Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου μιλούν για τις  δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, όπου και έκανε έκδηλη την αισιοδοξία του για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στο εγγύς μέλλον.

Αναλυτικότερα, τα δημοσιεύματα μιλούν για την αποστολή εκπροσώπων του Πατριαρχείου στην Άγκυρα την επόμενη εβδομάδα για σχετικές συνομιλίες, που αφορούν κυρίως ζητήματα τεχνικής φύσεως κατά τη διαδικασία επανέναρξης της Σχολής.

Επιπλέον, τα ίδια δημοσιεύματα επικαλούνται σχετικές αναφορές σε ελληνικά μέσα για τις δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη στις 25 Σεπτεμβρίου. Εξάλλου, επισημαίνεται η ρήση του ότι δόθηκε εντολή στο υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας προερχόμενη από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως δήλωσε και ο Παναγιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος:

«Ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας επισκέφθηκε τη σχολή μας, συνομίλησε με τον άγιο καθηγούμενο, ο οποίος ηγούμενος με τους συνεργάτες του μετέβησαν δις εις την Άγκυρα και συνέχισαν τις επαφές και το διάλογό των. Και την προσεχή εβδομάδα πρόκειται να μεταβεί εις την πρωτεύουσα μία διευρυμένη αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δια να συνεχίσει το διάλογο, ως προς τα τεχνικάς λεπτομερείας» είχε δηλώσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, εγκαινιάζοντας τη νέα έδρα της «Βυζαντινής Θεσσαλονίκης», εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητά του «ότι ευρισκόμεθα εις τα πρόθυρα της επαναλειτουργίας στη σχολής μας πάντοτε με την χάρη του αγίου Θεού».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω είδηση φιλοξενείται σε εκτενέστατα δημοσιεύματα από τις εφημερίδες Hurriyet (φιλοξενεί το θέμα στο πρωτοσέλιδό της με τον τίτλο «Προετοιμασία για τη Χάλκη» και στον πλάγιο τίτλο θέτει το ερώτημα «Θα ανοίξει η Θεολογική Σχολή;») καθώς επίσης και οι Dunya, Msn, Yeni Cag.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!