Έντονα αντιδρούν οι κάτοικοι των Νέων Πόρων Πιερίας και του Πλαταμώνα στον αποχαρακτηρισμό της σιδηροδρομικής γραμμής Σ.Σ. Νεών Πόρων -Πλαταμώνα, ο οποίος θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση στην περιοχή.

Οι αντιδράσεις προήλθαν μετά την Δήλωση Δικτύου που υποβάλει κατ’ έτος ο ΟΣΕ (ν. 3891/2010), για τον αποχαρακτηρισμό της γραμμής από τμήμα του «Ενεργού Δικτύου» σε αναστολή κυκλοφορίας.

Επ΄ αυτού ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου σημειώνει:

«Με μεγάλη και δυσάρεστη έκπληξη πληροφορήθηκε, από σχετικό ρεπορτάζ των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ, ότι κατόπιν πρωτοβουλίας τοπικών παραγόντων, ο ΟΣΕ προέβη σε αποχαρακτηρισμό της σιδηροδρομικής γραμμής Σ.Σ. Νεών Πόρων -Πλαταμώνα, που βάσει της Δήλωσης Δικτύου που υποβάλει κατ’ έτος ο ΟΣΕ (ν. 3891/2010), είχε χαρακτηρισμό ως τμήμα του «Ενεργού Δικτύου» σε αναστολή κυκλοφορίας.

Εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας σε αυτή την απόφαση και την χαρακτηρίζουμε ως ένα μεγάλο λάθος που θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να επανορθωθεί, για μια σειρά από λόγους, που αναλυτικά διατυπώνουμε στο παρακάτω συνημμένο τεκμηριωτικό μας κείμενο υπομνήματος και τα παρατιθέμενα ντοκουμέντα».

Εν ολίγοις, οι βασικοί λόγοι για τους οποίους επιβάλλεται η αναθεώρηση της απόφασης αυτής είναι οι εξής:

(1)…H γραμμή αυτή θα πρέπει να επανενταχθεί στο «Ενεργό Δίκτυο» και να καταβληθεί προσπάθεια να αξιοποιηθεί για συγκοινωνιακούς και τουριστικούς λόγους, με τακτικά/περιοδικά και έκτακτα δρομολόγια προαστιακού, τουριστικού ή/και εκδρομικού τύπου, στο τμήμα Λάρισα-Ν. Πόροι-Πλαταμώνας, και με εξασφάλιση ανταποκρίσεων στον Σ.Σ Νέων Πόρων με τον ηλεκτρικό Προαστιακό Σιδηρόδρομο Θεσσαλονίκης-Λάρισας, δεδομένου ότι το ιστορικό θέρετρο του Πλαταμώνα, ειδικά την θερινή περίοδο αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα κυκλοφοριακού κορεσμού του ανεπαρκούς του οδικού δικτύου, καθώς και των ελάχιστων διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης, με συνέπεια την έντονη περιβαλλοντική, λειτουργική και αισθητική του υποβάθμιση.

Η ανεπάρκεια και απροθυμία των ΚΤΕΛ να εξυπηρετήσουν αποτελεσματικά το εν λόγω θέρετρο, σε συνδυασμό με την έντονη αιχμή της επιβατικής ζήτησης που εκδηλωνόταν και στον σιδηροδρομικό σταθμό Πλαταμώνα την εποχή που λειτουργούσε, ενώ εμφανίζεται σήμερα στον απέχοντα 3 χλμ. μακριά σιδηροδρομικό σταθμό Νεών Πόρων, επιβάλει μια τέτοια παρέμβαση, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλα τα ανάλογης σημασίας τουριστικά θέρετρα της Ευρώπης, ακόμα και στο δικό μας Λουτράκι, όπου αυτή τη στιγμή ανακατασκευάζεται για να επαναλειτουργήσει η παλαιά διακλάδωση Ισθμού-Λουτρακίου, ως τμήμα του Προαστιακού Σιδηροδρόμου της Αθήνας.

Φωτογραφίες από τον ΣΣ. Νέων Πόρων και την παλαιά γραμμή προς Πλαταμώνα που δείχνουν τον ειδικό εξοπλισμό ηλεκτρικής φωτεινής σηματοδότησης και ασφαλείας, καθώς και τηλεδιοίκησης τηλεχειρισμού της αλλαγής τροχιάς που έχει εγκατασταθεί με Κοινοτικά κονδύλιαγια να διασφαλίσει την μελλοντική επαναλειτουργία της παλαιάς γραμμής με ασφάλεια

Στην περίπτωση του Πλαταμώνα, θα πρέπει ο εν λόγω κλάδος, να ενταχθεί στο καθεστώς των πρόσφατα ανακηρυχθέντων με απόφαση του Δ.Σ. του ΟΣΕ τμημάτων του «Ενεργού δικτύου» του ως «Τουριστικές, Ιστορικές και Τοπικές Γραμμές».(2)… Ένας δεύτερος λόγος που συνηγορεί στην διατήρηση της εν λόγω γραμμής, είναι ότι αποτελεί εναλλακτική στρατηγικής σημασίας λύση προσωρινής παράκαμψης της μεγάλης σήραγγας και «Cut and Cover» περιοχής Πλαταμώνα και Κάστρου Πλαταμώνα, σε περίπτωση σαμποτάζ ή άλλης φυσικής καταστροφής, καθώς επίσης και κηρυγμένο προστατευόμενο νεότερο μνημείο και ιστορικό τόπο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Στον Δήμαρχο Δίου / Ολύμπου θα θέλαμε να προτείνουμε στο πλαίσιο του υπό εκπόνηση Σχέδιου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Πλαταμώνα, να εξεταστούν οι ανωτέρω προτάσεις μας, καθώς και σε συνεργασία με τον ΟΣΕ και την ΓΑΙΑΟΣΕ, όλες οι απαιτούμενες παρεμβάσεις για την αρμονικότερη ένταξη της γραμμής, στον πολεοδομικό ιστό του Πλαταμώνα, σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις ανάπλασης που θα εισηγηθεί το υπό εκπόνηση ΣΒΑΚ.

Υπενθυμίζουμε τέλος ότι οιαδήποτε απόπειρα για οριστικοποίηση του αποχαρακτηρισμού της γραμμής και αποξήλωσής της μελλοντικά, θα σημάνει παραβίαση του κείμενου θεσμικού πλαισίου προστασίας μνημείου, αλλά και θεσμοθετημένων σχεδιασμών και μελετών που έχουν γίνει από πλευράς του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και απαξίωση επενδύσεων που έχουν γίνει με Κοινοτικά κονδύλια, για να διατηρηθεί η μελλοντική δυνατότητα επαναλειτουργίας της γραμμής (βλ. ντοκουμέντα και φωτογραφίες αναλυτικού υπομνήματος), κάτι που θα ισοδυναμεί με παράβαση καθήκοντος.

Ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και τα πράγματα δεν θα οδηγηθούν τελικά σε μια τέτοια κατεύθυνση».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: onlarissa.gr