Για νέες πρακτικές των χωρών και την υιοθέτηση «διαβατηρίων ανοσίας» που θα βεβαιώνουν την καλή κατάσταση του κατόχου τους, μετά το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19), κάνει λόγο μελέτη της Deutsche Bank.
Η εξάπλωση του κορωνοϊού (COVID-19) ίσως οδηγήσει τα κράτη να εισάγουν «διαβατήρια ανοσίας» για να διαβεβαιωθούν πως όσοι εισέρχονται στο έδαφός τους έχουν καλή υγεία, όπως αναφέρει μελέτη της Deutsche Bank με βάση το περιοδικό «Barron’s».
Άλλωστε, η κρίση του κορωνοϊού έκανε σαφές πως ο πλανήτης μπορεί να αλλάξει μέσα σε λίγες εβδομάδες και πολλά κράτη μπορεί να φανούν διστακτικά στο να ανοίξουν τα σύνορά τους χωρίς να έχουν εργαλεία.
Η Deutsche Bank αναμένει ότι ο τουρισμός θα είναι ο τελευταίος κλάδος που θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα και υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι από χώρες που δεν μπορούν να αποδείξουν την καλή υγεία τους, θα πρέπει κατά πάσα πιθανότητα να ακυρώσουν τα ταξίδια τους.
Εναλλακτικά, η απόδειξη της καλής υγείας μπορεί να έρθει με τη μορφή ενός «διαβατηρίου ασυλίας», δηλαδή ενός ασφαλούς εργαλείου που βασίζεται σε smartphone και περιέχει πληροφορίες για την ευεξία του κατόχου του.
Οι ερευνητές, μάλιστα, υπογραμμίζουν το εξής:
«Εάν η τεχνολογία γίνει διαθέσιμη αρκετά γρήγορα, τέτοια “διαβατήρια ανοσίας” θα μπορούσαν να προωθήσουν τον τουρισμό και τα ταξίδια. Εάν όχι, η απαγόρευση ταξιδιού θα μπορούσε να αντικατασταθεί από υποχρεωτικές περιόδους αυτο-απομόνωσής τους κατά την άφιξή τους».
Η εν λόγω μελέτη ασχολείται και με τις οικονομικές πτυχές της υγειονομικής κρίσης, προβλέποντας πως «μέχρι τον Ιούνιο οι εργαζόμενοι εντός των χωρών θα έχουν ξαναρχίσει τη δουλειά τους, τα καταστήματα λιανικής θα είναι ανοιχτά και τα εστιατόρια θα λειτουργούν», ακόμα και αν τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης παραμείνουν για καιρό.
Οι αναλυτές αναμένουν, επίσης, ότι ορισμένα κράτη θα αντιμετωπίσουν αρκετούς γύρους αυστηρών περιορισμών (lockdown), με δεδομένη την εμπειρία από το Χουμπέι της Κίνας, αλλά υποδεικνύουν ότι με την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο εξαπλώνεται ο ιός και με πιο εξελιγμένες δοκιμές, οι κυβερνήσεις ενδέχεται να μην χρειαστούν σκληρά μέτρα σε πολλές χώρες σήμερα.
Ο οικονομολόγος, Πέτερ Χούπερ, τόνισε σε προηγούμενη μελέτη της Deutsche Bank το εξής:
«Πρόκειται για αληθινά πρωτοφανή γεγονότα χωρίς επαρκές ιστορικό παράδειγμα με το οποίο μπορούμε να επαληθεύσουμε τις προβλέψεις μας. Η εξέλιξη του ιού είναι -επίσης- εξαιρετικά αβέβαιη».
Πάντως, με τα -μέχρι στιγμής- δεδομένα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, έχουν καταγραφεί περισσότερα από ένα εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και πάνω από 52.000 θάνατοι σε όλο τον κόσμο.