Πιέσεις στα έσοδα ιδιοκτητών, με πτώση τόσο στις πληρότητες του έτους όσο και στις τιμές ανά διανυκτέρευση, την ίδια στιγμή που ο αριθμός των καταχωρήσεων των ιδιοκτησιών για βραχυχρόνιες μισθώσεις στη χώρα μας εξακολουθεί να κινείται ανοδικά. Τα στοιχεία στο τέλος του 2018 έναντι του αμέσως προηγούμενου έτους παραπέμπουν σε αύξηση των καταχωρήσεων σπιτιών για βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις στην Ελλάδα κατά 21%, ξεπερνώντας τις 72 χιλ. από 59,4 χιλ. το 2017, ενώ πτώση σημειώνει η μέση τιμή διανυκτέρευσης κατά 17% και ακόμη μεγαλύτερη, κατά 28% το μέσο έσοδο ανά ιδιοκτησία.
Τα στοιχεία προέρχονται από τις δύο πιο δημοφιλείς ηλεκτρονικές πλατφόρμες για τις καταχωρήσεις βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων -Airbnb και Homeaway- με βάση την επεξεργασία που έχει πραγματοποιήσει η εταιρεία αναλύσεων AirDna και παρουσιάστηκαν σήμερα στο συνέδριο για την οικονομία διαμοιρασμού Bnb Guest που διοργανώνει η Smart Press.
Με βάση τα ίδια στοιχεία, η μέση τιμή για τη χώρα μας έχει σημειώσει μείωση, όπως προαναφέρθηκε, κατά 17% με βάση τα νούμερα το Δεκέμβριο του 2018, φθάνοντας τα 126 ευρώ από 153 ευρώ στο τέλος του 2017, ενώ πτώση, κυρίως λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού, έχει σημειώσει και η μέση πληρότητα, φθάνοντας το 46,1% από 52,7% στο τέλος του 2017.
Ενδιαφέρον έχουν και τα συγκεντρωτικά στοιχεία αναφορά με το μέσο εσοδο ανά ιδιοκτησία που διατίθεται προς μίσθωση και φθάνει για το 2018 στα 58 ευρώ από 81 ευρώ το 2017, έχοντας επίσης σημειώσει μείωση 28% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο έτος.
Όσον αφορά στις διαθέσιμες διανυκτερεύσεις μέσα από τις καταχωρήσεις στις δυο πλατφόρμες στο τέλος του 2018 έφθασαν τις 586 χιλιάδες, έχοντας σημειώσει άνοδο κατά 24% έναντι των 473 χιλ. του 2017, ενώ οι κρατήσεις διανυκτερεύσεων ήταν αυξημένες το περασμένο έτος φθάνοντας τις 270 χιλ. από 249,6 χιλ. το αμέσως προηγούμενο έτος.
Όσον αφορά στις top περιοχές, όπως προκύπτει από την παρουσία των Airbnb και Homeaway στη χώρα μας για την Airbnb και στις δύο πλατφόρμες το top 3 απαρτίζουν στην πρώτη θέση η Κρήτη και ακολουθούν Αθήνα και Κέρκυρα, ενώ Σαντορίνη, Μύκονος, Θεσσαλονίκη, Ρόδος, Πάρος, Κασσάνδρα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα βρίσκονται επίσης στην πρώτη δεκάδα ανάλογα με την πλατφόρμα.
Όσον αφορά στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές με βάση τα ποσοστά αύξησης των καταχωρήσεων είναι η Λευκάδα, Ερμιονίδα, Κέρκυρα, Γλυφάδα, Τήνος με ποσοστά αύξησης των καταχωρήσεων από 167%, 101%, 73%, 48%, 42%.