Οι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων 12μηνης λειτουργίας, θα μπορούν από σήμερα, Τρίτη 2 Ιουνίου, να βρουν το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα πρέπει να ακολουθήσουν για τη λειτουργία τους, το οποίο θα υπάρχει στην Ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).
Επειδή υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ξενοδοχειακών μονάδων, το Επιμελητήριο μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας, διευκολύνει τους ξενοδόχους να λάβουν το υγειονομικό πρωτόκολλο που αντιστοιχεί στην κατηγορία της επιχείρησής τους.
Στην πλατφόρμα θα διατίθεται και εκπαιδευτικό υλικό για το προσωπικό, το οποίο έχει συνταχθεί σε συνεργασία του ΕΟΔΥ με το Υπουργείο Τουρισμού.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, «Από σήμερα που δίνεται η δυνατότητα ανοίγματος των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας, ξεκινάει και μια τιτάνια προσπάθεια για το κλάδο μας. Αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι η υγεία και η ασφάλεια για όλους, προσωπικό, επισκέπτες, τοπικές κοινωνίες. […] Η προσπάθειά μας θα είναι δύσκολη και επίπονη. Θα δώσουμε τη μάχη για να σώσουμε ό,τι σώζεται από τη φετινή σεζόν και να κρατήσουμε όρθια τα ελληνικά ξενοδοχεία που έχουν αποδεδειγμένα μεγάλη συνεισφορά στην οικονομία και στην κοινωνία».
Ποιοι τουρίστες θα κάνουν υποχρεωτικά τεστ για κορωνοϊό
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, πολίτες ξένων χωρών που θα φτάνουν στην Ελλάδα θα υποβάλλονται σε υποχρεωτικές εξετάσεις για διάγνωση κορωνοϊού, ανάλογα με το αεροδρόμιο από το οποίο προέρχονται και αν αυτό θεωρείται αεροδρόμιο υψηλού κινδύνου ή όχι, κατά την εκτίμηση της διεθνούς υπηρεσίας EASA (European Union Aviation Safety Agency), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας.
Όπως επεσήμανε ο υπουργός Τουρισμού, οι τουρίστες από αεροδρόμια υψηλού κινδύνου, αφού θα περάσουν από το υποχρεωτικό τεστ θα παραμείνουν για μια ημέρα σε προκαθορισμένο ξενοδοχείο.
Στην περίπτωση κατά την οποία το τεστ είναι αρνητικό, οι επισκέπτες αυτής της κατηγορίας θα υποχρεώνονται να παραμείνουν σε καραντίνα επί επτά ημέρες. Αν όμως το δείγμα είναι θετικό, θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών και θα παρακολουθείται η εξέλιξη της υγείας τους.
Για τους επισκέπτες που προέρχονται από αεροδρόμια που ο EASA θεωρεί απολύτως ασφαλή, θα πραγματοποιούνται απλώς δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
Σύμφωνα με τη λίστα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας, τα αεροδρόμια υψηλού κινδύνου από τα οποία οι ταξιδιώτες θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ κορωνοϊού, είναι τα εξής:
Βέλγιο: όλα τα αεροδρόμια
Γαλλία: όλα τα αεροδρόμια στο Ile de France
Ολλανδία: τα αεροδρόμια Amsterdam Schiphol Airport, Eindhoven Airport, Maastricht Aachen Airport, Rotterdam The Hague Airport
Πολωνία: το αεροδρόμιο Katowice Airport (EPKT)
Πορτογαλία: τα αεροδρόμια Francisco Sá Carneiro Airport, Lisbon Portela Airport
Ισπανία: όλα τα αεροδρόμια σε Castile and Leon, Castilla-La Mancha, Catalonia, Madrid
Σουηδία: Όλα τα αεροδρόμια στη Στοκχόλμη
Ηνωμένο Βασίλειο: Τα αεροδρόμια Birmingham, Doncaster Sheffield, East Midlands, Gatwick, Glasgow, Heathrow, Leeds Bradford, Liverpool John Lennon , London City, Luton, Manchester Airport, Newcastle International, Stansted
Όσον αφορά τα αεροδρόμια χωρών που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή τη Μεγάλη Βρετανία, θα υποβάλλονται σε υποχρεωτικές εξετάσεις οι τουρίστες από τις εξής χώρες:
Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές, Λευκορωσία, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Δομινικανή Δημοκρατία, Ισημερινός Αίγυπτος, Ινδία, Ινδονησία, Ιράν, Κουβέιτ, Μεξικό, Πακιστάν, Περού, Κατάρ, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Νότια Αφρική, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ.
Πότε ανοίγουν τα εποχικά ξενοδοχεία
Σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση για την έναρξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που δεν ανήκουν στην κατηγορία 12μηνης λειτουργίας, αλλά είναι εποχικές, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις 15 Ιουνίου.
Τι γίνεται σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος στις διακοπές
Όσον αφορά στην περίπτωση που εντοπιστεί ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού σε κάποιον από τους τουρίστες που φτάσουν στη χώρα μας, έχει εκπονηθεί ειδικό σχέδιο, το οποίο αποτελείται από δύο πυλώνες.
Ο πρώτος αφορά στην ενίσχυση της υγειονομικής ικανότητας, με εξασφάλιση πραγματοποίησης ελέγχων, ορισμό συνεργαζόμενου γιατρού με κάθε ξενοδοχειακό κατάλυμα και ορισμό συντονιστή από το κατάλυμα για τη διαχείριση περιπτώσεων κρουσμάτων.
Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην επιχειρησιακή διαχείριση του ύποπτου κρούσματος, με τον γιατρό του καταλύματος να αναλαμβάνει το περιστατικό σε πρώτο χρόνο, την ύπαρξη ειδικών «χώρων καραντίνας» ανά περιφέρεια/νησί καθώς και μεταφορά σε δομή υγείας, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Παράλληλα, έχει υπάρξει δέσμευση για την εξασφάλιση 600 νέων κλινών COVID-19 στα νησιά, καθώς και την εγκατάσταση 20 νέων αναλυτών τεστ.
Αυτό θα συνεπάγεται τη λήψη ειδικών μέτρων, ώστε να αποφεύγεται η εξάπλωση του ιού, σε περίπτωση κρούσματος, και να επιτυγχάνεται η άμεση παρέμβαση των υγειονομικών αρχών.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.