
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι συμβαίνει στην περίπτωση που πεθάνει ένας επιβάτης κατά τη διάρκεια πτήσης;
H απάντηση είναι ότι υπάρχει ένα πρωτόκολλο που τηρείται αυστηρά από το προσωπικό της καμπίνας σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί.
Ο Τζέι Ρόμπερτ, υπεύθυνος καμπίνας για μια μεγάλη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία και πρώην μέλος του πληρώματος της Emirates, αποκάλυψε μιλώντας στο BBC ότι έχει εκπαιδευτεί να αντιμετωπίζει τυχόν θανάτους επιβατών, αλλά έχει αντιμετωπίσει μόνο έναν ο ίδιος στην 10ετή του καριέρα.
Όπως αποκαλύπτει ο Τ.Ρόμπερτ, τα μέλη του πληρώματος καμπίνας σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να σκεφτούν γρήγορα. Και ενώ έχουν να διαχειριστούν την κατάσταση ενός νεκρού στο αεροσκάφος πρέπει παράλληλα να εξυπηρετούν άλλα αιτήματα και να σερβίρουν ακόμη και 300 άτομα. Ξεκινούν ουσιαστικά από μια τυπική μέρα, μπορεί να συνεχίσουν προσπαθώντας να κάνουν διάσωση και ίσως καταλήξουν έχοντας μια έκτακτη ανάγκη.
Πρόσφατα ένα παρόμοιο περιστατικό σε πτήση έγινε γνωστό όταν γυναίκα επιβάτης πέθανε εν ώρα πτήσης και παρέμεινε εκεί σκεπασμένη με κουβέρτες μέχρι να προσγειωθεί το αεροσκάφος. Το BBC News μίλησε με το πλήρωμα καμπίνας και άλλους ειδικούς στον τομέα της αεροπορίας για το πώς αντιμετωπίζονται συνήθως οι θάνατοι στον αέρα, ποιοι είναι οι κανόνες σχετικά με την αποθήκευση των πτωμάτων στα αεροπλάνα και πώς είναι να δουλεύεις σε μια πτήση όταν κάποιος έχει πεθάνει.
Το πλήρωμα δεν μπορεί να πιστοποιήσει έναν θάνατο, καθώς αυτό πρέπει να γίνει από ιατρικό προσωπικό. Μερικές φορές, αυτό μπορεί να συμβεί στο αεροπλάνο, εάν υπάρχει κάποιος γιατρός σε αυτό, αλλά πιο συχνά, γίνεται κατά την προσγείωση. Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες ακολουθούν τις οδηγίες της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA) σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν εάν ένας επιβάτης θεωρηθεί νεκρός, αν και οι πολιτικές διαφέρουν ελαφρώς από αεροπορική σε αεροπορική.
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το πλήρωμα θαλάμου επιβατών παρέχει, πάντως, τις πρώτες βοήθειες και ζητάει βοήθεια από επιβάτες που είναι επαγγελματίες υγείας, ενώ ο πιλότος χρησιμοποιεί ένα σύστημα τηλεπικοινωνιών για να λάβει οδηγίες από γιατρούς έκτακτης ανάγκης που βρίσκονται στο έδαφος σύμφωνα με τον Marco Chan, πρώην πιλότο και λέκτορα στο Buckinghamshire New University. Εάν χρειαστεί ο καπετάνιος θα εκτρέψει την πτήση προς άλλο αεροδρόμιο το συντομότερο δυνατό.
Εάν ένας επιβάτης θεωρείται νεκρός, τα μάτια του θα πρέπει να είναι κλειστά και να τοποθετηθεί το σώμα του σε ειδικό σάκο, εάν υπάρχει διαθέσιμος αλλιώς θα πρέπει να καλυφθεί με μια κουβέρτα μέχρι το λαιμό, σύμφωνα με τις οδηγίες της IATA. Τα αεροπλάνα έχουν πολύ περιορισμένο χώρο και αποτελεί, με βεβαιότητα, πρόκληση το να βρεις ένα κατάλληλο σημείο για να τοποθετήσεις το σώμα χωρίς να ενοχλείς τους άλλους επιβάτες ή να θέτεις σε κίνδυνο την ασφάλεια της πτήσης. Σύμφωνα με την IATA, το σώμα θα πρέπει να μετακινηθεί σε θέση μακριά από άλλους επιβάτες ή σε άλλη περιοχή του αεροπλάνου, εάν είναι δυνατόν. Αλλά αν το αεροπλάνο είναι γεμάτο, συνήθως θα πρέπει να παραμείνει στη θέση του.
Σε κάθε περίπτωση αυτό αποτελεί μια δύσκολη συνθήκη και για το πλήρωμα, αλλά και για τους επιβάτες.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.