Σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απένειμε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας σε 17 προσωπικότητες που σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας «έχουν συνεισφέρει υποδειγματικά στην ευημερία των ΗΠΑ». Μεταξύ των προσωπικοτήτων που βραβεύτηκαν βρισκόταν και ένας Ελληνοαμερικανός ιερέας, ο Πατέρας Αλέξανδρος Καρλούτσος.
Πρόκειται για τον τρίτο Ελληνοαμερικανό που λαμβάνει την ύψιστη τιμή του αμερικανικού έθνους. Είχαν προηγηθεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος που βραβεύτηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζίμυ Κάρτερ και ο επικεφαλής της CIA, Τζορτζ Τένετ, που έλαβε τη συγκεκριμένη διάκριση από τον πρόεδρο Μπους το 2004.
Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι: «ο Πατέρας Αλέξανδρος Καρλούτσος είναι πρώην Γενικός Εφημέριος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Μετά από περισσότερα από 50 χρόνια ως ιερέας, παρέχοντας συμβουλές σε αρκετούς προέδρους των ΗΠΑ, ονομάστηκε από την Παναγιότητά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ως Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου».
Ειδικότερα, ο Πατέρας Καρλούτσος έχει υπηρετήσει επί σειρά ετών ως Ειδικός Βοηθός του Αρχιεπισκόπου Αμερικής. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων εξελίχθηκε σε έναν πολύτιμο σύνδεσμο επικοινωνίας με τον Λευκό Οίκο, το Κογκρέσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, άλλους επικεφαλής εκκλησιών και τοπικούς αξιωματούχους. Επιπλέον, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να συγκεντρωθούν τα κεφάλαια για την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου που κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης στο Διεθνές Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη.
«Όταν ζούσα στο Ντέλαγουερ ήμουν γνωστός στην ελληνική κοινότητα ως Τζο Μπαιντενόπουλος. Νομίζετε ότι αστειεύομαι, αλλά ο πατέρας (Καρλούτσος) ξέρει ότι δεν είμαι», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία που έκανε για να παρουσιάσει τον πατέρα Καρλούτσο. Μάλιστα αστειεύτηκε ότι κάνει τον σταυρό του σαν Ελληνορθόδοξος και όχι σαν Καθολικός.
Απευθυνόμενος στον πατέρα Αλέξανδρο, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι έχει υπηρετήσει σε ηγετικό ρόλο στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή για περισσότερα από 50 χρόνια, σημειώνοντας πως σε όλο αυτό το διάστημα έχει υπάρξει ένας απίστευτος ηγέτης με βαθιά ηθική διαύγεια. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι ο Πατέρας Καρλούτσος έχει συμβουλέψει γενιές Αμερικανών προέδρων και ενοριτών με απαράμιλλη ταπεινοφροσύνη και χάρη.
Συνεχίζοντας, ο Τζο Μπάιντεν είπε «έχω ταξιδέψει μαζί του τη χώρα και τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της πατρίδας του, την Ελλάδα, για να ενισχύσω τους δεσμούς μεταξύ δύο εθνών που βασίζονται στην πεποίθηση ότι η δημοκρατία είναι ο μόνος δρόμος. Και σε περισσότερες από μια περιπτώσεις είχα την τιμή να επισκεφτώ με τον πατέρα Αλέξ τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο».
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι φέτος είναι η 100η επέτειος από την ίδρυση της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στην Αμερική. Ολοκληρώνοντας είπε «τιμούμε έναν από τους πιο αφοσιωμένους ηγέτες, τον αγαπητό μου φίλο πατέρα Άλεξ».
Στην ίδια τελετή βραβεύτηκαν συνολικά προσωπικότητες, στις οποίες συμπεριλαμβανόταν μεταξύ άλλων ο ηθοποιός Ντέινζελ Γουάσινγκτον, η φημισμένη αθλήτρια Σιμόν Μπάιλς, η οποία είναι η πιο πολυβραβευμένη αθλήτρια στην ιστορία, καθώς και η πρώτη Αμερικανίδα που έλαβε το εμβόλιο του κορονοϊού εκτός κλινικών δοκιμών. Επιπλέον, το προεδρικό μετάλλιο της ελευθερίας αποδόθηκε μετά θάνατον στον γερουσιαστή Τζον Μακέιν και στον Στιβ Τζομπς. Ωστόσο, ο Ντέινζελ Γουάσινγκτον δεν κατάφερε να παραβρεθεί, καθώς βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.
Το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας είναι η υψηλότερη τιμή του αμερικανικού έθνους που απονέμεται σε προσωπικότητες που έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην ευημερία, τις αξίες ή την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών ή σε διεθνές επίπεδο έχουν συμβάλει στην παγκόσμια ειρήνη. Κάθε χρόνο το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας απονέμεται σε περίπου δέκα προσωπικότητες σε μια ημερομηνία που βρίσκεται κοντά στην 4η Ιουλίου, η οποία είναι η εθνική γιορτή των ΗΠΑ.
Ο Πατέρας Καρλούτσος, γνωστός και ως π. Άλεξ στις ΗΠΑ, γεννήθηκε στις 5 Απριλίου 1945 στο Λατζόι της Ηλείας. Σε πολύ μικρή ηλικία μετακόμισε με την οικογένειά του στις ΗΠΑ, ενώ έχασε τη μητέρα του όταν ήταν οκτώ ετών. Η απώλεια αυτή ήταν καθοριστική στην απόφασή του να γίνει ιερέας.
Παρακολούθησε το ελληνικό Κολλέγιο στο Μπρούκλιν της Μασαχουσέτης. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στη Θεολογία από τη Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης και χειροτονήθηκε διάκος και ιερέας το 1970, στην ενορία του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης στα νότια του Σικάγο.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος διόρισε τον πατέρα Αλέξανδρο Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Πατριαρχείου το 1994. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που έχει αποδοθεί ποτέ σε Ορθόδοξο παντρεμένο ιερέα. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 διορίστηκε στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στα Χάμπτονς της Νέας Υόρκης. Είναι παντρεμένος με την Πρεσβυτέρα Ξανθή, με την οποία έχουν αποκτήσει τρία παιδιά και δέκα εγγόνια.
Ο Πατέρας Αλέξανδρος, η Πρεσβυτέρα Ξανθή και ο γιος τους Μιχάλης απολαμβάνουν στενή μακρόχρονη φιλία με την οικογένεια του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Η Πρεσβυτέρα μάλιστα είναι μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μπο Μπάιντεν (που ιδρύθηκε στη μνήμη του αποβιώσαντος γιου του προέδρου των ΗΠΑ).
Ο Πατέρας Αλέξανδρος και η Πρεσβυτέρα Ξανθή ταξιδεύουν στον κόσμο, υποστηρίζουν την Ελλάδα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και τη ελληνική διασπορά. Ο Πατέρας Καρλούτσος διατηρεί στενές σχέσεις με αρκετά μέλη της ελληνικής ομογένειας στην Αμερική, συμπεριλαμβανομένου του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζωρτζ Τσούνη.
Ένα χρόνο πριν από τη συνταξιοδότησή του, ο πατέρας Αλέξανδρος ορίστηκε Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και συνεχίζει να εργάζεται για το Ίδρυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.