Με τον θόλο ύψους 27 μέτρων, βάρους 4.000 τόνων, η εκκλησία κυριαρχεί στον ορίζοντα της Σερβικής πρωτεύουσας και φαίνεται να γίνεται το νούμερο ένα ορόσημο της πόλης
Μετά από τουλάχιστον 85 χρόνια κατασκευής, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Σάββα του Βελιγραδίου θα ανοίξει επίσημα φέτος. Αυτό το μνημειακό έργο, το οποίο έχει ιστορικά και πολιτιστικά καθώς και θρησκευτικά θέματα, ολοκληρώνεται με σημαντική υποστήριξη από τη σερβική κυβέρνηση, καθώς και από τη Ρωσία και τη Ρωσική Εκκλησία.
Το μεγάλο οικοδόμημα είναι αφιερωμένο στον Άγιο Σάββα, έναν πρίγκιπα και άγιο του 12ου αιώνα, τον πρώτο αρχιεπίσκοπο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στην ιστορία της Σερβίας.
Με τον θόλο ύψους 27 μέτρων, βάρους 4.000 τόνων, η εκκλησία κυριαρχεί στον ορίζοντα της Σερβικής πρωτεύουσας και φαίνεται να γίνεται το νούμερο ένα ορόσημο της πόλης.
Αναφερόμενος στη διάσημη εκκλησία του 6ου αιώνα στην Κωνσταντινούπολη που χρησίμευσε ως κέντρο του Ορθόδοξου Χριστιανισμού για πολλούς αιώνες, και που μοιάζει με την εμφάνισή του Αγίου Σάββα, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, φέτος χαρακτήρισε το κτίριο «νέα Αγία Σοφία».
Παρόλα αυτά, παρά τον ιερό χαρακτήρα, η κατασκευή του χαρακτηρίστηκε επίσης από πολλές διαμάχες, ιδίως όσον αφορά τη χρηματοδότηση, επί σειρά ετών.
Η ιδέα για την εκκλησία προέκυψε το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, αφού η Σερβία ανέκτησε την ανεξαρτησία της. Το 1900, τότε ο βασιλιάς Αλεξάνταρ Ομπρένοβιτς το κήρυξε «εθνικό οικοδόμημα». Η κατασκευή στην περιοχή του λόφου Vracar του Βελιγραδίου ξεκίνησε τη δεκαετία του 1930. Ο θεμέλιος λίθος τέθηκε το 1935. Ο λοφώδης χώρος επιλέχθηκε ως ο τόπος όπου πιστεύεται ότι οι Οθωμανοί κατακτητές της Σερβίας έκαψαν τα λείψανα του Αγίου Σάββα το 1594.
Η εξωτερική κατασκευή ολοκληρώθηκε το 2004 και οι εσωτερικές εργασίες ολοκληρώθηκαν φέτος. Τα 15.000 τετραγωνικά μέτρα μοναδικών ψηφιδωτών έχουν ολοκληρωθεί με την οικονομική βοήθεια της Ρωσίας και με τη βοήθεια Ρώσων καλλιτεχνών. Η κατασκευή του καθεδρικού ναού έχει μέχρι τώρα κοστίσει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ. Περίπου 40 εκατομμύρια έχουν κοστίσει μόνο τα μωσαϊκά, ενώ άλλα εσωτερικά έργα κοστίζουν 10 εκατομμύρια. Η εξωτερική κατασκευή κόστισε 50 εκατομμύρια ευρώ.
Το σερβικό κράτος κάλυψε σχεδόν το ήμισυ αυτού του ποσού, δίνοντας περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και οι συνεισφορές από ρωσικές πηγές ήταν επίσης σημαντικές, δίνοντας περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ. Τα υπόλοιπα προέρχονται από διάφορες άλλες δωρεές.
Οι Σέρβοι πιστοί είναι περήφανοι για την εθνική και θρησκευτική τους ταυτότητα. Σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center το 2016, σχεδόν το 95% των πιστών δηλώνουν περήφανοι που είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί.