Σε μια δήλωση που δείχνει να αποκαλύπτει την πραγματικότητα προέβη ο Πάπας Φρεγκίσκος ο οποίος ζήτησε από το Κίεβο να αποδεχτεί την κατάσταση στο μέτωπο και να ζητήσει εκεχειρία, γιατί αλλιώς θα συνεχιστεί η ήττα.
O πάπας Φραγκίσκος, σε συνέντευξή του στην ελβετική τηλεόραση, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στον ρώσο-ουκρανικό πόλεμο. Πιο αναλυτικά, ο ποντίφικας δήλωσε:
«Θεωρώ ότι είναι ισχυρότερος εκείνος που αναγνωρίζει την κατάσταση, σκέφτεται τον λαό, έχει το θάρρος να “σηκώσει λευκή σημαία”, να διαπραγματευτεί. Σήμερα μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση, με τις ισχυρότερες διεθνείς δυνάμεις. Η λέξη διαπραγμάτευση είναι λέξη θάρρους».
Ερωτηθείς σχετικά με όσους, στην Ουκρανία, κάνουν αναφορά στο ενδεχόμενο «να υψωθεί λευκή σημαία», ο παπα Φραγκίσκος πρόσθεσε:
«Όταν βλέπεις ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, πρέπει να έχεις το θάρρος να διαπραγματευθείς» Μπορεί να νιώθεις ντροπή, αλλά με πόσους άλλους νεκρούς θα λήξει όλο αυτό; Πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση εγκαίρως, αναζητώντας μια χώρα που να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής. Σήμερα, υπάρχουν πολλοί που θέλουν να μεσολαβήσουν στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Τουρκία έχει αυτοπροταθεί, όπως και άλλες χώρες. Μην ντρέπεσθε να διαπραγματευθείτε, πριν η κατάσταση χειροτερέψει ακόμη περισσότερο».
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ενώ επιθυμεί την ειρήνη δεν θα παραχωρήσει κανένα έδαφος. Το ειρηνευτικό σχέδιο του Ουκρανού ηγέτη προβλέπει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από όλη την Ουκρανία και την αποκατάσταση των κρατικών συνόρων της.
Στη συνέντευξη ο Φραγκίσκος ρωτήθηκε για τη θέση του σε μια συζήτηση μεταξύ εκείνων που λένε ότι η Ουκρανία πρέπει να παραιτηθεί καθώς δεν μπόρεσε να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις και εκείνων που λένε ότι κάτι τέτοιο θα νομιμοποιούσε τις ενέργειες του ισχυρότερου μέρους. Ο δημοσιογράφος χρησιμοποίησε στην ερώτηση τον όρο «λευκή σημαία».
«Είναι μια ερμηνεία, αυτό είναι αλήθεια», είπε ο Φραγκίσκος, σύμφωνα με ένα προκαταρκτικό κείμενο της συνέντευξης και ένα μερικό βίντεο που τέθηκε στη διάθεση του Reuters το Σάββατο. Πρόκειται να μεταδοθεί στις 20 Μαρτίου στο πλαίσιο ενός νέου πολιτιστικού προγράμματος.
«Αλλά νομίζω ότι ο ισχυρότερος είναι αυτός που βλέπει την κατάσταση, σκέφτεται τους ανθρώπους και έχει το θάρρος της λευκής σημαίας και διαπραγματεύεται», είπε ο Φραγκίσκος, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να γίνουν με τη βοήθεια των διεθνών δυνάμεων.