ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου πυραύλου της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Ινδονησία: H «Μέκκα» του γαστρονομικού τουρισμού (φωτο)

Όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν προορισμούς που προσφέρουν εξειδικευμένες κουζίνες

Ινδονησία: H «Μέκκα» του γαστρονομικού τουρισμού (φωτο)

Οι τουρίστες φαίνεται να δίνουν όλο και περισσότερη σημασία στους προορισμούς που προσφέρουν νέες γεύσεις και εξειδικευμένα φαγητά.

Ιδιαίτερα οι Gen Z (όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1995 και 2009) και Gen Y ή Millennials, (όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1981 και 1994), κρατούν τα παγκόσμια «σκήπτρα» των διακοπών γαστρονομίας, καθώς σε ποσοστό 39%, οι ταξιδιωτικές τους αποφάσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το Food & Beverage του προορισμού, όπως αποκαλύπτει η έρευνα «Key Trends in Gastronomy Tourism 2024» της «Globe Newswire».

Σύμφωνα με την έκθεση, η χώρα που υποδέχθηκε τους περισσότερους γαστρονομικούς ταξιδιώτες σε ποσοστό 71%, ήταν η Ινδονησία.

Ηη περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού αναπτύσσεται ως κόμβος γαστρονομικού τουρισμού, όχι μόνο για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή, αλλά και για την επικέντρωση στην ανάπτυξη βιώσιμου τουρισμού.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν προορισμούς που προσφέρουν εξειδικευμένες κουζίνες.

Είτε πρόκειται για ποδηλατικές γαστρονομικές εμπειρίες στη Νέα Ζηλανδία, είτε για μαγειρική μαζί με τους ντόπιους στην Καμπότζη, καθώς στόχος τους είναι οι εξαιρετικές εμπειρίες που εμπεριέχουν ισχυρό κίνητρο και ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα.

Περαιτέρω, οι ταξιδιώτες δίνουν όλο και περισσότερη σημασία στη βιωσιμότητα στη γαστρονομία, γεγονός που παρέχει σημαντικές προκλήσεις και ευκαιρίες στον κλάδο.

Στην αύξηση του γαστρονομικού τουρισμού συνηγορούν και οι αριθμοί, καθώς το 2023, το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς γαστρονομικού τουρισμού ανερχόταν σε 1,54 δισ. δολάρια, ενώ αναμένεται να καταγράψει σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 17,82% από το 2024 έως το 2029 και να αξίζει 4,12 δισ. δολάρια μέχρι το 2029, από 1,81 δισ. δολάρια το 2024.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη των προορισμών, η σημασία του γαστρονομικού τουρισμού είναι ένα δυνατό σημείο συζήτησης και διερεύνησης.

Για παράδειγμα, γαστρονομικές δραστηριότητες όπως εκδηλώσεις και φεστιβάλ με θέμα το φαγητό και το ποτό, διαδρομές και μονοπάτια γαστρονομίας, επισκέψεις σε τοπικά εστιατόρια, εκπαίδευση και γευσιγνωσία, μουσεία και θεματικές εκθέσεις, εκδρομές σε αγροκτήματα και σε τοπικές αγορές, συμπαρασύρουν την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη δημιουργία θετικής εικόνας και ταυτότητας, αλλά και την προώθηση της δέσμευσης της κοινότητας.

Συνεπώς τα οφέλη του γαστρονομικού τουρισμού, όπως η δημιουργία εσόδων, προσδιορίζονται ως σημαντικοί παράγοντες για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Γαστρονομικός τουρισμός πολυτελείας

Ένας υπο-κλάδος του γαστρονομικού τουρισμού που κερδίζει συνεχώς έδαφος, είναι ο γαστρονομικός τουρισμός πολυτελείας.

Σύμφωνα με την «World Food Travel Association», οι ταξιδιώτες επιδιώκουν μια γεύση του τόπου, ώστε να αποκτήσουν την αίσθηση του προορισμού.

Ειδικότερα για τους ταξιδιώτες πολυτελείας που είναι ταυτόχρονα και λάτρεις του φαγητού, αυτός ο τύπος ταξιδιωτικής εμπειρίας βρίσκεται στο επίκεντρο, είτε πρόκειται για την εξερεύνηση ενός νέου προορισμού, είτε για την επιστροφή τους σε ένα οικείο μέρος.

Σε αυτή την αναπτυσσόμενη αγορά, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην εμπειρία της τοπικής κουζίνας, μέσα από το πρίσμα των πολυτελών ταξιδιών.

Αυτό εμπεριέχει είδη δραστηριοτήτων που συνδυάζουν το φαγητό με τα πολυτελή ταξίδια, όπως είναι η επίσκεψη σε εστιατόρια με αστέρι Michelin, τα μαθήματα μαγειρικής, οι εκδηλώσεις παρασκευής κοκτέιλ και τα μενού γευσιγνωσίας από καταξιωμένους σεφ.

Όμως, ποιοι είναι οι γαστρονομικοί ταξιδιώτες πολυτελείας και ποιες εμπειρίες θέλουν να βιώσουν;

Μεταξύ 2024 και 2030, τα πολυτελή γαστρονομικά ταξίδια αναμένεται να αυξηθούν με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7,6%, καθιστώντας τα το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα των ταξιδιών πολυτελείας.

Οι ταξιδιώτες που ενδιαφέρονται για αυτήν την τάση, τείνουν να δίνουν προτεραιότητα στο φαγητό ως την κύρια ταξιδιωτική τους δραστηριότητα: Θέλουν να δοκιμάσουν μοναδικά πιάτα, να γνωρίσουν τον πολιτισμό μέσω του φαγητού και να δοκιμάσουν νέες γεύσεις και προϊόντα.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το 2024, τα ξενοδοχεία Hilton, ερεύνησαν 10.000 ταξιδιώτες Millennials (όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1981 και 1994), Gen Z, (όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1995 και 2009), Gen X (όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1965 και 1980) και Baby Boomers (όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1946 και 1964), από 9 διαφορετικές χώρες.

Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι γαστρονομικές εμπειρίες ή ο γαστρονομικός τουρισμός ήταν η κορυφαία προτεραιότητα για περισσότερους από τους μισούς ταξιδιώτες όλων των γενεών.

Ομοίως, σε έρευνα της American Express, το 81% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ανυπομονεί να βιώσει γευστικές εμπειρίες όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό, εκφράζοντας ενδιαφέρον για τις ακόλουθες δραστηριότητες:

  • Το 54% επιθυμεί να γνωρίσει τοπικά εστιατόρια
  • Το 46% φεστιβάλ φαγητού
  • Το 41% θέλει να κάνει τοπικές εκδρομές με φαγητό
  • Το 39% να λάβει μέρος σε οινογνωσία
  • Το 38% να συνδυάσει το φαγητό με τη ζωντανή ψυχαγωγία
  • Το 34% να κάνει εκδρομές σε ζυθοποιείο
  • Το 31% να ζήσει την εμπειρία μενού γευσιγνωσίας από καταξιωμένους σεφ
  • Το 22% να συμμετέχει σε μαθήματα μαγειρικής

Κορυφαίοι προορισμοί για γαστρονομικές περιηγήσεις

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από επισκέψεις σε εστιατόρια βραβευμένα με αστέρι Michelin και συμμετοχή σε φεστιβάλ φαγητού, μέχρι γνωριμία με κρασιά παγκόσμιας κλάσης, εμπειρίες γαστρονομίας και άλλες παρεμφερείς δραστηριότητες, οι πολυτελείς γαστρονομικοί τουριστικοί προορισμοί που φαίνεται να έχουν κερδίσει ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου ταξιδιωτικού κοινού, είναι σύμφωνα με έρευνες οι εξής:

  • Στις ΗΠΑ, Νέα Υόρκη για κάθε είδους κουζίνα και Νέα Ορλεάνη για τα 1.400 εστιατόρια γαστρονομικής κουλτούρας
  • Στη Γαλλία, Παρίσι και Λυών για γκουρμέ γαστρονομικές περιηγήσεις, σαμπάνια και αστέρια Michelin
  • Στην Ιταλία, στην περιοχή της Τοσκάνης για κρασί, ελαιόλαδο και ζυμαρικά
  • Στην Ιαπωνία, για γαστρονομική ποικιλία και 200 εστιατόρια με αστέρια Michelin
  • Στη Σιγκαπούρη, για εστιατόρια fusion που προωθούν την κινέζικη, μαλαισιανή, ινδική και ευρωπαϊκή κουζίνα
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.