Υποχρεωτική καθίσταται από τον Ιούλιο του 2022 η τοποθέτηση αλκοολόμετρων σε όλα τα νέα αυτοκίνητα που θα αποκτούν έγκριση τύπου σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέτρο που προβλέπεται να επεκταθεί το 2024 σε όλα τα οχήματα που θα πωλούνται στη γηραιά ήπειρο.
Οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί και αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν πολύ καλά και να το εφαρμόζουν όσοι παίρνουν θέση πίσω από τα πηδάλια ενός αυτοκινήτου. Υπάρχουν, βέβαια, και εκείνοι που ενώ γνωρίζουν παίρνουν το ρίσκο της οδήγησης υπό την επήρεια του αλκοόλ με θλιβερά σε πολλές περιπτώσεις αποτελέσματα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακολουθούν το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, καθιστώντας υποχρεωτική την τοποθέτηση συσκευών εντοπισμού κατανάλωσης αλκοόλ από τον… υποψήφιο οδηγό ενός αυτοκινήτου.
Οι συσκευές αυτές θα ανήκουν στον βασικό εξοπλισμό όλων των νέων αυτοκινήτων που θα αποκτούν έγκριση τύπου σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις 6 Ιουλίου του 2022 και έπειτα.
Η χρήση του προεγκατεστημένου συστήματος εντοπισμού κατανάλωσης αλκοόλ από τον οδηγό θα είναι υποχρεωτική, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου του αυτοκινήτου δεν θα θέτει σε λειτουργία τον κινητήρα του οχήματος.
Στην περίπτωση, λοιπόν, που ο οδηγός δεν έχει καταναλώσει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ τότε το όχημα θα εκκινεί ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα παραμένει ακινητοποιημένο.
Η υποχρεωτική τοποθέτηση αλκοολόμετρων στα αυτοκίνητα θα μηδενίζει την πιθανότητα οδήγησης υπό την επήρεια του αλκοόλ, περιορίζοντας δραστικά τα ατυχήματα που οφείλονται σε αυτήν την εξαιρετικά επικίνδυνη και αντικοινωνική συνήθεια ορισμένων οδηγών.
Μάλιστα το 2024 η παρουσία των συστημάτων εντοπισμού κατανάλωσης αλκοόλ θα είναι υποχρεωτική για όλα τα νέα αυτοκίνητο που θα πωλούνται στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανεξαρτήτως από την ημερομηνία που έχουν αποσπάσει έγκριση τύπου.
Αν στα παραπάνω συνυπολογίσει κανείς την πρόταση που έχει ήδη πέσει στο τραπέζι για τον μηδενισμό των ορίων κατανάλωσης αλκοόλ, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το φαινόμενο των μεθυσμένων οδηγών στους δρόμους της Ευρώπης είναι πολύ πιθανόν να εκλείψει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κινούνται προς την ίδια ακριβώς κατεύθυνση θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να περιορίσουν τον αριθμό των ατυχημάτων που οφείλονται στην υπερκατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.
Στις Η.ΠΑ. το 1/3 των ατυχημάτων που σημειώνοντας έχουν ως βασική αιτία την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ με τα θύματα των τροχαίων δυστυχημάτων στα οποία εμπλέκεται μεθυσμένος οδηγός να ανέρχονται το 2019 σε 10.000.