Εκκλησίες κατασκευάζονται για περισσότερα από 1.000 χρόνια σε διάφορα μέρη του κόσμου, από ένα απομακρυσμένο βουνό μέχρι ένα ακατοίκητο νησί.
Στις πόλεις, όμως, οι ναοί συνηθίζεται να δημιουργούνται στην καρδιά της θρησκευτικής κοινότητας, έτσι ώστε οι πιστοί να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτές. Αλήθεια, πόσοι περιμένουν να βρουν μια εκκλησία μέσα σε μια σπηλιά ή στην κορυφή ενός ηφαιστειακού κώνου, για παράδειγμα;
1. Temppeliaukio Church, Φινλανδία – Σε μια σπηλιά!
Ένας τόπος λατρείας μέσα σε σπηλιά δεν είναι ασυνήθιστος, ειδικά στην Ασία. Αλλά για μια σύγχρονη εκκλησία στην Ευρώπη, αυτό είναι παράδοξο. Η Λουθηρανική Εκκλησία Temppeliaukio βρίσκεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας και σχεδιάστηκε από τους αδελφούς Tino και Tuomo Suomalainen τo 1969. O ναός «σκάφτηκε» στην κυριολεξία μέσα στο βράχο, ενώ ένας τεράστιος γυάλινος θόλος που τοποθετήθηκε εν είδει στέγης επιτρέπει στο φυσικό φως να μπει στο εσωτερικό, αποτελώντας, μάλιστα, το μόνο ορατό σημείο της εκκλησίας από τους περαστικούς.
2. Chapel of Our Lady of Rotherham Bridge, Ηνωμένο Βασίλειο – Σε μια γέφυρα!
Το Παρεκκλήσι της Παναγίας βρίσκεται πάνω στη γέφυρα του ποταμού Ντον, στο Γιορκσάιρ της Αγγλίας και κατασκευάστηκε το 1483 από τον Thomas de Rotherham εξ ολοκλήρου από πέτρα. Κατά τη διάρκεια των ετών -εκτός από εκκλησία- χρησιμοποιήθηκε και ως ιδιωτική κατοικία, ενώ σήμερα αποτελεί διατηρητέο κτίριο.
3. Our Lady of Le Puy, Γαλλία – Σε έναν ηφαιστειακό κώνο!
Όλοι έχουμε δει κατά καιρούς παραδείγματα εκκλησιών σε κορυφές βουνών ή λόφων, όμως αυτός ο μικρός ναός που βλέπετε δεσπόζει στον κέντρο ενός ηφαιστειακού κώνου στη γαλλική επαρχία. Χτίστηκε το 962, στην κορυφή μιας ηφαιστειακής προεξοχής, 85 μέτρα πάνω από το έδαφος στην πόλη Le Puy-en Velay της Γαλλίας, αποτελώντας τόπο κατάνυξης και προσκυνήματος των πιστών για πολλούς αιώνες.
4. Basilica of Las Lajas, Κολομβία – Σε ένα φαράγγι!
Μοιάζει «προσκολλημένη» επικίνδυνα στη μία πλευρά του φαραγγιού, με εκπληκτική θέα στον ποταμό Guaitara Narino στην Κολομβία. Η εκκλησία χρειάστηκε πάνω από 33 χρόνια για να κατασκευαστεί επάνω στα βράχια από γρανίτη της περιοχής και ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1949. Η πρόσβαση για τους πιστούς γίνεται μέσω μιας γέφυρας που οδηγεί τόσο στο ναό όσο και στο φαράγγι, για όσους θέλουν να εξερευνήσουν τη γύρω περιοχή.
5. Serbian Orthodox Church, Αυστραλία – Σε εγκαταλειμμένο ορυχείο!
Στην υπόγεια «πόλη των ορυχείων οπαλίου» Coober Pedy, όπου οι άνθρωοι ζουν και εργάζονται κάτω από τη γη, η ορθόδοξη αυτή σερβική εκκλησία κατασκευάστηκε μέσα σε μια εγκαταλειμμένη σήραγγα, εξ ολοκλήρου από οπάλιο, όπως άλλωστε συμβαίνει και με όλα τα σπίτια των κατοίκων. Μέσα στο απόλυτο σκοτάδι και στην υγρασία, η ανάγκη της παρουσίας του Θεού είναι επιβεβλημένη…
6. Church in a Hill, Λουξεμβούργο – Κάτω από το δρόμο!
Η εκκλησία είναι χτισμένη στην πλαγιά ενός φαραγγιού, κάτω ακριβώς από τον επαρχιακό δρόμο της περιοχής. Εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη από πέτρα, συγκεντρώνει πλήθος πιστών από τα κοντινά χωριά, αποτελώντας ένα από τα πιο γραφικά εκκλησάκια μέσα στα απότομα και δυσπρόσιτα φαράγγια του Λουξεμβούργου. Η ιστορία λέει ότι ένας μοναχός προσπάθησε να προστατευτεί μέσα σε μια εσοχή του εδάφους στο συγκεκριμένο σημείο, όπου έμεινε εν τέλει αρκετά χρόνια. Προς τιμήν του δημιουργήθηκε η εν λόγω εκκλησία, ενώ ο δρόμος, που είναι μεταγενέστερος, κατασκευάστηκε χωρίς να επηρεάσει καθόλου το ναό.
7. Felsenkirche, Γερμανία – Στο γκρεμό!
Υπάρχουν πολλές εκκλησίες χτισμένες σε γκρεμούς, αλλά οι περισσότερες από αυτές δεν είναι προσβάσιμες στο κοινό. Ο καθολικός ναός, όμως, που βλέπετε να «κρέμεται» κυριολεκτικά στα βράχια χρησιμοποιείται αδιάλειπτα ως τόπος λατρείας από το 13ο αιώνα που κατασκευάστηκε. Γνωστή και με την ονομασία «Εκκλησία των Βράχων», βρίσκεται 60 μέτρα πάνω από το έδαφος, χτισμένη στα βραχώδη βουνά που δεσπόζουν πάνω από την πόλη της Ρηνανίας Ida Oberstein στη Γερμανία.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.