ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μια ωραία ατμόσφαιρα στο Μαξίμου...
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Πολιορκία από την ΕΛ.ΑΣ. στη Μονή Εσφιγμένου: «Αν κάνετε έφοδο θα απαντήσουμε με βία» λένε εκατοντάδες πιστοί στην Ουρανούπολη

Μεγάλο πλήθος έχει συγκεντρωθεί για να υπερασπιστεί τους μοναχούς

Πολιορκία από την ΕΛ.ΑΣ. στη Μονή Εσφιγμένου: «Αν κάνετε έφοδο θα απαντήσουμε με βία» λένε εκατοντάδες πιστοί στην Ουρανούπολη

Εκατοντάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν και σήμερα για να συμπαρασταθούν στην παλαιά Αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής και για να αποτρέψουν την επικείμενη έφοδο της αστυνομίας στην Μονή.

Μάλιστα όπως λένε χαρακτηριστικά, προειδοποιούν την αστυνομία να μην πραγματοποιήσει έφοδο «γιατί αν το κάνει θα μας βρει μπροστά της και δεν θα απαντήσουμε ειρηνικά όπως κάνουμε τώρα, θα σταματήσουμε να πράττουμε ειρηνικά, εάν επιχειρήσουν να πειράξουν τους μοναχούς της Μονής».

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε προκειμένου να εκφράσει την αντίθεσή του στην διαφαινόμενη νέα προσπάθεια εκκένωσης του χώρου όπου βρίσκονται εδώ και χρόνια ο Γέροντας Μεθόδιος και οι Εσφιγμενίτες μοναχοί της Παλαιάς Αδελφότητας.

Συνολικά βρίσκονται στην Μονή 118 μονχοί.

Αφορμή για την συγκέντρωση υπήρξε,  επίσημο έγγραφο της αστυνομίας, με ημερομηνία 16 Ιουλίου, με το οποίο ζητείται η άμεση και βίαιη εκκένωση των μοναχών.

Από χθες εκατοντάδες αστυνομικοί με βαρέα οχήματα έχουν πλησιάσει την Μονή και αναμένεται η τελική διαταγή για έφοδο.

Πρόκειται για γέροντες οι οποίοι από το 1972 κρατούν σκληρή στάση έναντι της ηγεσίας της Ορθοδοξίας έχοντας διακόψει  κάθε επαφή  με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, διαφωνώντας για τις συναντήσεις με εκπροσώπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Από την περίοδο εκείνη, στο μοναστήρι κυματίζει το λάβαρο «Ορθοδοξία ή Θάνατος».

Η υπόθεση ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη (16/7) όταν ο Αστυνομικός Σταθμός Καρυών απέστειλε έγγραφο προς την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους, με το οποίο ζητούσε  άδεια ώστε να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας επιχείρηση έξωσης σε χώρους του Άθω, με τη συνδρομή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και βαρέων οχημάτων, μετά από αίτημα που υπέβαλε δικαστικός επιμελητής.

Ένα σύνθημα το οποίο για τους ίδιους, αποτελεί στάση ζωής.

Από το 2002 η παλιά αδελφότητα κηρύχτηκε «παράνομη» και έως και σήμερα για την ελληνική δικαιοσύνη, οι μοναχοί της Μονής Εσφιγμένου χαρακτηρίζονται ως «καταληψίες» και τους έχει ζητηθεί  να αποχωρήσουν από το Μοναστήρι.

Την ίδια ώρα έχουν αποκλειστεί από τους κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια αναγνωρίζει επίσημα ως νόμιμη τη νέα αδελφότητα της Εσφιγμένου, η οποία έχει έδρα τις Καρυές, αφαιρώντας κάθε δικαίωμα ή προνόμιο από τα παλιά μέλη.

«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε το μοναστήρι μέχρι θανάτου»

Ο γέροντας Μεθόδιος -ένας από τους καταδικασθέντες σε… 18 χρόνια κάθειρξη από την πολιορκία του 2013- δήλωσε στο τοπικό μέσο ότι «σε περίπτωση αστυνομικής επιχείρησης, δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια».

«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε το μοναστήρι μέχρι θανάτου, εδώ είναι η πνευματική μας πατρίδα. Εδώ γεννηθήκαμε πνευματικά και εδώ θα πεθάνουμε.

Οι αστυνομικοί το μόνο που κάνουν είναι υπάλληλοι, δεν τους παρεξηγώ. Είναι υποχρεωμένοι να κάνουν αυτό που τους λένε. Και κυνηγούν εμάς. Εμείς έχουμε γεροντάκια που ζουν εδώ 50, 60,70 χρόνια.

Μάς απαγορεύουν να βγούμε από το μοναστήρι να πάμε να πάρουμε τρόφιμα. Κουβαλάμε πράγματα στην πλάτη και περπατάμε 1,5 χιλιόμετρο. Να αφήσουμε τα γεροντάκια να πεθάνουν επειδή το θέλουν δύο άτομα; Προς Θεού, πού βρισκόμαστε;» διερωτάται.

«Ας έρθουν»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το «καζάνι άρχισε να βράζει» εκ νέου, ενώ αναμένεται και σύναξη της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους όπου θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα μεταξύ άλλων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.