ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η Κλαυδία απέδειξε ότι «Τίποτα δεν χάνεται-Τίποτα δεν ξεχνιέται» από Πόντο μέχρι Κύπρο...

Πέντε παραδοσιακά έθιμα του Πάσχα που έχουν χαθεί στο πέρασμα του χρόνου

Από τα Λαζαράκια έως την λαμπροκουλούρα

Πέντε παραδοσιακά έθιμα του Πάσχα που έχουν χαθεί στο πέρασμα του χρόνου

Το Πάσχα στην Ελλάδα, μια από τις πιο σημαντικές γιορτές του χρόνου, είναι γεμάτο από παραδόσεις που έχουν χτίσει τη σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν. Κάθε γωνιά της χώρας φέρει τη δική της μοναδική πολιτιστική κληρονομιά, με έθιμα που άλλοτε ευδοκιμούσαν και άλλοτε, δυστυχώς, χάνονται στη λήθη.

Αν ρωτούσες τη γιαγιά σου για τα πασχαλινά έθιμα, σίγουρα θα σου μιλούσε για παραδόσεις που κάποτε ήταν αυτονόητες, όμως σήμερα, οι περισσότεροι τις έχουν ξεχάσει ή τις ακολουθούν μόνο ως σκιά του παρελθόντος.

Τα λαζαράκια: Παραδοσιακή γλυκιά απόλαυση με ιστορία

Το Σάββατο του Λαζάρου ήταν μία από τις πιο όμορφες στιγμές της εβδομάδας του Πάσχα. Τα παιδιά και οι γιαγιάδες τους, σε πολλές περιοχές της χώρας, έφτιαχναν τα «λαζαράκια» – μικρά ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου, τα οποία ήταν διακοσμημένα με γαρύφαλλο στο κεφάλι και είχαν τα χέρια τους σταυρωμένα, ως φόρο τιμής στον Άγιο Λάζαρο. Αυτά τα μικρά εδέσματα ήταν για τα παιδιά μια χαρούμενη και αθώα δραστηριότητα, γεμάτη με πίστη και παράδοση.

Σήμερα: Στην εποχή των ταμπλετ, των κινητών και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, τα παιδιά δύσκολα αφήνουν τα σύγχρονα μέσα για να μπλέξουν με τη ζύμωση και το πλάσιμο των λαζαρακίων. Η παράδοση αυτή είναι πλέον σχεδόν άγνωστη στις νέες γενιές.

Η «Αναστάσιμη» καθαριότητα: Το μυστικό νερό

Πριν ξεκινήσει η μεγάλη Ανάσταση, υπήρχε η παράδοση του «πλυσίματος» με το λεγόμενο «αναστάσιμο νερό». Το νερό αυτό έμενε όλη τη νύχτα έξω, έτσι ώστε να το αγιάσει το φως της Ανάστασης. Σύμφωνα με την παράδοση, το νερό αυτό ήταν πηγή καλοτυχίας και υγείας, και θεωρούνταν πως καθάριζε τη ψυχή από τα βάρη.

Σήμερα: Πλέον, το μόνο νερό που χρησιμοποιούμε το πρωί της Κυριακής του Πάσχα είναι αυτό που βράζει για τον καφέ μας, και η έννοια του «αναστάσιμου νερού» φαντάζει μακρινό όνειρο.

Η λαμπροκουλούρα: Ένα ψωμί γεμάτο νόημα

Η λαμπροκουλούρα ήταν ένα ξεχωριστό πασχαλινό ψωμί, με κόκκινο αυγό στο κέντρο, το οποίο προσφερόταν σε αγαπημένα πρόσωπα, όπως η νονά, ο κουμπάρος ή οι καλεσμένοι. Το ψωμί αυτό, ζυμωμένο με αγάπη, συμβόλιζε τη χαρά της Ανάστασης και την επιθυμία να μοιραστείς τη γιορτή με τους γύρω σου.

Σήμερα: Η λαμπροκουλούρα, μαζί με τη σημασία της, έχει σχεδόν εξαφανιστεί, και τα περισσότερα δώρα που ανταλλάσσονται είναι προϊόντα του σούπερ μάρκετ, χωρίς την ίδια ζεστασιά και νοσταλγία της παραδοσιακής προσφοράς.

Η καύση του Ιούδα: Η κάθαρση μέσω της φλόγας

Ένα άλλο έθιμο που είχε βαθιές ρίζες σε πολλά ελληνικά χωριά ήταν η καύση του Ιούδα. Οι κάτοικοι κατασκεύαζαν ομοιώματα του Ιούδα και τα έκαιγαν το βράδυ της Ανάστασης, ως μια πράξη συμβολικής κάθαρσης από την προδοσία του Ιούδα. Το κάψιμο του ομοιώματος θεωρούνταν πως έδιωχνε το κακό και έφερνε τη λύτρωση.

Σήμερα: Εν μέρει λόγω του αμφιλεγόμενου χαρακτήρα του, αυτό το έθιμο έχει περιοριστεί ή ακόμη και καταργηθεί σε πολλές περιοχές, θεωρούμενο ως επικίνδυνο ή ακατάλληλο για τις σύγχρονες κοινωνικές αντιλήψεις.

Η συγχώρεση

Πριν από το γιορτινό τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα, υπήρχε η παράδοση της συγχώρεσης. Είχε θεσπιστεί ως ένα μυστικό συμφωνηθέν έθιμο να ζητήσει ο καθένας συγχώρεση από τους γύρω του – φίλους, συγγενείς ή γείτονες – ώστε να γιορτάσει το Πάσχα «καθαρός» και με ανανεωμένο πνεύμα.

Σήμερα: Μάλλον είναι πιο εύκολο να κάνουμε «like» σε μια πασχαλινή ευχή μέσω Facebook παρά να ζητήσουμε πραγματικά συγχώρεση από κάποιον. Η συγχώρεση έχει αντικατασταθεί από τη ρηχή ευγένεια του διαδικτύου.

Τα έθιμα δεν χάνονται απλώς από μόνα τους. Αλλοιώνονται ή ξεχνιούνται καθώς η καθημερινότητα αλλάζει και η κοινωνία εξελίσσεται. Ωστόσο, το Πάσχα προσφέρει πάντα μια μοναδική ευκαιρία να σκεφτούμε και να αναλογιστούμε όχι μόνο το πώς γιορτάζουμε, αλλά και γιατί. Μήπως φέτος είναι η στιγμή να επαναφέρουμε κάποια από τα παλιά, τα αυθεντικά έθιμα, που με τόσο ζήλο και πίστη μας ενσωμάτωσαν στο χθες;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ru
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.