
Την Κυριακή των Βαΐων σύμφωνα με την παράδοση γίνεται η κατάλυση ιχθύος. Γιατί όμως τρώμε ψάρι; Η Κυριακή των Βαΐων είναι η μια από τις δύο μέρες της μεγάλης νηστείας της Τεσσαρακοστής, που επιτρέπεται. Ή άλλη ήταν στην εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Η γνώμη του Θεόδωρου του Στουδίτη είναι ότι την Κυριακή των Βαΐων «τρώγεται ψάρι», επειδή θεωρείται Δεσποτική εορτή.
Για τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη μόνο μία ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής τρώγεται ψάρι δηλαδή, την ημέρα του Ευαγγελισμού.
Πριν από την νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας, η εκκλησιαστική παράδοση επιτρέπει, την Κυριακή των Βαΐων να είναι η τελευταία ημέρα κατά την οποία οι πιστοί επιτρέπεται να καταναλώσουν ψάρι.
Αναλυτικά η Νηστεία του Πάσχα (Περίοδος Μ. Τεσσαρακοστής):
Αρχίζει την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο. Την περίοδο αυτή επιτρέπεται κατάλυση οίνου και ελαίου μόνο το Σάββατο και την Κυριακή.
Επίσης οίνος και έλαιο καταλύεται στις 9 Μαρτίου (Εορτή Των εν Σεβαστεία Αγίων Σαράντα Μαρτύρων) και στις 26 Μαρτίου (Εορτή Σύναξις Αρχαγγέλου Γαβριήλ) οποιαδήποτε ημέρα κι εάν συμπέσει.
Το Μεγάλο Σάββατο δεν καταλύεται οίνος και έλαιο. Κατάλυση ιχθύος επιτρέπεται στις 25 Μαρτίου (Εορτή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου) και την Κυριακή των Βαΐων.