Παρά την αύξηση αφίξεων και εσόδων που καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία εστιάζεται κατά βάση στην Αθήνα, η απόδοση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων φαίνεται ότι το 2019 είναι μειωμένη σε σχέση με το 2018.
Αυτό σημειώνει το τελευταίο δελτίο του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ). Επικαλείται, μάλιστα, πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών & Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Αθηνών, που έδειξε ότι το 45% των ξενοδοχειακών μονάδων συνεχούς λειτουργίας παρουσίασε μειωμένη πληρότητα, ενώ 1 στα 4 ξενοδοχεία εμφάνισε μείωση στις τιμές του και, παράλληλα, το 46% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας κατέγραψε μείωση στις προκρατήσεις του, ενώ το 23% από αυτά αναγκάστηκε να μειώσει τις τιμές που προσφέρει για τα early bookings. Επίσης, σύμφωνα με την Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), το πρώτο εξάμηνο του 2019 έκλεισε για τα ξενοδοχεία της Αθήνας με πτώση της τάξεως του 3,8% στην πληρότητα και 2,9% στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο με οριακή μόνον θετική αλλαγή 1,0% στη μέση τιμή δωματίου.
Η απόκλιση μεταξύ μεγεθών εισερχόμενου τουρισμού, που δείχνει αύξηση, και απόδοσης των ξενοδοχείων αποδίδεται από το ΙΝΣΕΤΕ σε δύο κυρίως λόγους: αφενός η αύξηση των αφίξεων και των εσόδων είναι κατά κύριο λόγο από χώρες εκτός Ε.Ε., δηλαδή εκτός των παραδοσιακών αγορών μας, και δεν κατανέμεται ομοιόμορφα στους διάφορους προορισμούς, αφού κατευθύνεται κατά κύριο λόγο προς την Αθήνα και αφετέρου, η αύξηση προσφοράς κλινών που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικά στις υψηλές κατηγορίες, σε συνδυασμό με την εκρηκτική αύξηση προσφοράς κλινών βραχυχρόνιας μίσθωσης (Αirbnb κ.λπ.), υπερβαίνει την αύξηση της ζήτησης, οδηγώντας σε μειωμένες πληρότητες των ξενοδοχείων.
«Ενόψει και της παρατηρούμενης κάμψης διεθνώς της ζήτησης τουριστικών υπηρεσιών από τις παραδοσιακές αγορές μας (σ.σ. Γερμανία, Βρετανία), καθίσταται αναγκαία η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας του ξενοδοχειακού προϊόντος, αφενός μέσω της μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων της τιμής που το καθιστούν ακριβότερο σε σχέση με το ξενοδοχειακό προϊόν ανταγωνιστικών χωρών και, αφετέρου, μέσω της ισότιμης φορολογικής και κανονιστικής αντιμετώπισης με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις», επισημαίνει το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Αεροπορικές αφίξεις
Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου φέτος, καταγράφηκαν 8,1 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 4,4% (ή 341.000 επιβάτες). Ομως, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης (+290.000 επιβάτες) προήλθε από την αύξηση των αφίξεων στον ΔΑΑ (+12,1%), ενώ η αύξηση στα περιφερειακά αεροδρόμια ήταν οριακή (+51.000 επιβάτες ή 1%). Κατά το δεύτερο εξάμηνο που είναι και το ισχυρότερο εποχιακά αναμένεται πως οι αφίξεις στην ελληνική Περιφέρεια θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, επιδεινώνοντας την κατάσταση για τα ξενοδοχεία.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.