Απομένουν μόλις δύο ημέρες για την κρίσιμη «Σύνοδο ενοποίησης» που έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, στο Κίεβο. Πρόσωπο κλειδί θεωρείται ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ.
Οι Ιεράρχες, οι οποίοι θα μετάσχουν στο ενωτικό συμβούλιο, που θα λάβει χώρα στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας, ο οποίος είναι εδώ και αιώνες το κέντρο της ορθόδοξης ουκρανικής θρησκευτικής ζωής, αναμένεται να εγκρίνουν το καθεστώς της αυτοκεφαλίας, όπως αυτό περιγράφεται στο καταστατικό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να εκλέξουν το νέο Προκαθήμενο.
Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, πρόσωπο κλειδί που θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη σύνοδο είναι ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ο οποίος άλλωστε έχει ασχοληθεί επί μακρόν με το ουκρανικό ζήτημα εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και συνεπώς «δικαίως» έχει προταθεί θα να θέσει υποψηφιότητα . Ο κ. Εμμανουήλ θα προεδρεύσει της Συνόδου, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το αν πράγματι θα είναι υποψήφιος.
Ο Μητροπολίτης Γαλλίας, εξηγεί σε παλαιότερη συνέντευξή του στην εφημερίδα στα «ΝΕΑ»γιατί η Ουκρανία ζητάει Αυτοκεφαλία. Τι σημαίνει «χορήγηση Αυτοκεφαλίας» και πότε συμβαίνει κάτι τέτοιο;
Όπως γνωρίζουμε, η Ορθόδοξη Εκκλησία απαρτίζεται από 14 Αυτοκέφαλες Εκκλησίες οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους ευχαριστιακά. Η πρώτη δε Εκκλησία κατά την τάξη είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το οποίο αποτελεί τον σύνδεσμο της ενότητας και την «Εκκλησία την Προκαθημένη της αγάπης».
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει την ευθύνη της διαφυλάξεως της πανορθοδόξου ενότητος, αποτελεί το συντονιστικό κέντρο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει το αποκλειστικό προνόμιο να χορηγεί τη λεγόμενη «Αυτοκεφαλία», δηλαδή τη δυνατότητα μια τοπική Εκκλησία να είναι αυτοδιοικούμενη και να εκλέγει τον προκαθήμενό της.
Οι προϋποθέσεις εκχωρήσεως Αυτοκεφαλίας σε κάποια τοπική Εκκλησία είναι να συντρέχουν κανονικοί λόγοι και διοικητικές ανάγκες. Ας μην ξεχνούμε ότι όλα τα Αυτοκέφαλα των νεότερων Πατριαρχείων και λοιπών Αυτοκεφάλων Εκκλησιών φέρουν την υπογραφή του εκάστοτε Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως.
Σε τι εκκλησιαστική κατάσταση βρίσκεται η Ουκρανία και τι είδους προβλήματα υπάρχουν;
Στην Ουκρανία υπάρχουν οι α) Ουκρανική Ορθόδοξος Εκκλησία (Πατριαρχείο Μόσχας), β) το λεγόμενο «Πατριαρχείο Κιέβου», και γ) η ονομαζόμενη «Αυτοκέφαλη Ουκρανική Εκκλησία».
Επιπλέον υπάρχει ένα ποσοστό ουκρανών ουνιτών, καθώς και άλλες μικρότερες χριστιανικές Εκκλησίες. Σε ένα κράτος με πολλά προβλήματα λόγω της αποσπάσεως της Κριμαίας από τη Ρωσία και του συνεχιζόμενου από το 2014 πολέμου στις δύο περιφέρειες της Ανατολικής Ουκρανίας, του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, έρχεται να προστεθεί το περίπλοκο εκκλησιαστικό ζήτημα, το οποίο για περισσότερο από 1/4 του αιώνος απασχολεί την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Σε αυτή λοιπόν τη βάση καλείται το Οικουμενικό Πατριαρχείο να εργαστεί για την επίλυση του ταλανίζοντος το ορθόδοξο εν Ουκρανία πλήρωμα σχίσματος.
dogma.gr