Η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει αφιερώσει την 8η Νοεμβρίου στην σύναξη (συγκέντρωση) όλων των Αγγελικών Δυνάμεων που διακρίνονται σε εννέα κατηγορίες. Ωστόσο, είναι γεγονός πως στην ιερά παράδοση αναφέρονται μόνο οι δύο αρχάγγελοι (σ.σ. Γαβριήλ και Μιχαήλ), ενώ χρειάζεται να ειπωθεί πως υπάρχουν κι άλλοι. Ποιοι όμως είναι αυτοί;
Κατ’αρχάς αυτό που χρειάζεται να τονίσουμε είναι ότι οι Άγγελοι ως όντα πλασμένα από τον Θεό, τιμώνται δεόντως και από άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες όπως το Ισλάμ και ο Ιουδαϊσμός.
Στην ορθόδοξη παράδοση, οι Άγγελοι διακρίνονται σε εννέα τάγματα, τα οποία είναι: τα Χερουβίμ, τα Σεραφείμ, οι Θρόνοι, οι Κυριότητες, οι Δυνάμεις, οι Εξουσίες, οι Αρχές, οι Αρχάγγελοι και οι Άγγελοι.
Ακολούθως οι αρχάγγελοι με τη σειρά τους, οι επικεφαλείς δηλαδή των Αγγελικών δυνάμεων είναι οι εξής:
«Μιχαήλ» στην Εβραϊκή γλώσσα σημαίνει «ποιος είναι όμοιος με τον Θεό;» (τις ως ο Θεός ημών;).
Ο άγιος Αρχάγγελος Μιχαήλ απεικονίστηκε ήδη από τους πρώτους χριστιανούς ως στρατηγός, ο οποίος κρατάει στο δεξί χέρι του δόρυ, με το οποίο επιτίθεται στον Εωσφόρο, τον Σατανά, και στο αριστερό του χέρι κρατά ένα πράσινο κλαδί φοίνικα.
«Γαβριήλ» σημαίνει «Άνθρωπος του Θεού», η ισχύς του Θεού. Είναι ο αγγελιαφόρος των μυστηρίων του Θεού, ιδιαιτέρως δε της Ενσαρκώσεως του Θεού και όλων των σχετικών με αυτήν μυστηρίων.
Απεικονίζεται συνήθως κρατώντας στο δεξί χέρι του φανάρι με φωτισμένη λαμπάδα και στο αριστερό του χέρι έναν καθρέφτη από πράσινο ίασπη. Ο καθρέφτης σηματοδοτεί τη σοφία του Θεού ως ένα κρυμμένο μυστήριο.
«Ραφαήλ» σημαίνει «Θεία θεραπεία» ή «Θεός ο θεραπευτής» (Τωβίτ 3, 17 και 12, 15).
Ο Ραφαήλ απεικονίζεται να οδηγεί με το δεξί χέρι του τον Τωβίτ (ο οποίος κρατάει ένα ψάρι αλιευμένο στον Τίγρη ποταμό) και με το αριστερό μία αλαβάστρινη ιατρική θήκη.
«Ουριήλ» σημαίνει «Πυρ του Θεού», ή «Φως του Θεού». Απεικονίζεται να κρατάει ένα σπαθί στο δεξί χέρι του και μια πύρινη φλόγα στο αριστερό.
«Σαλαθιήλ» σημαίνει «πρεσβευτής προς τον Θεό». Απεικονίζεται με χαμηλωμένο το πρόσωπο και τα μάτια του, κρατώντας τα χέρια του στο στήθος σε στάση προσευχής.
«Ιεγουδιήλ» σημαίνει «αυτός που δοξάζει τον Θεό». Απεικονίζεται με χρυσό στεφάνι στο δεξί του χέρι και τριπλό μαστίγιο στο αριστερό.
«Βαραχιήλ» σημαίνει «Ευλογία του Θεού».
«Ιερεμήλ» σημαίνει «εξύμνηση του Θεού». Τιμάται ως εμπνευστής υψηλών σκέψεων, που ανυψώνουν τον άνθρωπο προς τον Θεό