Μία «μάχη» για το μάθημα των θρησκευτικών εκτυλίχθηκε χθες, στην αίθουσα της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας μεταξύ τριών διαφορετικών πλευρών.
Την ώρα που χιλιάδες μουσουλμάνοι παράνομοι μετανάστες εισέρχονται στη χώρα μας και μας χαρίζουν απλόχερα στιγμές όπως το χθεσινό δημόσιο αυτομαστίγωμα στον Πειραιά, ενώ γνωστές είναι και οι «προοδευτικές» αντιλήψεις τους για την «αθεΐα», οι Έλληνες άθεοι αποφάσισαν πως ο εχθρός είναι το -ήδη νερωμένο- μάθημα των θρησκευτικών.
Το τοπίο διαμορφώνεται από τις διαφορετικές προσφυγές που συζητήθηκαν και τους αντιδίκους. Κατ’ αρχάς συζητήθηκαν δύο προσφυγές γονέων και μαθητών οι οποίοι θεωρούν ότι με τα νέα προγράμματα σπουδών (επί Κώστα Γαβρόγλου) το μάθημα χάνει τον ομολογιακό χριστιανικό του χαρακτήρα. Υπέρ του μαθήματος παρενέβη ο πανελλήνιος θεολογικός σύνδεσμος «Καιρός».
Μία άλλη προσφυγή που κατέθεσαν δύο γονείς υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο σε σχέση με την πρώτη: ότι και τα νέα προγράμματα διατηρούν το μάθημα ομολογιακό και συνεπώς η διαδικασία απαλλαγής των μαθητών από αυτό δεν πρέπει να αποκαλύπτει δεδομένα θρησκευτικής συνείδησης. Κατά της προσφυγής, υπέρ των θέσεων του υπουργείου Παιδείας παρενέβησαν η Εκκλησία της Ελλάδος και η Εκκλησία της Κρήτης.
Η ίδια «συμμαχία» –του υπουργείου Παιδείας και των δύο Εκκλησιών– διαμορφώθηκε και κατά της τέταρτης προσφυγής, βάσει της οποίας η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ζητεί την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος για τη σχολική προσευχή.
Στην πέμπτη υπόθεση-προσφυγή η Ενωση Αθέων ζητεί την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων για τα Θρησκευτικά, καθώς το μάθημα είναι ομολογιακό και η διαδικασία απαλλαγής των μαθητών από αυτό δεν είναι ορθή. Υπέρ του υπουργείου Παιδείας παρενέβησαν η Εκκλησία της Ελλάδος, η Εκκλησία της Κρήτης και ο «Καιρός».
Με την έναρξη της διαδικασίας ο προεδρεύων του ΣτΕ Αθανάσιος Ράντος ανακοίνωσε ότι απερρίφθη, κατά πλειοψηφία 24 υπέρ έναντι 6 κατά, το αίτημα της Ενωσης Αθέων και πέντε γονέων να αφαιρεθούν τα θρησκευτικά σύμβολα (η εικόνα του Χριστού) από τη δικαστική αίθουσα. Βήμα θετικό, όπως δήλωσε ο Βασίλης Σωτηρόπουλος δικηγόρος της Ενωσης, καθώς τώρα αναμένονται τα επιχειρήματα της μειοψηφίας αλλά και της πλειοψηφίας.