Αδιαμφισβήτητα, κάτι που έχει απασχολήσει κατά καιρούς αρκετούς επιστήμονες είναι η διατροφή του Ιησού Χριστού τον 1ο αιώνα.
Πολλοί προσπαθούν μέσα από τα Ιερά βιβλία να αποκρυπτογραφήσουν τι έτρωγαν οι άνθρωποι εκείνη την περίοδο και κατά συνέπεια και ο Χριστός.
Πολλοί ιστορικοί και κυρίως διατροφολόγοι έχουν αναλύσει την Καινή Διαθήκη για να εντοπίσουν τις τροφές την εποχή του Ιησού. Τι το ιδιαίτερο είχαν αυτές οι τροφές και σπάνια οι άνθρωποι εμφανίζονταν υπέρβαροι;
Ο Ιησούς το αντίθετο εμφανίζεται πάντα μα πάντα λιπόσαρκος χωρίς να είναι αποστεωμένος κάτι που σημαίνει ότι έτρωγε αγνά και υγιεινά, ακολουθώντας τους διατροφικούς κανόνες της εποχής του.
Ο δρ Don Colbert συγγραφέας του «Τι έτρωγε ο Ιησούς» αλλά και ο δρ AJ Jacobs συγγραφέας του «Η χρονιά της Βίβλου» μελέτησαν και οι δυο για να βρουν διατροφικές ενδείξεις που θα μαρτυρούν τι έτρωγαν οι άνθρωποι τότε και κατά συνέπεια και ο Ιησούς.
Τα ιερά βιβλία
Στα ιερά βιβλία δεν είναι λίγες οι φορές που γίνεται λόγος για τη διατροφή. Στον Μυστικό Δείπνο, ο Ιησούς λέγεται λοιπόν, ότι έφαγε μόνο ψωμί και ήπιε κρασί.
Στο κατά Λουκά 24:42, ο ευαγγελιστής αναφέρει: «Και Του έδωσαν ένα κομμάτι ψητό ψάρι και ένα κομμάτι κερήθρα. Και τα πήρε, και τα έφαγε μπροστά τους.»
Και στο κατά Λουκά 10.8: «Όποτε επισκέπτεστε μια πόλη και σας φιλοξενούν, να φάτε ότι σας προσφέρουν».
Φυτική τροφή
Το βασικό που διαπίστωσαν είναι ότι οι άνθρωποι τότε είχαν στο μενού τους κυρίως φυτική καθαρή διατροφή. Δηλαδή έτρωγαν δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, και ψάρια. Όλες αυτές οι τροφές παρείχαν σωστή και ικανοποιητική διατροφή χωρίς περιττά λιπαρά ή χοληστερόλη.
Την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν ψυγεία κάτι που σημαίνει ότι το κρέας έπρεπε να καταναλώνεται αμέσως γιατί θα χαλούσε. Ο Ιησούς – αναφέρουν στα βιβλία τους – έτρωγε λίγο κόκκινο κρέας ή πουλερικά, όπως όλος ο κόσμος τότε.
Μεσογειακή διατροφή
Με βάση τη βίβλο η διατροφή του Ιησού εμπεριείχε αυτό που λέμε «Μεσογειακή διατροφή». Σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου τα φαγητά που έτρωγαν οι άνθρωποι ήταν πάνω κάτω τα ίδια.
Η βασική διατροφή ενός χωρικού στη Μεσόγειο, την εποχή του Ιησού, ήταν το ψωμί (συμπληρωμένο με μικρές ποσότητες φρούτων λαχανικών, λάδι και αλάτι). Στην παραθαλάσσια περιοχή της Γαλιλαίας, τα ψάρια αποτελούσαν επίσης σημαντική διατροφική συνήθεια, αν και για τους χωρικούς μόνο σε μικρές ποσότητες, απλά για δώσουν νοστιμιά στο ψωμί.
Σταφύλια και ελιές παράγονταν στην Γαλιλαία, όμως περισσότερο τα καλλιεργούσαν για να κάνουν κρασί και λάδι και να τα πουλήσουν παρά για να τα καταναλώσουν οι ίδιοι.
Το τυρί, οι χουρμάδες και το μέλι ήταν επίσης αρκετά συνηθισμένα είδη μενού στη Γαλιλαία του πρώτου αιώνα. όπως και τα ψάρια και μην ξεχνάμε ότι πολλοί μαθητές του Κυρίου ήταν ψαράδες.
Σε ότι αφορά το κρέας οι Ισραηλίτες εκείνη την εποχή γνωρίζουμε από άλλες πηγές ότι έτρωγαν αρνί ή κατσικίσιο κρέας.
Το κρασί
Εκείνη την εποχή έπιναν κρασί. Το ίδιο άλλωστε έκανε και ο Ιησούς. Το κρασί σύμφωνα με το εβραϊκό Ταλμούδ πινόταν αραιωμένο. Ωστόσο το αραιωμένο δεν σημαίνει χωρίς αλκοόλ.
Από τις 37 αναφορές για το κρασί στην Καινή Διαθήκη, οι 33 χρησιμοποιούν την ελληνική λέξη οίνος. Αυτή η λέξη δηλώνει κρασί που έχει υποστεί ζύμωση. Το κρασί που παρασκευαζόταν στην περιοχή των Αγίων Τόπων κατά την ρωμαϊκή περίοδο ήταν κόκκινο.
Μυστικός Δείπνος
Οι αφηγήσεις των ευαγγελίων μας λένε ότι ο Ιησούς και οι μαθητές του έφαγαν ψωμί και ήπιαν κρασί στο Μυστικό Δείπνο . Ωστόσο, το ψωμί και το κρασί πιθανότατα δεν ήταν τα μόνα πράγματα στο τραπέζι.
Ο Μυστικός Δείπνος μπορεί να ήταν ένα πασχαλινό γεύμα. Το Πάσχα είναι η εορτή των Εβραίων για την έξοδό τους από την Αίγυπτο. Τα ευαγγέλια του Μάρκου, του Λουκά και του Ματθαίου τοποθετούν το γεύμα κατά τη διάρκεια του εβραϊκού Πάσχα την ημέρα των Αζύμων .
Αυτή είναι η πρώτη ημέρα του επταήμερου εορτασμού του Πάσχα. Την ημέρα αυτή, οι Εβραίοι ταξίδευαν παραδοσιακά στον ναό της Ιερουσαλήμ για να θυσιάσουν ένα αρνί του Πάσχα.
Σήμερα, αυτή η ημέρα του Πάσχα γιορτάζεται στον Ιουδαϊσμό με το δείπνο Seder. Έτσι είναι πολύ πιθανόν ο Μυστικός Δείπνος να ήταν Πασχαλινό γεύμα και να περιελάμβανε εκτός από το άζυμο ψωμί, και ψητό αρνί.
Το 2016 δυο Ιταλοί αρχαιολόγοι ο Generoso Urciuoli και η Marta Berogno βασιζόμενοι στην διατροφή της εποχής, έγραψαν μια μελέτη (δημοσιεύτηκε στο Discovery News), πως το Μυστικό Δείπνο περιελάμβανε φασόλια, αρνί, ελιές, πικρά μυρωδικά, μια σάλτσα ψαριού, άζυμο ψωμί, χουρμάδες και αρωματισμένο κρασί.
Τα Θαύματα
Αλλά και από τα θαύματα του Θεανθρώπου μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες για τη διατροφή. Όπως για παράδειγμα στον «κορεσμό των 5.000 ανθρώπων». Σε ένα κήρυγμα του Θεανθρώπου, έχουν συγκεντρωθεί 5.000 πιστοί και τον ακούνε ευλαβικά.
Ο ήλιος κοντεύει να βασιλέψει και οι μαθητές προειδοποιούν τον Κύριο να αφήσει τους ανθρώπους να φύγουν να αγοράσουν τροφές γιατί εκεί που βρίσκονται ο τόπος είναι έρημος. Και μπορεί ο τόπος να ήταν έρημος αλλά «ο τρέφων την οικουμένην παρέστιν».
Ο Χριστός που είναι εκείνος που τρέφει και συντηρεί τα σύμπαντα δεν μπορεί να χορτάσει τους ανθρώπους που κρέμονται όλη μέρα από τα χείλη του; Προστάζει τους μαθητές του να προσφέρουν ότι έχουν να φάνε οι άνθρωποι. Οι μαθητές του έχουν 5 ψωμιά και δυο ψάρια.
Ο Χριστός τα ευλογεί, οι μαθητές τα μοιράζουν στα πλήθη όλοι κάθονται καταγής και «έφαγαν πάντες και εχορτάσθηκαν και περισσεύουν 12 κοφίνια πλήρης τεμάχια άρτων».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.