ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας έδωσε την άδεια και χειροτονήθηκε για πρώτη φορά στην Ορθόδοξη Εκκλησία γυναίκα ως διακόνισσα

Σφοδρές αντιδράσεις από Μητροπολίτη του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως: «Αλίμονο στη μαρτυρική Ορθοδοξία μας σε τι χρόνους ζει»

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας έδωσε την άδεια και χειροτονήθηκε για πρώτη φορά στην Ορθόδοξη Εκκλησία γυναίκα ως διακόνισσα

Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, στο προάστιο Waterfall της πόλης Χαράρε στη Ζιμπάμπουε, δεκάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν ένα ιστορικό γεγονός: Στην ενορία του Αγίου Νεκταρίου, ενώπιον των πιστών, μια γυναίκα, η Angelic Molen, χειροτονήθηκε διακόνισσα – η πρώτη γυναίκα διακόνισσα στη σύγχρονη Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η χειροτονία της Αγγελικής, που τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ, έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου εδώ και χρόνια στους κύκλους της Ιεραρχίας.

Παράλληλα ήταν, η εκπλήρωση μιας ομόφωνης απόφασης της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας που εκκρεμούσε από το 2016, όταν η Σύνοδος είχε αποφασίσει να ανανεώσει τον αρχαίο θεσμό της διακονίας των γυναικών θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα εξυπηρετήσει τις ποιμαντικές ανάγκες των ορθοδόξων χριστιανών στην Αφρική.

Οι συζητήσεις για την ανανέωση του τάγματος των διακονισσών είχαν ανοίξει στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας από το 2009 με πρωτοβουλία του προκαθημένου του, Μακαριώτατου Θεόδωρου Β’, ενώ η άδεια για τη συγκεκριμένη χειροτονία είχε δοθεί τον Απρίλιο του 2023.

Γνωστή στους ενορίτες του Αγίου Νεκταρίου, η Angelic Molen – διακόνισσα Αγγελική πλέον – προσφέρει βοήθεια στην τοπική Εκκλησία επί 16 χρόνια ως κατηχήτρια στα σχολεία της ενορίας ενώ μεταξύ άλλων έχει οργανώσει εκκλησιαστικό σχολείο, ομάδες για μητέρες στη Ζιμπάμπουε και συναντήσεις νέων, σπουδάζοντας παράλληλα Γεωγραφία και θέματα Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Πλέον θα συντονίζει και τις οικολογικές δράσεις της τοπικής Εκκλησίας όπως αναφέρουν οι υποστηρικτές της.

Εναντίον της απόφασης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας καταφέρθηκε με σκληρά λόγια ο Μητροπολίτης Ικονίου Θεόληπτος, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η Ορθοδοξία αντιμετωπίζει τόσα πολλά προβλήματα σήμερα, βάλλεται από παντού, είναι διχασμένη κι αντί να προσπαθήσουμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα, ασχολούμεθα να επαναφέρουμε έναν θεσμό που έχει ουσιαστικά καταργηθεί 19 αιώνες πριν. Τι είναι αυτό, εάν δεν είναι οπισθοδρόμηση; (…)

Εάν νομίζουν οι υποστηρικτές αυτού του θεσμού ότι είναι προοδευτικοί, είναι βαθιά νυχτωμένοι. (…) Το μόνο που μας έμεινε τώρα είναι να χειροτονούμε, σαν τους Αγγλικανούς, γυναίκες ιερείς και επισκόπους και να έχουμε αρχηγό της δήθεν Εκκλησίας τον πρόεδρο της Δημοκρατίας εκάστου κράτους, όπως έχουν κι αυτοί τον βασιλέα τους σήμερα. Αλίμονο στη μαρτυρική Ορθοδοξία μας σε τι χρόνους ζει».

Η απάντηση

Απάντηση στον Θεόληπτο έσπευσε να δώσει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, το οποίο σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι

«Η ιεραποστολή στην Αφρική έχει ανάγκη τις διακόνισσες, κυρίως για το ποιμαντικό έργο και για τις βαπτίσεις των ενηλίκων γυναικών, καθώς και σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, ως της χηρείας, σε αυστηρότερα ανδροκρατούμενα περιβάλλοντα, όπου επί μακρόν η χήρα γυναίκα αποκόπτεται του κοινωνικού και εκκλησιαστικού βίου».

Αναφέρει επί της ουσίας ότι κατά την επιτέλεση του έργου τους στην Αφρική οι ορθόδοξες ιεραποστολές συναντούν εμπόδια ανάλογα με εκείνα των πρώτων χριστιανών και επισημαίνει ότι «οι διακόνισσες δεν κατεστάθησαν ποτέ στην ιστορία της Εκκλησίας ως γυναίκες-λειτουργοί των Ιερών Μυστηρίων, αλλά ως αφιερωμένες γυναίκες-βοηθοί τού εν γένει ποιμαντικού, λειτουργικού και αγιαστικού έργου της Εκκλησίας, απευθυνομένων μόνον σε γυναίκες, όπου οι τοπικές συνθήκες και τα ήθη τις απέκλειαν από την εκκλησιαστική ζωή».

Παρ’ όλα αυτά, το Πατριαρχείο σημειώνει ότι η απόφαση που έλαβε η Ιερά Σύνοδός του το 2016 παραπέμφθηκε σε περαιτέρω μελέτη προς τελική διαμόρφωση των επιμέρους λεπτομερειών, όπως είναι η αμφίεση, ο τρόπος διακονίας και η λειτουργική θέση των διακονισσών στη ζωή της Εκκλησίας σήμερα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ωστόσο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ, επί σειρά πολλών ετών ιεραπόστολος στην Αφρική, προσχώρησε στην υλοποίηση της αρχικής αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου, η οποία όμως δεν έχει καταστή ενεργή έως σήμερα, αφού δεν έχει ολοκληρωθή η επί του θέματος μελέτη προς λήψη της τελικής Συνοδικής Αποφάσεως».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.