλα που συντάραξαν συθέμελα τα θεμέλια των Στοών και μη ξεχνάμε ότι ζούμε στην εποχή των social media, οπότε κάθε προσπάθεια προσέγγισης νέων μελών συγκεντρώνει σαφώς περισσότερες πιθανότητες να πετύχει.
Οι χρήστες του facebook και του twitter δεν χρειάζεται να πονοκεφαλιάσουν συντάσσοντας το βιογραφικό τους, ούτε να τρέχουν σε κάποια απ’ τις Στοές που λειτουργούν στην Αθήνα για να το παραδώσουν χέρι με χέρι «σε κάποιο κύριο που εκτελεί χρέη θυρωρού στη πύλη» ή να το αφήσουν απλά μέσα σε κάποιο γραμματοκιβώτιο.
Το μόνο που χρειάζεται, είναι να συμπληρώσεις την αίτηση σου «με θάρρος και μην βιαστείς να λάβεις απάντηση», όπως συστήνουν οι μασόνοι μέσω facebook και εξηγούν ότι «η Τεκτονική ζωή είναι περίπλοκη και δεν αποσκοπούμε στο να σε υποτιμήσουμε».
Σε αντίθεση με μέλη της κυβέρνησης Σύριζα που προωθούν το δικαιώμα ψήφου από τα 16, οι μασόνοι δεν πρόκειται να δεχτούν κάποιον αν πρώτα δεν έχει κλείσει τα 20 του χρόνια. Αν και στο κείμενο τους δεν εξηγούν το γιατί, το υποψήφιο προς ένταξη μέλος, όπως αναφέρουν, πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 ετών. Πρέπει ακόμα να μην έχει εκκρεμότητες με το Νόμο και να έχει μια σταθερή εργασία ή κάτι που να μοιάζει με μια απασχόληση, «πέρα από το να τρως έτοιμα λεφτά, έστω και αν είσαι ο Ωνάσης, το οποίο δεν είναι και πολύ καλό», διευκρινίζουν.
Σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός να είναι εντάξει το μέλος με τις οικονομικές του υποχρεώσεις. Όπως πληρώνει κάθε μήνα το γυμναστήριο του, έτσι να πληρώνει και την συνδρομή του στη Στοά. Επιπλέον, να μην επιδιώξει να γίνει μασόνος «για “μέσον” ή/και “άκρες”, καθώς στη Στοά δεν θα βρεις τίποτα από αυτά». «Πιο εύκολα άκρες θα βρεις στην κομματική τοπική, παρά στη Στοά» επισημαίνουν.