Σαν κλωστή φτιαγμένη από άσφαλτο, η Γέφυρα Αμβρακικού σμίγει τις ακτές της Αιτωλίας και της Ακαρνανίας, χαρίζοντας στους ταξιδιώτες μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

Όσο μικρή και αν είναι η έκταση της χώρας μας, άλλο τόσο προικισμένη είναι με ατελείωτο κάλλος, κάτι που αναγνωρίζεται από οποιονδήποτε πατάει το πόδι του σε ελληνική γη.

Άπαντες γνωρίζουν για τα ξακουστά ελληνικά νησιά με τις χρυσαφένιες αμμουδιές και τα γαλαζοπράσινα νερά, αλλά ελάχιστοι είναι ενημερωμένοι για κάποιους άλλους «θησαυρούς» που η φύση έχει φιλοτεχνήσει επί ελληνικού εδάφους.

Θέση σε αυτή τη λίστα με τα άγνωστα, αλλά προικισμένα με απαράμιλλη ομορφιά μέρη, καταλαμβάνει επάξια και η Κορωνησία Άρτας, ένα ψαροχώρι μόλις 167 κατοίκων στην «καρδιά» του Αμβρακικού Κόλπου. Πρόκειται για ένα κομμάτι στεριάς που επιπλέει πάνω σε γκριζωπά νερά και απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Άρτας.

Αυτό που καθιστά το νησί ξεχωριστό δεν είναι άλλο από τη στενή λωρίδα ασφαλτοστρωμένης γης μήκους 6,5 χλμ. η οποία ενώνει την Κορωνησία με την Ήπειρο και χωρίζει τις λιμνοθάλασσες Λογαρού και Τσουκαλιό.

Είναι, βλέπεις, το ταξίδι σε αυτόν τον στενό δρόμο που συναρπάσει τους ταξιδιώτες, κάνοντάς τους να νομίζουν ότι κινούνται πάνω στην θάλασσα. Η εμπειρία είναι μεθυστική και κάνει όσους έχουν την τύχη να περάσουν από αυτή τη στενή λωρίδα γης να… χάνονται στην ομορφιά του τοπίου.

Την εμπειρία απογειώνει η «συνάντηση» με πολυάριθμα λιλιοπούτεια νησάκια που, όπως λέγεται, παλαιότερα ήταν ενωμένα και από ψηλά μοιάζουν με γλώσσες άμμου -τώρα πια βυθισμένες.

Σημειώνεται ότι στην Κορωνησία Άρτας έζησε ο Όσιος Ονούφριος, ενώ στη λιμνοθάλασσα Τσουκαλιό φωλιάζουν περίπου 35 ζευγάρια του σπάνιου και απειλούμενου αργυροπελεκάνου. Τα ζεστά, ρηχά νερά είναι το ιδανικό μέρος για αναπαραγωγή πάρα πολλών ειδών της θαλάσσιας πανίδας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

">