ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Κοριτσάκι» ο Τριντό; Ε, ρε, τι έχει να γίνει έτσι και ασχοληθεί ο Έλον με την κυβέρνηση Μητσοτάκη...
prodeals

Ο Βαρθολομαίος αφήνει την Εκκλησία των Σκοπίων στη Σερβία λόγω Ρωσίας

Ο Βαρθολομαίος αφήνει την Εκκλησία των Σκοπίων στη Σερβία λόγω Ρωσίας

Απόφαση υψηλής πολιτικής και διπλωματικής αξίας έλαβε το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, αποφασίζοντας να μην υπεισέλθει στο ζήτημα του αιτήματος αυτοκεφαλίας της «Εκκλησίας της Μακεδονίας», απαντώντας μάλιστα ότι τα εδάφη της ανήκουν στο Πατριαρχείο της Σερβίας, παρά τις ελπίδες που είχε πυροδοτήσει η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας από τη Ρωσική.

Με τον τρόπο αυτό το Οικουμενικό Πατριαρχείο επιτυγχάνει διττό στόχο, αφενός να διατηρήσει κοντά την Εκκλησία της Σερβίας και αφετέρου να αποτρέψει την επέλαση της ρωσικής Εκκλησίας στη Σερβία, που θα ήταν η άμεση συνέχεια σε μια απόφαση απονομής αυτοκεφαλίας, καθώς θα έθετε τη σερβική και τη ρωσική εκκλησία στην ίδια θέση, δίνοντας χώρο για τη δημιουργία εκκλησιαστικού μετώπου.

Η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έρχεται μετά την απονομή αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, απόφαση που προκάλεσε σχίσμα με την Εκκλησία της Ρωσίας και ως εκ τούτου είναι προφανές ότι εντάσσεται στον ευρύτερο γεωπολιτικό σχεδιασμό για την περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.

Η απόρριψη, κατ ουσία, του αιτήματος αυτοκεφαλίας της «Εκκλησίας της Μακεδονίας» στέλνει μήνυμα ότι η Σερβία διαχωρίζεται από τη Ρωσία, σε εκκλησιαστικό επίπεδο, άρα και σε πολιτικό, δείχνοντας με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η Δύση δεν θα επιλέξει την οδό της σύγκρουσης.

Το Πατριαρχείο σε επιστολή του αναφέρει ότι δεν θα αντιμετωπίσει το αίτημα της αυτοκφαλίας, διότι η Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας, υπάγεται στο Πατριαρχείου του Πετ, δηλαδή στην Εκκλησία της Σερβίας. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η Εκκλησία της πΓΔΜ έχει ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της από το 1967.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Νομικά, το Πατριαρχείο διαχώρισε το αίτημα της Αρχιεπισκοπής των Αχρίδων από το αντίστοιχο της Εκκλησίας της Ουκρανίας, βασιζόμενο σε προγενέστερες αποφάσεις, από το 1922, υποστηρίζοντας ότι ενώ για την Ουκρανία υπήρχε προηγούμενο που ευνοούσε, στην περίπτωση της πΓΔΜ το νομικό προηγούμενο απέτρεπε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.