ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης «απειλεί με εκλογές» τους φιλοσαμαρικούς. Πρώτη φορά κάποιος «απειλεί» με... άλμα στο κενό!
prodeals

Πατριαρχείο Ιεροσολύμων: Χάνει την νομική μάχη για τα ακίνητα στην Παλαιά Πόλη

Γιατί το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή

Πατριαρχείο Ιεροσολύμων: Χάνει την νομική μάχη για τα ακίνητα στην Παλαιά Πόλη

Το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων έχασε τη νομική μάχη στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ προκειμένου να ανοίξει εκ νέου η πολύκροτη υπόθεση της μεταβίβασης των δύο ξενοδοχείων στη χριστιανική συνοικία της Παλαιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ σε ακραίους Ισραηλινούς έποικους, γεγονός που είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, οδηγώντας, μεταξύ άλλων, στην καθαίρεση του Πατριάρχη Ειρηναίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, όπως αναφέρει το Romfea.gr, απέρριψε την προσφυγή, που άσκησαν οι νομικοί σύμβουλοι του Πατριαρχείου, για επανεξέταση, υπό το φως νέων στοιχείων, της πρωτόδικης απόφασης που δικαίωνε του εποίκους.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων τα μεσάνυχτα αναφέρει ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ στερείται οποιασδήποτε νομικής ή λογικής βάσης, και διαμηνύει ότι στέκεται ακλόνητο στις προσπάθειες να αποκρούσει τη ρατσιστική πολιτική και την ακροδεξιά, εξτρεμιστική ατζέντα στο Ισραήλ, που στοχεύει στη διάβρωση των πολλαπλής ταυτότητας της πόλης της Ιερουσαλήμ και της επιβολής μιας νέας πραγματικότητας σε αυτήν.

Το CNN Greece επικοινώνησε με τον νομικό σύμβουλο του Πατριάρχη Θεόφιλου Γ’, Ασάντ Μαζάουι, ο οποίος αφού επιβεβαιώνει ότι η «η νομική διαδικασία έφθασε στο τέλος της», αναφέρει πως το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων θα χρησιμοποιήσει πλέον όλη την επιρροή του, και τα νομικά όπλα που παραμένουν στη διάθεσή του, προκειμένου να αποτρέψει την έξωση των προστατευόμενων ενοικιαστών που εξακολουθούν να διαμένουν στις δύο ιδιοκτησίες του στην Παλαιά Πόλη, και να διασφαλίσει πως δεν θα καταληφθούν από εποίκους.

Με τη δικαστική απόφαση ανοίγει ο δρόμος για την μεταβίβαση των δύο ακινήτων στην εξτρεμιστική εβραϊκή οργάνωση Ατερέτ Κοχανίμ. Πρόκειται για δύο ιστορικά ξενοδοχεία, το Imperial και το Petra, που βρίσκονται σε στρατηγικό σημείο κοντά στην Πύλη της Γιάφας, στη χριστιανική συνοικία. Τα δύο ακίνητα, ιδιοκτησίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, μεταβιβάστηκαν το 2004 -τυπικά ενοικιάστηκαν για 99 χρόνια- στους εποίκους με μία αμφιλεγόμενη διαδικασία που χαρακτηρίστηκε σκανδαλώδης, προκαλώντας τόσο κύμα αντιδράσεων εντός του Πατριαρχείου και διεθνώς, όσο και την οργή των Αράβων.

Η σημασία των δύο ακινήτων έγκειται ακριβώς στο γεγονός ότι βρίσκονται στη χριστιανική συνοικία, στην οποία επεδίωκαν οι Ισραηλινοί έποικοι να εισέλθουν μέσω αγοράς της γης με σκοπό να αλλοιωθεί, όπως καταγγέλεται, ο δημογραφικός της χαρακτήρας εις βάρος του αραβικού πληθυσμού. Στην πόλη μαίνονται οι λεγόμενοι πόλεμοι των ακινήτων, καθώς το Κράτος του Ισραήλ δεν μπορεί να πάρει επισήμως γη από τη μουσουλμανική ή τη χριστιανική συνοικία και αναλαμβάνουν οι έποικοι το έργο αυτό, μέσω μακροχρόνιας ενοικίασης ή αγοράς. Αυτή είναι η αιτία που η μεταβίβαση των ακινήτων προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις των Παλαιστινίων και μένει να διαφανεί η συνέχεια.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγμετεύσεις για μεταβίβαση των ακινήτων έγιναν, σχεδόν μυστικά, από τον τότε οικονομικό διαχειριστή του Πατριαρχείου, Νικόλαο Παπαδήμα, ο οποίος απέσπασε σχετική εξουσιοδότηση από τον Ειρηναίο. Η διαδικασία πώλησης είχε χαρακτηριστεί σκάνδαλο, προκαλώντας σάλο σε Ελλάδα, Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη. Η Αγιοταφική Αδελφότητα ξεσηκώθηκε επειδή θεωρούσε ότι ο Πατριάρχης τους πρόδωσε και πούλησε τη γη του Πατριαρχείου. Τελικά εκθρονίστηκε και οδηγήθηκε σε πολυετή εγκλεισμό σε ένα δωμάτιο του Πατριαρχείου, όπου παρέμεινε αρνούμενος να παραδώσει τον θρόνο του μέχρι την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του και τη μεταφορά του για θεραπεία στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εποχή των γεγονότων διεξάγονταν ακόμα διαπραγματεύσεις που αφορούσαν στο τελικό καθεστώς των Ιεροσολύμων, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Όσλο.

Τα επόμενα βήματα

Μετά την απόρριψη από το Ανώτατο Δικαστήριο της προσφυγής του Πατριαρχείου για επανεξέταση της υπόθεσης, τα νομικά μέσα για ανατροπή της απόφασης εξαντλούνται και τυπικά ξεκινά η νομική διαδικασία για την εκκένωση των ακινήτων από τους «προστατευόμενους ενοικιαστές». Ήδη στο ξενοδοχείο Petra, ο ένας όροφος έχει καταληφθεί από έποικους, με τη βοήθεια της Αστυνομίας, επειδή τυπικά οι όροι του συμβολαίου με την οικογένεια Κιρές τον διαχώριζαν από το υπόλοιπο κτήριο.

Μέχρι να εκδοθεί δικαστικό ένταλμα για την εκκένωση των ακινήτων το Πατριαρχείο θα καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να παραμείνουν οι προστατευόμενοι ενοικιαστές, στους οποίους έχει παραχωρηθεί η εκμετάλλευση των ιδιοκτησιών, και να εμποδιστεί η είσοδος εποίκων. Ταυτόχρονα, το Πατριαρχείο αναμένεται να συνεχίσει την άσκηση πίεσης σε διεθνή φόρα για να ασκήσουν με τη σειρά τους επιρροή στο Κράτος του Ισραήλ.

Σε νομικό επίπεδο η προσπάθεια θα επικεντρωθεί τώρα στη διατήρηση των προστατευόμενων ενοικιαστών στις ιδιοκτησίες. Αυτοί οι ενοικιαστές, παρά την δικαστική ετυμηγορία, δεν θα χάσουν το καθεστώς προστασίας και θα παραμείνουν εντός της ιδιοκτησίας. Το Πατριαρχείο θα προσπαθήσει τώρα να κάνει ό,τι απαιτηθεί για να διασφαλίσει πως θα παραμείνουν εκεί.

Αποκλειστικές δηλώσεις του νομικού συμβούλου του Πατριάρχη

«Δυστυχώς η νομική μάχη έφθασε στο τέλος της», αναφέρει, μιλώντας αποκλειστικά στο CNN Greece, ο νομικός σύμβουλος του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ’, Ασάντ Μαζάουι, τονίζοντας εντούτοις πως το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων θα χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή του, και τα νομικά όπλα που παραμένουν στη διάθεσή του, προκειμένου να αποτρέψει την έξωση των προστατευόμενων ενοικιαστών που εξακολουθούν να διαμένουν στις ιδιοκτησίες του στην Παλαιά Πόλη, και να διασφαλίσει πως δεν θα καταληφθούν από εποίκους.

Παραθέτοντας το χρονικό της υπόθεσης, ο Ασάντ Μαζάουι αναφέρει πως «το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο προσπαθούσε να εμποδίσει δεξιούς εξτρεμιστές να καταλάβουν τις ιδιοκτησίες του στην Πύλη της Γιάφας σε αυτή τη νομική μάχη που ξεκίνησε περίπου προ 15ετίας».

«Έπειτα από δέκα χρόνια νομικών διαδικασιών, τον Ιούνιο του 2017 το Περιφερειακό Δικαστήριο στην Ιερουσαλήμ ενέκρινε τις συμφωνίες που, επιμέναμε πως ήταν απάτη, μεταξύ του Πατριαρχείου -και την εποχή εκείνη τον κ. Παπαδήμα- που πέτυχε να εξασφαλίσει εξουσιοδότηση από τότε Πατριάρχη Ειρηναίο. Το Δικαστήριο απεφάνθη ότι οι συμφωνίες ήταν νόμιμες», δηλώνει.

«Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εφεσίβαλε την απόφαση ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία και απορρίφθηκε. Μετέπειτα, εντούτοις, ένας από τους άνδρες της εξτρεμιστικής οργάνωσης εβραίων εποίκων Ατερέτ Κοχανίμ ‘πέρασε’ στην πλευρά του Πατριαρχείου και μας έδωσε πολλές πληροφορίες που δεν διαθέταμε, και αυτές οι πληροφορίες και τα στοιχεία ήταν επαρκή για την εκκίνηση νέας νομικής διαδικασίας, ζητώντας από το Ανώτατο Δικαστήριο να ανοίξει εκ νέου η υπόθεση και να ακυρωθεί η αρχική ετυμηγορία».

«Δυστυχώς, σήμερα, αυτή η διαδικασία που ξεκίνησε το 2019 έφθασε στο τέλος της, και το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε ότι δεν πρόκειται να ανοίξει εκ νέου την υπόθεση -παρόλα τα νέα στοιχεία που συγκεντρώσαμε», επισημαίνει ο κ. Mazawi.

Ως προς τα επόμενα βήματα, ο ίδιος αναφέρει πως το Πατριαρχείο θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να παραμείνουν οι προστατευόμενοι ενοικιαστές του Πατριαρχείου, στους οποίους έχει παραχωρηθεί η εκμετάλλευση των ιδιοκτησιών, και να εμποδιστεί η είσοδος εποίκων.

«Ταυτόχρονα, το Πατριαρχείο θα συνεχίσει την άσκηση πίεσης στις διεθνείς κυβερνήσεις ώστε να ασκήσουν με τη σειρά τους επιρροή στο κράτος του Ισραήλ για να να αναμειχθεί [στην υπόθεση]», δηλώνει ο νομικός σύμβουλος του Πατριάρχη Θεόφιλου.

Αποσαφηνίζοντας το όλο πλαίσιο της πολύκροτης υπόθεσης, ο κ. Μαζάουι δηλώνει:

«Υπάρχουν δύο επίπεδα νομικής μάχης. Το πρώτο -το οποίο και έλαβε τέλος-ήταν η προσπάθεια του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων να ακυρώσει την πρωτόδικη απόφαση του 2004. Αυτή η μάχη τελείωσε, με τη σημερινή ετυμηγορία. Όμως, υπάρχει το δεύτερο επίπεδο -αυτό της διατήρησης των προστατευόμενων ενοικιαστών στις ιδιοκτησίες. Αυτοί οι ενοικιαστές, παρά την σημερινή ετυμηγορία, δεν θα χάσουν το καθεστώς προστασίας και θα παραμείνουν εντός της ιδιοκτησίας, και το Πατριαρχείο θα κάνει ό,τι απαιτηθεί για να διασφαλίσει πως θα παραμείνουν και στη συνέχεια εκεί».

Η Ατερέτ Κοχανίμ από πλευράς της έχει ήδη αρχίσει διαδικασίες για την έξωση των ενοικιαστών από το 2019 και σαφώς θα επιμείνει.Τμήμα του ξενοδοχείου Petra ήδη καταλαμβάνεται από εποίκους, με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων να τελεί εν αναμονή απόφασης του Περιφερειακού Δικαστηρίου σε νομική διαδικασία για την έξωσή τους.

Πατριαρχείο Ιεροσολύμων: Η απόφαση στερείται οποιασδήποτε νομικής ή λογικής βάσης

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αναφέρει ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ στερείται οποιασδήποτε νομικής η λογικής βάσης, και διαμηνύει ότι στέκεται ακλόνητο στις προσπάθειες να αποκρούσει τη ρατσιστική πολιτική και την ακροδεξιά, εξτρεμιστική ατζέντα στο Ισραήλ, που στοχεύει στη διάβρωση των πολλαπλής ταυτότητας της πόλης της Ιερουσαλήμ και της επιβολής μιας νέας πραγματικότητας σε αυτήν.

«Σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ εξέδωσε απόφαση με την οποία απέρριψε τις τελευταίες προσπάθειες του Πατριαρχείου να ακυρώσει την απόφαση που εκδόθηκε εναντίον του τον Ιούλιο του 2017, μέσω της οποίας η εξτρεμιστική ισραηλινή οργάνωση, Ατερέτ Κοχανίμ, πέτυχε να απαλλοτριώσει τις περιουσίες του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Πύλη της Γιάφας (Bab Al-Khalil) στην Ιερουσαλήμ, και αυτή η απόφαση έρχεται παρά τη νομική μάχη που έδωσε το Πατριαρχείο τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια.

Το Πατριαρχείο κρίνει την απόφαση του δικαστηρίου ως άδικη και στερούμενη οποιασδήποτε νομικής ή λογικής βάσης, καθώς η εξτρεμιστική οργάνωση και οι υποστηρικτές της ακολούθησαν ανέντιμες και παράνομες μεθόδους για να αποκτήσουν Χριστιανική ακίνητη περιουσία σε έναν από τους σημαντικότερους χώρους Αραβικής Ισλαμικής και Χριστιανικής παρουσίας στην Ιερουσαλήμ.

Τα τελευταία χρόνια, το Πατριαρχείο ξεκίνησε μία εκστρατεία νομική, στα μέσα ενημέρωσης και διπλωματική, στην οποία επιβαρύνθηκε με πολύ υψηλό κόστος, στο δικαστικό και διπλωματικό πεδίο, προκειμένου να πιέσει τις ισραηλινές αρχές να αποτρέψουν εξτρεμιστικές οργανώσεις από την κατάσχεση αυτών των περιουσιακών στοιχείων, αλλά αυτές οι προσπάθειες δεν απέδωσαν υπό την πίεση αυτών των εξτρεμιστικών οργανώσεων και όσων τις υποστηρίζουν στους κύκλους λήψης αποφάσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Πατριαρχείο επαναβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τους Παλαιστίνιους ενοίκους σε αυτές τις χριστιανικές ιδιοκτησίες και ότι στέκεται ακλόνητο στη μάχη του να αποκρούσει τη ρατσιστική πολιτική και την ακροδεξιά, εξτρεμιστική ατζέντα στο Ισραήλ, που στοχεύει στη διάβρωση των πολλαπλής ταυτότητας της πόλης της Ιερουσαλήμ και της επιβολής μιας νέας πραγματικότητας μέσα σε αυτήν».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.