Σε μια συνέντευξη στο Aid to the Church in Need, ο Επίσκοπος των Χαλδαίων Antoine Audo από το Χαλέπι της Συρίας, συζητά την κατάσταση στη χώρα του που διέρχεται μια σοβαρή οικονομική κρίση, την στιγμή που οι μάχες συνεχίζονται σε τμήματα της Συρίας.
-Σε χώρες της Δύσης, σχεδόν κανείς δεν μιλάει για τη Συρία. Ο πόλεμος τελείωσε;
Όχι, ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμη, ιδιαίτερα στο Idlib, γύρω από το Χαλέπι ή στην περιοχή Jazira της βορειοανατολικής Συρίας. Η βία στις βόρειες περιοχές έχει αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρη τη Συρία και ο συριακός λαός βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση.
-Γιατί πιστεύετε ότι η διεθνής κοινότητα έχει ξεχάσει τη Συρία;
Οι μεγάλες δυνάμεις πέτυχαν τους στόχους τους: την αποδυνάμωση του Συριακού κράτους, την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών πόρων στην περιοχή Jazira από τις ΗΠΑ και την εγκατάσταη στη χώρα μας, στο Idlib και γύρω από την Jazira, από τους Τούρκους. Σε αυτό το σημείο, η συριακή οικονομία έχει καταστραφεί εντελώς και ο συριακός λαός ωθείται βάναυσα στη φτώχεια.
-Η ανοικοδόμηση πραγματοποιείται σε εκείνα τα μέρη όπου είναι δυνατόν;
Η ανοικοδόμηση καταγράφει μια πολύ δοκιμαστική πρόοδο. Είναι εφικτή στα καταστήματα και στα παζάρια της παλιάς πόλης του Χαλεπίου καθώς και σε ορισμένα σπίτια. Ωστόσο, η έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας και βενζίνης είναι σοβαρά προβλήματα που εμποδίζουν την ανοικοδόμηση και μια πραγματική αναγέννηση της οικονομίας.
-Η πανδημία του COVID-19 είχε σημαντικό αντίκτυπο στους ανθρώπους;
Η απειλή είναι πανταχού παρούσα. Τα νοσοκομεία μας δεν διαθέτουν εξοπλισμό και δεν έχουμε κανένα μέσο παρακολούθησης της κατάστασης λόγω της γενικής κατάστασης της φτώχειας. Ωστόσο, μπορούμε ακόμα να πούμε ότι, όπως είναι τα πράγματα σήμερα, ο αντίκτυπος της πανδημίας θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερος.
-Έχουμε ακούσει ότι χριστιανικές οικογένειες επέστρεψαν στη Συρία. Από που προέρχονται; Από την Τουρκία ή από τον Λίβανο;
Η επιστροφή τους εξαρτάται από τις αντίστοιχες περιοχές και την οικονομική κατάσταση στον τόπο όπου ζούσαν. Επιστρέφουν από τον Λίβανο λόγω της οικονομικής κρίσης σε αυτήν τη χώρα. Δεν βιώνουμε ένα τεράστιο κύμα ανθρώπων που επιστρέφουν στο Χαλέπι. Ίσως περισσότεροι επιστρέφουν σε περιοχές κατά μήκος της ακτής.
-Πώς είναι το μέλλον της χριστιανικής κοινότητας στη Συρία;
Ως εκπρόσωποι της Εκκλησίας, κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διατηρήσουμε την παρουσία μας. Αυτό είναι εμφανές στην ανοικοδόμηση των εκκλησιών, των σπιτιών και των σχολείων σε όλη τη Συρία και ιδιαίτερα στο Χαλέπι. Ακόμα και ως μειονότητα, το μέλλον μας εξαρτάται από το αν είμαστε μια ζωντανή Εκκλησία και παραμένουμε πιστοί στη χάρη που λαμβάνουμε στο βάπτισμά μας.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.