Τα κτυπήματα κατά της Ορθοδοξίας συνεχίζονται με ευρωπϊκή «σφραγίδα» καθώς με απόφασή του που εκδόθηκε σήμερα Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κρίνει ότι έχει παραβιαστεί το άρθρο 2 του Πρωτοκόλλου για το δικαίωμα στην εκπαίδευση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Αναλυτικότερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέτασε τις προσφυγές δύο οικογενειών από τη Μήλο και τη Σίφνο οι οποίες επιθυμούσαν τα παιδιά τους να απαλλαγούν από το μάθημα των θρησκευτικών.
Αυτό δεν είχε καταστεί δυνατόν αφού σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας έπρεπε να υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση ότι τα παιδιά δεν είναι Ορθόδοξα. Όπως αναφέρει ο συνήγορος των οικογενειών Βασίλης Σωτηρόπουλος, οι γονείς προσέβαλαν τις υπουργικές αποφάσεις αρχικά στο ΣτΕ, λόγω συνεχόμενων αναβολών όμως προσέφυγαν και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα παραβίασε το δικαίωμα των μαθητών για ουδέτερη θρησκευτική εκπαίδευση, επιβάλλοντας στους γονείς το βάρος της υπεύθυνης δήλωσης. Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι το κράτος παραβίασε το ανθρώπινο δικαίωμα των παιδιών και επέβαλλε στο ελληνικό κράτος να πληρώσει 8.000 ευρώ σε κάθε οικογένεια ως αποζημίωση».
Όπως αναφέρει η γραμματεία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου οι προσφεύγοντες γονείς ισχυρίστηκαν ότι εάν ήθελαν να απαλλαγούν οι κόρες τους από το μάθημα των θρησκευτικών έπρεπε να δηλώσουν ότι δεν ήταν Χριστιανές Ορθόδοξοι.
Περαιτέρω, προσέφυγαν διότι ο διευθυντής του σχολείου θα έπρεπε να διακριβώσει εάν οι δηλώσεις ήταν αληθείς, ενώ οι δηλώσεις αυτές θα τηρούνταν και στα σχολικά αρχεία. Οι οικογένειες επικαλέστηκαν ιδίως το άρθρο 9 για την ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας καθώς και το άρθρο 2 του Πρωτοκόλλου για το δικαίωμα στην εκπαίδευση.
Οι προσφυγές υποβλήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στις 5 και στις 8 Ιανουαρίου 2018 αντίστοιχα και η απόφαση εκδόθηκε σήμερα Πέμπτη από τμήμα επτά δικαστών ένας εκ των οποίων είναι Έλληνας.
Πάντως προς το παρόν δεν μπορεί να υπάρξει απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών βάσει της συγκεκριμένης απόφασης, αφού το ελληνικό κράτος έχει διορία τριών μηνών ώστε να προσφύγει σε ανώτερο βαθμό του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Συγκεκριμένα εντός διαστήματος τριών μηνών από την έκδοση της σημερινής απόφασης, κάθε ενδιαφερόμενος διάδικος μπορεί να ζητήσει την παραπομπή της στο Τμήμα Μείζονος Συνθέσεως.
Εάν υποβληθεί τέτοια αίτηση, μια σύνθεση από πέντε δικαστές θα αποφασίσει εάν η υπόθεση θα πρέπει να παραπεμφθεί για περαιτέρω εξέταση. Σε αυτή την περίπτωση, η υπόθεση θα δικαστεί με ακροαματική διαδικασία στο Τμήμα Μείζονος Συνθέσεως και θα εκδοθεί τελική απόφαση. Εάν απορριφθεί το αίτημα, η απόφαση του Τμήματος θα κηρυχθεί τελική την ίδια ημέρα και θα διαβιβαστεί στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εποπτεία της εκτέλεσής της.
Η Ευρώπη ακολουθεί επικίνδυνες ατραπούς σε μια εποχή που άλλες θρησκείες είναι ιδιαίτερα επιθετικές. Η ουδετεροθρησκεία δίνει αφορμές σε πολλούς νέους που δεν τους αρέσει η υλιστική προσέγγιση της ζωής θα στραφούν προς «συμπαγείς» θρησκείες όπως το Ισλάμ με τα γνωστά αποτελέσματα.