Επτά νέους Βοηθούς Επισκόπων εξέλεξε χθες η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οι νέοι Επίσκοποι πρόκειται να διακονίσουν στις θέσεις όπου ορίστηκαν για την εκλογή τους.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τα προφίλ των νέων Επισκόπων:
1)Επίσκοπος Τανάγρας Απόστολος
Βοηθός Επίσκοπος με τον τίτλο της πάλαι ποτέ Επισκοπής Τανάγρας εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης στη θέση του Διευθυντή του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Εψηφισμένος Επίσκοπος Τανάγρας κ. Απόστολος Καβαλιώτης, Διευθυντής της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες, γεννήθηκε στην Ελευθερούπολη του Ν. Καβάλας. Πραγματοποίησε σπουδές στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στα ΤΘ.
Είναι διδάκτωρ του Ε.Κ.Π.Α., τομέα ειδικής παιδαγωγικής και ψυχολογίας και διδάσκει στο Δ.Π.Θ., ΠΜΣ, τμήμα ελληνικής φιλολογίας, Δ.Α.Φ..
Είναι κάτοχος μεταδιδακτορικού του Ε.Κ.Π.Α., τομέας ειδικής παιδαγωγικής και ψυχολογίας, στο Δ.Α.Φ. και μεταπτυχιακών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση του ΑΠΘ, στη γλώσσα και φιλολογία του Δ.Π.Θ. και στο σχεδιασμό εκπαιδευτικών μονάδων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με εξειδίκευση στην ισότητα των δυο φύλων. Είναι υποψήφιος διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. με θέμα: «η περί εκκλησίας έννοια και τα όρια αυτής στα πλαίσια της οικουμενικής κίνησης».
Είναι εθελοντής του ΟΗΕ επί 34 χρόνια.
Είναι μέλος της διεθνούς συμβουλευτικής IAC UNESCO, τακτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αλεξανδρούπολης, τακτικό μέλος της εθνικής επιτροπής ψυχικής υγείας, τακτικό μέλος των επιτροπών του Υπουργείου Υγείας για τα κέντρα ημέρας ατόμων με Δ.Α.Φ.
Υπηρέτησε στην εκπαίδευση ως Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Σερρών, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.
Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Σοφών του Υπουργείου Εργασίας με αρμοδιότητα τις ευπαθείς ομάδες επί Υπουργίας Λούκας Κατσέλη, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Αν. Κεντρικής Μακεδονίας και Θράκης, τακτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου των Special Olympics HELLAS, τακτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και αναπληρωτής Πρόεδρος του Ιδρύματος Χρονίων Παθήσεων του Ν. Καβάλας.
Έχει συγγράψει 13 ερευνητικές μονογραφίες για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Επιπρόσθετα μια μονογραφία με έρευνα για την επαγγελματική απασχόληση της μουσουλμάνας, ρομά, πομάκας και χριστιανής γυναίκας του Νόμου Ροδόπης, μία μονογραφία για τις σχέσεις της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθόδοξης εκκλησίας, ένα κεφάλαιο στα Αγγλικά σε διεθνή συγγραφή του Βατικανού με θέμα τη Θεία Ευχαριστία και τρία παραμύθια, που μεταφράστηκαν στα Αγγλικά.
O Wiley, ένας από τους μεγαλύτερους εκδότες και πρωτοπόρος στην έρευνα και την εκπαίδευση, συμπεριέλαβε το 2023 τον π. Απόστολο Καβαλιώτη μεταξύ των μεγαλύτερων συγγραφέων για τον αυτισμό παγκοσμίως, βάσει των αναγνώσεων των άρθρων του.
Συμμετέχει με εισηγήσεις και έρευνα σε παγκόσμια συνέδρια και αρθρογραφεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών (2007), τους Special Olympics International και Ελλάδος ως κήρυκας του εθελοντισμού(2011),τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με τον χρυσό Σταύρο του Τάγματος της Τιμής, την ανώτατη διάκριση της ελληνικής δημοκρατίας (2015).
Επίσης από το Βατικανό με το 1ο διεθνές βραβείο έρευνας και παιδαγωγικής επιστήμης των διεθνών βραβείων Giuseppe Sciacca (2016), τον Π.Ο.Υ το 2016 για τη διεθνή ερευνά του για τον μητρικό θηλασμό, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (2020) και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό (1992), τους Δήμους Καβάλας και Παγγαίου. Είναι επίτιμος Δρ. του Διεθνούς Πανεπιστημίου – ΤΕΙ Καβάλας και ανακηρύχτηκε παμψηφεί επίτιμος Δημότης Θάσου και Καβάλας.
2)Επίσκοπος Σαλώνων Ιγνάτιος
Βοηθός Επίσκοπος με τον τίτλο της πάλαι ποτέ Επισκοπής Σαλώνων εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης στη θέση του Γραμματέως της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων.
Ο Εψηφισμένος Επίσκοπος Σαλώνων κ. Ιγνάτιος, (κατά κόσμον Μωυσής) Σωτηριάδης, του Δημητρίου και της Μαρίας, γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1961, όπου και περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του.
Αποφοίτησε από το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ το 1984.
Έλαβε τίτλο Μεταπτυχιακών Σπουδών (Master/Licenza) Εκκλησιαστικής Ιστορίας στο Pontificio Istituto Orientale της Ρώμης το 1987, ενώ το 1988 παρακολούθησε μαθήματα Κανονικού Δικαίου στο ίδιο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο ως υπότροφος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Ενότητα των Χριστιανών και οικότροφος του Almo Collegio Capranica.
Παρακολούθησε παραδόσεις Βυζαντινής Ιστορίας, Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας και ασχολήθηκε με έρευνα σε Γερμανικές Πανεπιστημιακές και Εκκλησιαστικές Βιβλιοθήκες κατά τα έτη 1988-1991 ως υπότροφος της Συνόδου των Γερμανών Επισκόπων και της Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας. Υπήρξε επίσης πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Κολωνίας.
Καρείς μοναχός στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Βλατάδων Θεσσαλονίκης τα Χριστούγεννα του 1992, από τον Καθηγούμενο, μακαριστό Μητροπολίτη Τυρολόης και Σερεντίου Παντελεήμoνα έλαβε το μοναχικό όνομα Ιγνάτιος, από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κύριο Βαρθολομαίο.
Χειροτονήθηκε Διάκονος Ιερό Καθεδρικό Ναό της Θείας Αναλήψεως Κατερίνης το 1992 και Πρεσβύτερος το 1997, λαβών και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου από το μακαριστό Μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης Αγαθόνικο.
Το έτος 1998 χειροθετήθηκε Πνευματικός- Εξομολόγος.
Υπηρέτησε στην Ιερά Μητρόπολη Ιταλίας και στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους και Κατερίνης, στην οποία ανήκει ως Ιεροκήρυξ.
Δίδαξε ιστορία και θεολογία της εικόνας στην «Καραπιπέρειο Σχολή Αγιογραφίας» της Κατερίνης και ιστορία της Βυζαντινής Παλαιογραφίας στο Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης.
Από το 1995 είναι Διευθυντής της «Βαρναβείου Εκκλησιαστικής Βιβλιοθήκης» Κατερίνης, την οποία οργάνωσε, εξόπλισε και εμπλούτισε.
Υπηρέτησε στη Μέση και Εκκλησιαστική Εκπαίδευση ως φιλόλογος (1995-2000).
Το 2000 αποσπάσθηκε με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και εισήγηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου, στις υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου και διορίστηκε αρχικά Γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων (2000-2001) και στη συνέχεια Συνεργάτης της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων (2001-2005).
Το 2001 αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, «με άριστα».
Kατόπιν αποφάσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος παρακολούθησε μαθήματα εκκλησιαστικής διπλωματίας στην Pontificia Accademia Ecclesiastica της Ρώμης (2003-2005) ως υπότροφος του “Ιδρύματος Ελληνισμού Δαμιανού” και οικότροφος του Βελγικού Κολλεγίου.
Από τον Οκτώβριο του 2005 και ως το Σεπτέμβριο του 2012 υπηρέτησε, μετά από Συνοδική απόφαση, στο Γραφείο της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ε.Ε. με έδρα τις Βρυξέλλες.
Από τον Οκτώβριο του 2005 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2006 μετεκπαιδεύτηκε στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Βελγικού Γαλλόφωνου Πανεπιστημίου της Louvain.
Κατά τα έτη 2003 έως 2005 και με πρωτοβουλία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, Γενικού Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας, συνεργάστηκε με την Αποστολική Βατικανή Βιβλιοθήκη για τη συνέκδοση του πανομοιότυπου του Μηνολογίου του Βασιλείου του Β΄.
Στη συνέχεια συμμετείχε στις ενέργειες για τη μεταφορά των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας και της Αγίας Ισαποστόλου Ελένης από τη Βενετία στην Αθήνα (2015 και 2017 αντίστοιχα).
Το 2005 συνόδευσε τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο στην επίσκεψη του στο Βατικανό για την κηδεία του Πάπα Ιωάννη – Παύλου Β΄, ενώ το 2006 υπήρξε μέλος της επίσημης συνοδείας του: α) στην Γενεύη, κατά τν επίσκεψη της έδρας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ) και το Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ και
β) στην Ρώμη επί Βενεδίκτου του ΙΣΤ΄ και συνέβαλε στην παραχώρηση αποτμήματος της αλυσίδας του Αποστόλου Παύλου ως δώρο στην Αποστολική Εκκλησία των Αθηνών, το οποίο σήμερα κοσμεί τον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό της Πρωτεύουσας της Ελλάδος.
Το 2007 υπήρξε υπεύθυνος οργάνωσης της Επίσημης Επίσκεψης του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου στην Αγία Έδρα επί Βενεδίκτου ΙΣΤ΄ και μετέβη στη Ρώμη ως μέλος της Κυπριακής Αντιπροσωπείας.
Το 2009 συνόδευσε την Α.Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο τον Β’, στην επίσημη επίσκεψή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ευκαιρία των επίσημων συζητήσεων για το πρόβλημα της φτώχειας στην Ευρώπη, επί Προεδρίας του Manuel Barroso.
Μετά την επιστροφή του στην Ιερά Σύνοδο, διορίστηκε με απόφαση του Μακαριωτάτου Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου του Β΄ και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, θέση που διατήρησε μέχρι την εκλογή του εις Επίσκοπον (9.10.2023).
Στις 16.4.2016 συνόδευσε την Α.Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο τον Β΄ στη Λέσβο, ως διερμηνέας Αυτού κατά την συνάντηση του με τον Πάπα Ρώμης Φραγκίσκο.
Κατόπιν προσκλήσεως της Διπλωματικής Ακαδημίας του ΥΠΕΞ, δίδαξε στα στελέχη αυτής περί της δομής της Εκκλησίας της Ελλάδος και του ρόλου Αυτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επίσης, κατόπιν επισήμου προσκλήσεως του ΥΠΕΞ και αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου, μετέβη στον ΟΗΕ Γενεύης και ομίλησε μεταξύ διεθνών προσωπικοτήτων για το μεταναστευτικό ζήτημα.
Συγχρόνως οργάνωσε τη μετάβαση της εικοσιπενταμελούς Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος και μετέβη ως μέλος Αυτής στο Κολυμπάρι Χανίων Κρήτης (9.6.2016) για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Κατά την Επίσημη Επίσκεψη του Ποντίφικα στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών (4-6.12.2021) υπήρξε ο επίσημος διερμηνέας του Μακαριωτάτου και υπεύθυνος οργάνωσης της Επίσκεψης.
Εκπροσώπησε την Εκκλησία της Ελλάδος σε αποστολές, συνελεύσεις και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπήρξε Έφορος Πολιτισμού του παλαιότερου και σημαντικότερου πολιτιστικού Συλλόγου της Πιερίας «Εστία Πιερίδων Μουσών».
Συνέγραψε την Ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους (1999 Α΄ τόμος), μετέφρασε στα ελληνικά από τα ιταλικά α) τον τόμο «Icone Mariane. Storia e culto» (1997 Città Nuova Ed.), β) το ιταλικό βιβλίο «Reliquiari Bizantini a Venezia» του E. Morini στον τόμο «Ιερά λείψανα Αγίων της καθ’ ημάς Ανατολής στη Βενετία», (έκδ. Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αθήνα 2005),
και υπήρξε ο επιμελητής του επετειακού τόμου του Δήμου Κατερίνης «Κατερίνη. Εβδομήντα χρόνια ιστορία, κοινωνία, πολιτισμός» (2001).
Υπήρξε Μέλος της Ομάδας Εργασίας για την Ευρωπαϊκή ένταξη της Επιτροπής «Εκκλησία και Κοινωνία» του «Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών» (ΚΕΚ/CEC), και μέλος της Ομάδας Εργασίας για τη θεολογία της Δημιουργίας του «Ευρωπαϊκού Χριστιανικού Περιβαλλοντικού Δικτύου» (ECEN).
Επίσης υπήρξε εκλεγμένο Ορθόδοξο μέλος των Προπαρασκευαστικών Επιτροπών για τις Γενικές Συνελεύσεις του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC/KEK) της Λυών (2009), της Βουδαπέστης (2013), όπου εξελέγη μέλος της νέας εικοσαμελούς Κεντρικής Επιτροπής (New Governing Board), για μια πενταετία και του Novi Sad (2018),
όπου εξελέγη και πάλι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από την Ολομέλεια του ΚΕΚ για μια δεύτερη πενταετία μέχρι την Γενική Συνέλευση του Ταλίν της Εσθονίας (2023). Συγχρόνως, υπηρέτησε το ΚΕΚ ως μέλος της Επιτροπής Διαλόγου με τις Ρωμαιοκαθολικές Συνόδους της Ευρώπης.
Συμμετείχε ως μέλος της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Γενικές Συνελεύσεις του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ), το 2013 στο Μπουσάν της Νοτίου Κορέας και το 2022 στην Καρλσρούη της Γερμανίας.
Ομιλεί την αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική και ισπανική γλώσσα και έχει γνώσεις της ρωσικής.
3)Επίσκοπος Ταλαντίου Επιφάνιος
Βοηθός Επίσκοπος με τον τίτλο της πάλαι ποτέ Επισκοπής Ταλαντίου εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Καραγεώργος στη θέση του Βοηθού Επισκόπου παρά τη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Ο Εψηφισμένος Επίσκοπος Ταλαντίου κ. Επιφάνιος (κατά κόσμον Βασίλειος) Καραγεώργος γεννήθηκε το 1971 στο Αγρίνιο. Γόνος πολύτεκνης οικογένειας. Απόφοιτος του 1ου Λυκείου Αγρινίου. Σπούδασε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και στην Θεολογική Σχολή Αθηνών. Παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στον Τομέα της Εκκλησιαστικής Ιστορίας του ίδιου Πανεπιστημίου.
Χειροτονήθηκε Διάκονος την 6η Δεκεμβρίου 1998 υπό του αοιδίμου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Θεοκλήτου και την 31η Μαῒου 1999 υπό του ιδίου Μητροπολίτου στον βαθμό του Πρεσβυτέρου. Υπηρέτησε στις ενορίες Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγίου Ηλία Σταμνάς και Αγίου Βασιλείου Ελαιοφύτου.
Την 25η Νοεμβρίου 2005 προχειρίσθηκε σε Αρχιμανδρίτη υπό του αειμνήστου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά και διορίσθηκε Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως. Το 2012 διορίσθηκε Πρωτοσύγκελλος.
Ήταν μέλος Διοικητικών Συμβουλίων Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων. Εκπροσώπησε την Ιερά Μητρόπολη σε πολλά Συνέδρια της Εκκλησίας της Ελλάδος. Επίσης, διετέλεσε παραγωγός Ραδιοφωνικών Εκπομπών του τοπικού Εκκλησιαστικού Ραδιοφωνικού Σταθμού, Διευθυντής του Περιοδικού της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», ενώ δημοσίευσε άρθρα στον τοπικό Τύπο.
Από το 2006 έως τον Φεβρουοάριο του 2023 ήταν Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Από τον Μάρτιο του 2023 μετετέθη στη Ιερά Αρχιπεισκοπή Αθηνών ως Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου Άνω Πατησίων.
Τυγχάνει αδελφός της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης.
4) Επίσκοπος Θεσπιών Παύλος
Βοηθός Επίσκοπος με τον τίτλο της πάλαι ποτέ Επισκοπής Θεσπιών εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Παύλος Κίτσος στη θέση του Βοηθού Επισκόπου παρά τη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Ο Εψηφισμένος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Παύλος (κατά κόσμον Γεώργιος Κίτσος) γεννήθηκε στη Χρυσούπολη Καβάλας το 1967. Πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στο Οέλντε της Γερμανίας και τα υπόλοιπα στη Χρυσούπολη όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του.
Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στο Κανονικό Δίκαιο. Σπούδασε Νομική και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Δίκαιο της Ευρωπαικής Ένωσης. Είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας και του Ελληνικού Πολιτισμού και έχει λάβει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Δημιουργική Γραφή. Γνωρίζει την αγγλική και την ιταλική γλώσσα.
Εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαριών Θάσου στις 4.8.1995 και την επομένη (5.8.1995) χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Γέροντά του, Σεβ. Μητροπολίτη Φιλίππων κυρό Προκόπιο.
Στις 26.12.1996 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και έλαβε αυθημερόν το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη από τον ίδιο Μητροπολίτη. Από της χειροτονίας του διακονεί ως Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων και ως Διευθυντής του Πολίτειου Γηροκομείου Χρυσουπόλεως Η ΑΓΙΑ ΑΝΘΟΥΣΑ, ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΜΦΗ Ο ΑΓΙΑΣ ΣΙΛΑΣ Καβάλας. Είναι επίσης Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Αποστόλου Σίλα Καβάλας.
Έχει την ευθύνη του Γραφείου Ορθοδόξου Μαρτυρίας, της Εκκλησιαστικής Βιβλιοθήκης και του Γραφείου Εξωτερικής Ιεραποστολής με αρκετές ιεραποδημίες στην Αφρική, κυρίως στην Ουγκάντα και στην Ασία.
Διετέλεσε διευθυντής του Οικοτροφείου του Εκκλησιαστικού Λυκείου Νέας Καρβάλης και καθηγητής του Τμήματος Εκκλησιαστικής και Πολιτιστικής Κατάρτισης του ΙΕΚ Καβάλας. Είναι συνεργάτης στο παράρτημα της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα ΕΛΕΑΝΑ Χρυσούπολης.
5) Επίσκοπος Σκοπέλου Νικόδημος
Βοηθός Επίσκοπος με τον τίτλο της πάλαι ποτέ Επισκοπής Σκοπέλου εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Ευσταθίου στη θέση του Βοηθού Επισκόπου παρά τη Ιερά Μητροπόλει Χαλκίδος.
Ο Εψηφισμένος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος (κατά κόσμον Ιωάννης) Ευσταθίου, του Αναστασίου και της Μαρίας, κατάγεται από τις Ροβιές Ευβοίας και γεννήθηκε στη Χαλκίδα το έτος 1969.
Στη Χαλκίδα περάτωσε τις γυμνασιακές του σπουδές και εν συνεχεία εισήχθη, κατόπιν εξετάσεων, στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών, εκ της οποίας απεφοίτησε το έτος 1990. Εισαχθείς με κατατακτήριες εξετάσεις στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, έλαβε το πτυχίο το έτος 1995.
Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ και χειροτονήθηκε Διάκονος το έτος 1992, υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Χρυσοστόμου Α΄ (Βέργη), και διωρίσθηκε Γραμματεύς παρά τω Πρωτοσυγκέλλω της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος ενώ το 1995 διορίσθηκε τακτικός Ιεροκήρυξ Αυτής. Το 1996 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και χειροθετήθηκε Αρχιμανδρίτης. Το 1997 χειροθετήθηκε Πνευματικός-Εξομολόγος.
Από λαϊκός διακονεί το θείο κήρυγμα, είναι Κατηχητής, Καθηγητής Ειδικών Σχολών Κατηχητών-Κατασκηνωτικών Στελεχών, Σχολών Γονέων και Στελεχών Ποιμαντικού Έργου και παραγωγός Ραδιοφωνικών εκπομπών στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως.
Το 2001 αποσπάσθηκε επί διετία στην Ιερά Μητρόπολη Ιταλίας, όπου και υπηρέτησε εξυπηρετώντας τις λειτουργικές, ποιμαντικές και πνευματικές ανάγκες των ενοριών των πόλεων Bari, Foggia και Chieti-Pescara.
Το 2003 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Ινστιτούτου Οικουμενικής Θεολογίας στο Μπάρι της Ιταλίας (Istituto di Teologia Ecumenico-Patristica ‘‘San Nicola’’).
Επιστρέψας το 2004 διωρίσθηκε, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου Β’ (Τριανταφύλλου), Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και το 2006 με απόφαση της Ιεράς Συνόδου Πρωτοσύγκελλος Αυτής.
Διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. του «Κέντρου Πρόληψης Ναρκωτικών» Νομού Ευβοίας και είναι Αντιπρόεδρος του Ι. Προσκυνήματος Οσίου Ιωάννου Ρώσσου και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος και του Γηροκομείου Χαλκίδος.
Δημοσιεύει άρθρα εποικοδομητικά σε διάφορα ελληνικά και ξένα περιοδικά. Ομιλεί Ιταλικά και Αγγλικά.
6) Επίσκοπος Λακεδαιμονίας Θεόφιλος
Βοηθός Επίσκοπος με τον τίτλο της πάλαι ποτέ Επισκοπής Λακεδαιμονίας εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Θεόφιλος Μαντζαβράκος στη θέση του Βοηθού Επισκόπου παρά τη Ιερά Μητροπόλει Μονεμβασίας και Σπάρτης.
Ο Εψηφισμένος Επίσκοπος Λακεδαιμονίας κ. Θεόφιλος Μαντζαβράκος, κατά κόσμον Γεώργιος, γεννήθηκε το 1976 στο χωριό Μυρτιά Λακωνίας. Ανατράφηκε και πραγματοποίησε τις εγκύκλιες σπουδές του στον τόπο καταγωγής του. Έλαβε το απολυτήριο από το εκκλησιαστικό Λύκειο Κορίνθου το 1995.
Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών και έχει παρακολουθήσει όλα τα επιμορφωτικά σεμινάρια που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ιερά Μητρόπολη.
Το έτος 2000 εκάρη μοναχός υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου στην ιστορική Ιερά Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 30/01/2000 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Σπάρτης και υπηρέτησε ως Διάκονος στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης.
Στις 8/3/2002 υπό του ιδίου Μητροπολίτου χειροτονήθηκε στην Ιερά Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Σπάρτης Πρεσβύτερος και στις 25/03/2009 έλαβε το Οφφίκιον του Αρχιμανδρίτου.
Διά έλλειψη Ιερέων μετά μεγάλης προθυμίας εφημέρευσε σε 13 χηρεύουσες ενορίες ενώ από το 2007 Υπηρετεί ως Εφημέριος, Ιεροκήρυξ, Κατηχητής και Πρόεδρος του Φιλοπτώχου Ταμείου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού της Ευαγγελιστρίας Σπάρτης.
Επίσης είχε για αρκετά χρόνια την ευθύνη διά την λειτουργική εξυπηρέτηση του Στρατοπέδου ΚΕΕΜ Σπάρτης και την πνευματική καθοδήγηση των οπλιτών.
Του έχει ανατεθεί η εποπτεία λειτουργίας του κοινωνικού Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», η εποπτεία της λειτουργίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως και η εποπτεία της λειτουργίας της Σχολής Αγιογραφίας «Φώτης Κόντογλου».
Είναι πρόεδρος των δύο προσκυνηματικών Ιερών Ναών α) Αγίου Δαβίδ του εν Ευβοία και Αγίου Ιακώβου, Ποταμιάς και β) Αγίου Νικολάου εν Κατσαρού. Από το έτος 2010 είναι συνεργάτης του ραδιοφωνικού σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Από το έτος 2014 έως σήμερα είναι μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου.
Από το 2000 διακονεί τις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως ως υπεύθυνος Ιερέας και πνευματικός.
Το έτος 2018 ο Σεβασμιώτατος του ανέθεσε τα καθήκοντα του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως.
Διά αποφάσεως του Σεβ. Μητροπολίτου είναι υπεύθυνος διά την λειτουργική εξυπηρέτηση όλων των Ιερών Μονών της Ιεράς Μητροπόλεως και Ηγούμενος της ανασυσταθείσης Ιστορικής Μονής Ζωοδόχου Πηγής Ταϋγέτης. Εχρημάτισε Ηγούμενος των Ιερών Μονών Οσίου Θωμά του εν Μαλαιώ και Ζωοδόχου Πηγής Καστρίου, μέχρι της επανδρώσεως αυτών.
Επίσης, κατόπιν αποφάσεως της Ιεράς Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους και συγκαταθέσεως του Μητροπολίτου είναι αντιπρόσωπος-Οικονόμος του εν Σπάρτη Ιερού Μετοχίου της Παναγίας Πορταιτίσσης.
7) Επισκοπος Αμφιπόλεως Χριστοφόρος
Βοηθός Επίσκοπος με τον τίτλο της πάλαι ποτέ Επισκοπής Αμφιπόλεως εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Αγγελόπουλος στη θέση του Βοηθού Επισκόπου παρά τη Ιερά Μητροπόλει Σερβίων και Κοζάνης.
Ο Εψηφισμένος Επίσκοπος Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στα Σέρβια Κοζάνης το 1974.
Απόφοιτος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών και πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος, λαβών το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου το 2000 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νικαίας κ. Αλέξιο.
Διακόνησε από το 2000 έως το 2013 ως ιερατικώς Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Αιγάλεω, καθώς και υπεύθυνος του Γραφείου Γάμων της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας.
Το 2014 μετατέθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης, όπου διορίσθηκε Πρωτοσύγκελλος υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και ιερατικώς Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κοζάνης.
Το 2015 έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου.