ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Κ.Καραμανλής και Α.Σαμαράς μιλάνε», λέει. Και;

Ταξιδεύετε συχνά με αεροπλάνο; – Δείτε ποιες είναι οι πιο ασφαλείς θέσεις

Οι ειδικοί της FAA τονίζουν ότι για την επιβίωση των επιβατών σημασία δεν έχει μόνο η θέση τους στο αεροπλάνο

Ταξιδεύετε συχνά με αεροπλάνο; – Δείτε ποιες είναι οι πιο ασφαλείς θέσεις

Μπορεί το αεροπλάνο να είναι το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς, ωστόσο έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιες είναι οι πιο ασφαλείς θέσεις σε περίπτωση ατυχήματος;

Απάντηση στο ερώτημα έδωσε πριν από λίγα χρόνια το περιοδικό TIMΕ, δημοσιεύοντας δεδομένα αεροπορικών ατυχημάτων της περιόδου 1985-2000, τα οποία είχε συγκεντρώσει η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA) των ΗΠΑ. Τα ατυχήματα αυτά είχαν και επιζώντες.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία, οι ασφαλέστερες θέσεις είναι οι μεσαίες στο πίσω μέρος του αεροπλάνου.

Το ποσοστό θνησιμότητας σε αυτές ήταν 28%. Το μέγιστο ποσοστό θνησιμότητας (έφτασε στο 44%) είχαν οι θέσεις στον διάδρομο, στο μεσαίο τρίτο του αεροπλάνου.

Μετά το ατύχημα, οι επιζήσαντες που κάθονται πλησιέστερα στις εξόδους έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να βγουν ζωντανοί, σύμφωνα με προγενέστερη μελέτη του Πανεπιστημίου του Γκρήνουϊτς.

Ωστόσο οι ειδικοί της FAA τονίζουν ότι για την επιβίωση των επιβατών σημασία δεν έχει μόνο η θέση τους στο αεροπλάνο. Καθοριστικό ρόλο παίζουν και οι συνθήκες του ατυχήματος. Αν λ.χ. το αεροπλάνο πέσει με τη μύτη, προφανώς είναι πιθανότερο να επιβιώσουν όσοι κάθονται στην ουρά του.

Αν όμως δεχθεί η ουρά τη μεγαλύτερη πρόσκρουση, πιο πιθανό είναι να επιβιώσουν όσοι κάθονται στην μέση ή μπροστά. Γι’ αυτό τον λόγο η FAA δεν δέχεται τον χαρακτηρισμό «πιο ασφαλής θέση στο αεροπλάνο».

Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι σίγουρο: έχουμε 71 φορές περισσότερες πιθανότητες να σκοτωθούμε σε τροχαίο με αυτοκίνητο, παρά σε ατύχημα με το αεροπλάνο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έχει υπολογιστεί ότι στη διάρκεια της ζωής του ο μέσος άνθρωπος έχει:

  • 1 στις 112 πιθανότητες να σκοτωθεί σε τροχαίο με αυτοκίνητο
  • 1 στις 700 να σκοτωθεί ως πεζός
  • 1 στις 900 να σκοτωθεί σε τροχαίο με μοτοσικλέτα
  • 1 στις 8.000 να σκοτωθεί σε ατύχημα με αεροπλάνο
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.