Περίπου 70 χιλιόμετρα ανατολικά της Πράγας βρίσκεται η πόλη Κουτνά Χόρα, η οποία φιλοξενεί μία μεγαλοπρεπή αλλά παράξενη εκκλησία. Βλέποντας την εξωτερικά δεν υποψιάζεται κανείς ότι εντός των τειχών της «φιλοξενούνται» 40.000 ανθρώπινοι σκελετοί.
Μία μικρή σκάλα στον κάτω θάλαμο της εκκλησίας οδηγεί στο οστεοφυλάκιο Sedlec, όπου βρίσκονται οι σκελετοί, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί με αριστοτεχνικό τρόπο στον χώρο.
Η ιστορία της «εκκλησίας των οστών», ξεκινά το 1278 όταν ο βασιλιάς της Βοημίας έστειλε τον ιερωμένο του χριστιανικού μοναστηριού του Sedlec στην Ιερουσαλήμ. Όπως λέγεται επέστρεψε με ένα βαζάκι άμμο από τον Γολγοθά, όπου σταυρώθηκε ο Ιησούς Χριστός, και το έριξε στο νεκροταφείο της περιοχής.
Το νεκροταφείο θεωρήθηκε ιερός τόπος και ολοένα και περισσότερα άτομα ήθελαν να θαφτούν εκεί.
Τον 15ο αιώνα έγινε εκταφή των οστών, που φυλάσσονται σήμερα στο Sedlec Ossuary, για να γίνουν εργασίες επέκτασης του νεκροταφείου.
Τα οστά δεν θάφτηκαν ποτέ ξανά και έως το 1870 παρέμεινα εγκαταλελειμμένα εντός της εκκλησίας. Τότε, ένας ξυλογλύπτης ονόματι Frantisek Rint ανέβαλε την οργάνωσή τους. Το αποτέλεσμα της δουλειάς του εντυπωσιάζει έως και σήμερα.
Στο υπόγειο της εκκλησίας υπάρχουν πολυέλαιοι φτιαγμένοι από οστά, όπως και γιρλάντες κρανίων. Σε περίοπτη θέση έχουν τοποθετηθεί τα οστά μίας αριστοκρατικής τσεχικής οικογενείας, που κάποτε διοικούσε την πόλη.
Παρά τον μακάβριο χαρακτήρα της, η εκκλησία διαθέτει όλα όσα πρέπει να έχει ένας χώρος λατρείας.
«Γίνονται κανονικά λειτουργίες στο πάνω μέρος του ναού, αλλά και στο κάτω», όπως εξήγησε ο Radka Krejčí, διευθυντής του Sedlec Ossuary. «Διοργανώνονται και συναυλίες μέσα στην εκκλησία», γνωστοποίησε, μιλώντας στο CNNi.
Το 2018, ήταν περισσότεροι από 450.000 οι τουρίστες που επισκέφτηκαν την εκκλησία, ενώ φέτος ο αριθμός υπολογίζεται πως θα φτάσει τις 500.000.
Η ολοένα και αυξανόμενη δημοφιλία του μνημείου, όμως, έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα στους ντόπιους που τονίζουν πως πολλοί από τους επισκέπτες ξεχνούν πως πρόκειται για έναν χώρο λατρείας.
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι πρόκειται για εκκλησία η οποία περιλαμβάνει και ένα νεκροταφείο. Δεν το σέβονται όλοι οι επισκέπτες αυτό», τόνισε ο Krejčí.
«Έχουμε ένα νεκροταφείο ακριβώς μπροστά στην είσοδο της εκκλησίας. Είναι ένα μέρος όπου μπορούμε να πηγαίνουμε για να νιώσουμε πιο κοντά στα μέλη της οικογενείας μας, που δεν είναι πια μαζί μας. Είναι ένα μέρος ανάπαυσης για όσους έχουν πεθάνει, όχι μόνο για όσους έχουν πεθάνει εδώ και πολύ καιρό, αλλά και για τους προσφάτως αποβιώσαντες», σημείωσε ένας κάτοικος της περιοχής.