Δεν εντοπίζει τελικά τη διάπραξη ποινικού αδικήματος εκ μέρους του μητροπολίτη Μόρφου η Αστυνομία, σε σχέση με δηλώσεις του για την ομοφυλοφιλία και ως εκ τούτου είναι αμφίβολο κατά πόσον θα διωχθεί ποινικά. Με αυτή την εισήγηση πήγε ο φάκελος της υπόθεσης στη Νομική Υπηρεσία, ο οποίος τώρα μελετάται από τον Γενικό Εισαγγελέα.
Όπως έγραψε ο «Φ», ο Μητροπολίτης κλήθηκε τελευταίος και έδωσε γραπτή κατάθεση για τα όσα είχε αναφέρει σε ομιλία του και προκάλεσε σάλο.
Στη συνέχεια ολοκληρώθηκε ο φάκελος ο οποίος την περασμένη βδομάδα διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία με το εύρημα πως δεν εντοπίζονται ποινικά αδικήματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κατάληξη αυτή της Αστυνομίας μέτρησαν οι επεξηγήσεις που έδωσε ο Πανιερώτατος όσον αφορά τις δηλώσεις του ξεκαθαρίζοντας τη θέση του λέγοντας ότι οι αναφορές του δεν έγιναν στην κύρια ομιλία του αλλά ύστερα που του υποβλήθηκε σχετική ερώτηση. Φέρεται, επίσης, να ανέφερε ότι δεν είπε κάτι άλλο παρά μόνο αυτό που λέει ο Άγιος Πορφύριος.
Μετά την εξέλιξη αυτή ο Γενικός Εισαγγελέας θα μελετήσει όλο το υλικό που υπάρχει στον ανακριτικό φάκελο και θ’ αποφασίσει για τις οδηγίες που θα δώσει σχετικά με τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης. Ο ίδιος μπορεί να συμφωνήσει με τους ανακριτές ή να διαφωνήσει ή και να αποφασίσει κάτι άλλο.
Οι ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας είχαν λάβει μεταξύ άλλων, κατάθεση από τον Κώστα Γαβριηλίδη που είχε προβεί σε σχετική καταγγελία στον Γενικό Εισαγγελέα, από εκπρόσωπο της Μητρόπολης Μόρφου για την ανάρτηση του σχετικού βίντεο με τις αναφορές του Μόρφου Νεόφυτου καθώς και άλλα πρόσωπα.
Η έρευνα είχε ζητηθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη την 1η Αυγούστου, με επιστολή που απέστειλε προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας «για την έναρξη διερεύνησης του ενδεχομένου διάπραξης οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος σε σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις του πανιερώτατου Μητροπολίτη Μόρφου σε σχέση με ομοφυλοφίλους και συναφή θέματα».
Προηγήθηκε όπως προαναφέραμε, καταγγελία προς τον Γενικό Εισαγγελέα, από τον Κώστα Γαβριηλίδη, σύμβουλο του Προέδρου της Δημοκρατίας για Πολυπολιτισμικότητα, Αποδοχή και Σεβασμό στη Διαφορετικότητα, ο οποίος ζητούσε να ερευνηθεί κατά πόσον οι αναφορές του Μόρφου συνιστούν δημόσια ομοφοβική ρητορική μίσους, «αφού, όπως υποστήριξε, με κατασκευασμένα επιχειρήματα υποκινεί και προωθεί τη μισαλλοδοξία προς τη ΛΟΑΤΙ κοινότητα, ενώ παράλληλα προσβάλλει γονείς ομοφυλόφιλων ατόμων και στοχοποιεί κυρίως τις μητέρες αυτών».