ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης «απειλεί με εκλογές» τους φιλοσαμαρικούς. Πρώτη φορά κάποιος «απειλεί» με... άλμα στο κενό!
prodeals

Δείτε που βρίσκεται η μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο (βίντεο)

Στον κεντρικό χώρο κυριαρχεί τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά ένας από τους μεγαλύτερους θόλους στον κόσμο

Δείτε που βρίσκεται η μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο (βίντεο)

Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό είναι μία από τις διασημότερες αλλά και μεγαλύτερες εκκλησίες του κόσμου. 

Είναι η «μήτρα» του Καθολικισμού και ανεπίσημη έδρα του Πάπα, με έκταση εσωτερικών χώρων περίπου 15.000 τετραγωνικά μέτρα, σύμφωνα με το worldpopulationreview.

Η ιστορία του Αγίου Πέτρου

Η σημερινή Βασιλική του Αγίου Πέτρου δεσπόζει στο ίδιο σημείο εδώ και σχεδόν 400 χρόνια. Αρχικά σχεδιάστηκε τον 15ο αιώνα από τον Πάπα Νικόλαο Ε’ και στη συνέχεια τον Πάπα Ιούλιο Β’, για να αντικαταστήσει την παλιά Βασιλική του Αγίου Πέτρου, η οποία χτίστηκε τον τέταρτο αιώνα από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον Μέγα.

Η κατασκευή της σημερινής βασιλικής ξεκίνησε στις 18 Απριλίου 1506 και ολοκληρώθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1626. Στον σχεδιασμό της συνέβαλαν κυρίως οι αναγεννησιακοί αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες Donato Bramante, Michelangelo, Carlo Maderno και Gian Lorenzo Bernini.

Η καθολική παράδοση υποστηρίζει ότι η βασιλική είναι ο τόπος ταφής του Αγίου Πέτρου, του αρχiαποστόλου του Ιησού και πρώτου Επισκόπου της Ρώμης. Ο τάφος του βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον υψηλό βωμό της βασιλικής, γνωστό και ως Βωμός της Εξομολογήσεως.

Για τον λόγο αυτό, πολλοί πάπες, καρδινάλιοι και επίσκοποι ενταφιάζονται στον Άγιο Πέτρο από την παλαιοχριστιανική περίοδο.

Αρχιτεκτονική

Ο Άγιος Πέτρος είναι χτισμένος σε αναγεννησιακό στιλ και η σχετική του θέση είναι δυτικά του ποταμού Τίβερη, κοντά στο λόφο Janiculum και το Μαυσωλείο του Αδριανού. Ο κεντρικός του τρούλος δεσπόζει στον ορίζοντα της Ρώμης.

Η βασιλική προσεγγίζεται μέσω της πλατείας του Αγίου Πέτρου, ένα προαύλιο σε δύο τμήματα, που περιβάλλονται από ψηλές κιονοστοιχίες

Ο πρώτος χώρος είναι οβάλ και ο δεύτερος τραπεζοειδής. Η πρόσοψη της βασιλικής, με μια γιγάντια σειρά κιόνων, εκτείνεται στο άκρο της πλατείας και είναι προσβάσιμη με σκαλοπάτια στα οποία στέκονται δύο αγάλματα 5,55 μέτρων των αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Η βασιλική έχει σχήμα Σταυρού, με επίμηκες σηκό σε λατινική σταυροειδή μορφή, αλλά τα πρώιμα σχέδια αφορούσαν μια κεντρικά σχεδιασμένη κατασκευή και αυτό φαίνεται ακόμα στην αρχιτεκτονική.

Στον κεντρικό χώρο κυριαρχεί τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά ένας από τους μεγαλύτερους θόλους στον κόσμο. Η είσοδος γίνεται μέσω πρόναου που εκτείνεται σε όλο το κτίριο.

Οι εσωτερικές διαστάσεις είναι τεράστιες σε σύγκριση με άλλες εκκλησίες. Ο σηκός που οδηγεί στον κεντρικό τρούλο χωρίζεται σε τρεις κόλπους, με πεσσούς που στηρίζουν μια καμάρα, την υψηλότερη από κάθε εκκλησία.

Πλαισιώνεται από φαρδιά κλίτη που περιέχουν πολλαπλούς χώρους, όπως το Βαπτιστήριο , το Παρεκκλήσι των Εισοδίων της Θεοτόκου, το παρεκκλήσι της Χορωδίας, τον βωμό της Μεταμορφώσεως, το παρεκκλήσι της Κλημεντίνης με τον βωμό του Αγίου Γρηγορίου και το σκευοφυλάκιο.

Ολόκληρο το εσωτερικό είναι πλούσια διακοσμημένο με παραστάσεις σε μάρμαρο, γλυπτά και επιχρύσωση. Η βασιλική περιέχει μεγάλο αριθμό τάφων παπών και άλλων αξιόλογων ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους θεωρούνται εξαιρετικά έργα τέχνης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπάρχει επίσης μια σειρά από γλυπτά σε κόγχες, συμπεριλαμβανομένης της διάσημης Pietà του Michelangelo. Το κεντρικό χαρακτηριστικό είναι ένα κουβούκλιο πάνω από τον Παπικό Βωμό, σχεδιασμένο από τον Gian Lorenzo Bernini . Η αψίδα κορυφώνεται σε ένα γλυπτικό σύνολο, επίσης από τον Bernini, που περιέχει τη συμβολική Καρέκλα του Αγίου Πέτρου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.