Η Εκκλησία μας σήμερα Κυριακή 3 Απριλίου, τιμά τη μνήμη του Αγίου Νικήτα του Ομολογητή.
O άγιος Νικήτας καταγόταν από την Καισαρεία της Βιθυνίας και έζησε τον 8ο αι. Βρέφος ακόμη έμεινε ορφανός από μητέρα και την ανατροφή την ανέλαβαν η ενάρετος γιαγιά του και ο ευσεβής Φιλάρετος, ο πατέρας του ο οποίος ανέθεσε από πολύ νωρίς την εκπαίδευσή του σε κάποιο κληρικό φημισμένο για τις παιδαγωγικές και πνευματικές του αρετές.
Έτσι ο νεαρός Νικήτας απόκτησε αξιόλογη κοσμική και πνευματική παιδεία. Σε νεαρή ηλικία αποσύρθηκε στην περίφημη Μονή του Μηδικίου, όπου γρήγορα, για τις πολλές του αρετές, κατέκτησε την αγάπη και την εκτίμηση όλων των αδελφών της Ι. Μονής, οι οποίοι μετά το θάνατο του ηγούμενου της Μονής, Νικηφόρου, τον εξέλεξαν ηγούμενο.
Στη νέα του θέση, απέδειξε την ανύστακτη μέριμνά του για πνευματική πρόοδο των αδελφών της Μονής και αποδύθηκε σε σκληρούς αγώνες κατά των δυσεβών εικονομάχων. Για το λόγο αυτό απομακρύνθηκε βίαια από το μοναστήρι του και υπέστη διάφορες φυλακίσεις και εξορίες.
Όλες όμως αυτές οι κακουχίες δυνάμωναν το φρόνημά του και την πίστη του. Τελικά, ο άγιος Νικήτας εγκαταστάθηκε σε κάποιο ερημικό μετόχι στο βόρεια της Κωνσταντινούπολης. Εκεί ο περίφημος αυτός Ομολογητής, ο άγιος Νικήτας παρέδωσε ειρηνικά την αγία του ψυχή στον δημιουργό του.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. δ’.
Ὀρθοδοξίας ὁδηγέ, εὐσεβείας Διδάσκαλε καί σεμνότητος, τῆς Οἰκουμένης ὁ φωστήρ, τῶν Μοναζόντων θεόπνευστον ἐγκαλλώπισμα, Νικήτα σοφέ, ταῖς διδαχαῖς σου πάντας ἐφώτισας, λύρα τοῦ Πνεύματος. Πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.
Ἕτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Ὡς νίκης ἐπώνυμος τῶν θεοσδώτων θεσμῶν φρουρὸς ἀπερίτρεπτος καὶ στῦλος ὤφθης στερρός, Νικήτα μακάριε· σὺ γὰρ τῆς ἀπαθείας κοσμηθεὶς ταῖς ἀκτῖσιν αἴγλης ὁμολογίας τὸν σὸν βίον φαιδρύνεις. καὶ νῦν τῶν σοὶ προσιόντων δέχου τὴν αἴνεσιν.
Κοντάκιον
Ἦχος πλ. δ’. Τῇ ὑπερμάχῳ.
Ὡς ἡσυχίας ὑποφήτης, πρακτικώτατος, τῆς ποιμανσίας ὀφθαλμός ὤφθης ἀκοίμητος τῆς Μονῆς καθηγησάμενος Μηδικίου· Ἀλλ᾽ὡς φύλαξ τῶν ἐνθέων παραδόσεων διαρρύθμισον Νικήτα θείῳ Πνεύματι τοὺς βοῶντάς σοι, χαίροις Πάτερ τρισόλβιε.