Έληξε και επίσημα η απεργία της ΠΝΟ και τα πλοία θα εκτελούσαν κανονικά τα δρομολόγιά τους ενόψει του τριημέρου της 28ης Οκτωβρίου.

Η απόφαση ελήφθη μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας, όπου συζητήθηκαν όλα όσα τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση με τον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη.

Εδώ και λίγη ώρα, πάντως, επιβάτες βρίσκονται στα λιμάνια αναμένοντας να επιβιβαστούν στα πλοία. Οι ταξιδιώτες έλαβαν μηνύματα από τις εταιρείες ότι η απεργία ενδέχεται να λήξει η απεργία και το δρομολόγια θα γίπραγματοποιηθεί.

Συνάντηση Στυλιανίδη-ΠΝΟ: Τι συζητήθηκε

Η διοίκηση της ΠΝΟ είχα συνάντηση το πρωί με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος άκουσε τα αιτήματα των εκπροσώπων των ναυτεργατικών σωματείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας έβαλε στο τραπέζι όλα τα θεσμικά αιτήματα της ΠΝΟ.

Σχετικά με το επίδομα ανεργίας θα ζητηθεί η αλλαγή των προϋποθέσεων που ίσχυαν έως σήμερα για την ένταξη ενός ναυτικού, ωστόσο οποιασδήποτε τελική απόφαση θα προηγηθεί πρώτα αναλογιστική μελέτη και μετά θα ανακοινωθούν οι τελικά αποφάσεις ως προς το ποσό του επιδόματος αλλά και των όρων καταβολής του.

Επίσης υπήρξε δέσμευση για την αυστηρή τήρηση του νόμου όσον αφορά το 10ωρο εργασίας των ναυτικών στα ταχύπλοα ενώ εξετάζεται και η αλλαγή του ύψους του προστίμου. Για το θέμα που αφορά τη σύνθεση των πλοίων της ακτοπλοΐας όπου από τις αρχές Νοεμβρίου έως τα τέλη Μαρτίου μειώνεται κατά 50% το πλήρωμα στο ξενοδοχειακό προσωπικό αλλά και αυτό που αφορά το νόμο για τις συνθέσεις των πλοίων που εκτελούν διεθνείς πλόες αναμένεται να εξεταστεί σε νέα συνεδρίαση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας έως τις 25 Νοεμβρίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ΠΝΟ θα αξιολογήσει επίσης τη νέα πρόταση των ακτοπλόων για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που καλύπτει πλήρως τον πληθωρισμό και προβλέπει 5% για το 2025 και 2% για το 2026.