Ο πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, δεν θα μνημονεύει πλέον τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, όπως αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε έκτακτη συνεδρίαση.

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ακόμη ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δε θα συμμετέχει πλέον όπου θα προΐστανται εκπρόσωποι του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία τερματίζει τη συμμετοχή της και σε οποιεσδήποτε δομές προεδρεύει το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, ανέφερε η Ιερά Σύνοδος, καθώς η Κωνσταντινούπολη αποφάσισε να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Αποφασίσαμε ακόμη να αναστείλουμε τα συλλείτουργα με ιεράρχες του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης», ανέφερε ο ίδιος.

Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κάλεσε τις άλλες Εκκλησίες να ξεκινήσουν μία πανορθόδοξη συζήτηση γοα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία.

Παγκοσμίως υπάρχουν 15 Ορθόδοξες Εκκλησίες.

«Συνειδητοποιώντας ότι αυτό που συμβαίνει θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο τον κόσμο της Ορθοδοξίας, ζητάμε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή την υποστήριξη των τοπικών αυτοκέφαλων Εκκλησιών,

τοπικές αυτοκέφαλες εκκλησίες για υποστήριξη, καλούμε τα πρωτεύοντα των εκκλησιών να κατανοήσουν την κοινή ευθύνη για την τύχη της παγκόσμιας Ορθοδοξίας και να ξεκινήσουν αδελφική συνολική Ορθόδοξη συζήτηση για την κατάσταση της εκκλησίας στην Ουκρανία, καλούμε τους προκαθήμενους των Εκκλησιών να αντιληφθούν την κοινή ευθύνη για το μέλλον της Ορθοδοξίας και να ξεκινήσουν αδελφική πανορθόδοξη συζήτηση για την κατάσταση της εκκλησίας στην Ουκρανία», ανέφερε η Ιερά Σύνοδος.

Αμέσως μετά την πολύωρη συνεδρία ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, σχολίασε την σημερινή συνεδρία μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο κοινωνικό δίκτυο.

«Ο πόλεμος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά της Μόσχας συνεχίζεται εδώ και 100 χρόνια» – αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ.

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος συνεχίζει: «Την δεκαετία του 1920, όταν η ρωσική Εκκλησία διώκονταν, όταν η Σοβιετικοί είχαν στόχο να καταστρέψουν την θρησκεία, όταν αρχιερείς και ιερείς δολοφονιόντουσαν, όταν Ναοί βομβαρδίζονταν, όταν τα σχολεία και τα μοναστήρια σφραγίζονταν, τι θέση πήρε τότε η Κωνσταντινούπολη; Όλα αυτά τα χρόνια ουδέποτε λάβαμε χέρι βοηθείας έστω από αλληλεγγύη και συμπάθεια».

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η ρωσική Ορθόδοξη εκκλησία αποφάσισε -επίσημα- την παύση κάθε συμμετοχής της σε όργανα στα οποία προΐσταται ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος, ανακοινώθηκε από την ρωσική Ιερά Σύνοδο.

Όπως σημειώνεται η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την απόφαση του Πατριαρχείου να αναγνωρίσει το Αυτοκέφαλο της ουκρανικής Εκκλησίας.

«Αποφασίσαμε να διακόψουμε όλες τις κοινές δραστηριότητες με τους Ιεράρχες του Πατριαρχείου, να αναστείλουμε κάθε συμμέτοχη μας σε κοινά όργανα στα οποία είναι επικεφαλής ή μετέχουν αντιπρόσωποι από το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης», ανακοίνωνε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, επικεφαλής του τμήματος διεθνών σχέσεων της ρωσικής Εκκλησίας.

Η ανακοίνωση αυτή δόθηκε τη δημοσιότητα μετά την έκτακτη συνέλευση της ρωσικής Ιεράς Συνόδου.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων πάντως διευκρίνισε ότι η παραπάνω απόφαση δεν σημαίνει και την οριστική διακοπή των σχέσεων μεταξύ της ρωσικής Εκκλησίας του Πατριαρχείου, καθώς όπως είπε η απόφαση αυτή έχει σχετίζεται με τη συμμετοχή της ρωσικής Εκκλησίας σε συγκεκριμένα κοινά σώματα και οργανισμούς,αλλά φυσικά η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Πατριαρχείου και ρωσικής Εκκλησίας είναι κάτι παραπάνω απο εμφανής και είναι άγνωστο που μπορεί να οδηγήσει.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2018 συνήλθε στην έκτακτη συνεδρία της η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας στην Πατριαρχική και Συνοδική κατοικία της Ιεράς Μονής Αγίου Δανιήλ Μόσχας.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κυριλλος τόνισε στους Συνοδικούς:

«Σήμερα στην ημερήσια διάταξη έχουμε ένα θέμα, το οποίο έχει σχέση με την εφαρμογή της αποφάσεως του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως περί αποστολής στην Ουκρανία των λεγόμενων εξάρχων. Στις 8 Σεπτεμβρίου η Σύνοδος εξέδωσε ήδη ένα ανακοινωθέν σχετικά με τον εξονομασμό αυτών των αντιπροσώπων, και τώρα διαθέτουμε βέβαιες πληροφορίες ότι αφίχθησαν στην Ουκρανία και άρχισαν να εργάζονται».

Για λόγους υγείας απουσίαζε ο Μακαριώτατος Μητροπολίτς Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος ο οποίος μέσω τηλεδιασκέψεως ενημέρωσε τους Συνοδικούς σχετικά με την κατάσταση εξαιτίας εξονομασμού στην Ουκρανία Ιεραρχών του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

«Πράγματι, και οι δύο λεγόμενοι έξαρχοι του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως έφθασαν στην Ουκρανία, – επιβεβαίωσε ο Μακαριώτατος κ. Ονούφριος και πρόσθεσε, ότι ένας από αυτούς ορίσθηκε για να συνομιλήσει με τον λεγόμενο Πατριάρχη Φιλάρετο, ενώ ο άλλος με τον «Μητροπολίτη» Μακάριο, τον επικεφαλής της «Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας».

«Δεν συναντηθήκαμε μαζί τους, ούτε έχουμε πρόθεση να συναντηθούμε, διότι ήρθαν χωρίς να μας ζητήσουν ευλογία. Ως εκπρόσωποι της κανονικής Εκκλησίας στην Ουκρανία, δεν θα έχουμε επικοινωνία μαζί τους, αλλά τις εξελίξεις θα τις παρακολουθήσουμε», έκλεισε ο Μητροπολίτης Ονούφριος.

Στο χαιρετισμό προς τον Μακαριώτατο κ. Ονούφριο ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εκκλησιαστικές αρχές της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας «θα συνεχίσουν να πορεύονται την μόνη σωστή οδό της ασκήσεως της διακονίας αυτών σύμφωνα με τους κανόνες της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

«Τα τεκταινόμενα σήμερα σε σχέση με την αποστολή των λεγόμενων εξάρχων ὡς ἐν κατόπτρῳ αποτυπώνουν τις προσπάθειες, τις οποίες κατέβαλε το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως την δεκαετία 1920, όταν η Εκκλησία μας, με επικεφαλής τον Αγιώτατο Πατριάρχη Τύχωνα, δοκιμαζόταν σκληρά.

Ο Πατριάρχης δεχόταν τεράστια πίεση από τις αρχές, με την υποκινούμενη από τις ίδιες σχισματική οργάνωση «Εκκλησία» των ανακαινιστών να ενδυναμώνει, και τότε ο Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριος Ζ’ αποφασίζει, κατόπιν αιτήματος Ορθοδόξων τινων χριστιανών, την αποστολή στη Μόσχα μιας λεγόμενης επιτροπής. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας φυσικά δεν υπέβαλε κανένα αίτημα στον Πατριάρχη Γρηγόριο Ζ’, πιθανόν τα αιτήματα υπέβαλαν οι σχισματικοί. Και ο Πατριάρχης Τύχων έδωσε μια σαφέστατη, κανονικώς τεκμηριωμένη γραπτή απάντηση διαμαρτυρίας κατά της αντικανονικής αποστολής μιας «επιτροπής» από μέρους μιας Τοπικής Εκκλησίας στο κανονικό έδαφος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, της οποίας ηγείτο.

Γνωρίζουμε τις δυσχερέστατες συνθήκες υπό τις οποίας κινείτο τότε ο Πατριάρχης Τύχων, ο οποίος παρά την στέρηση προσωπικής ελευθερίας με θάρρος και ξεκάθαρα διατύπωσε τη θέση του».

«Εφόσον τα τεκταινόμενα σήμερα στην Ουκρανία, όπως ανέφερα προηγουμένως, ὡς ἐν κατόπτρῳ αποτυπώνουν τα γενόμενα στις αρχές του 20 αι., οφείλουμε να ακολουθήσουμε εκείνη την γραμμή, την οποία με μεγάλο θάρρος χάραξε ο Αγιώτατος Πατριάρχης Τύχων κατά τα χαλεπότερα για την Εκκλησία μας χρόνια και η οποία είναι και η μόνη ορθή και κανονικώς τεκμηριωμένη», έκλεισε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

https://twitter.com/RT_com/status/1040612763289231360

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!