«Βουλιάζει» η Γαλλία από τους τουρίστες με τις αρχές να σχεδιάζουν να βάλουν φρένο στις ορδές των επισκεπτών, σε μία προσπάθεια να διαφυλάξουν τα ιστορικά αξιοθέατα της χώρας.

Η κυβέρνηση Μακρόν βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των επισκεπτών σε ιστορικά μνημεία και φυσικούς θησαυρούς και, γι΄αυτό το λόγο, θέλει να περιορίσει τα πλήθη των τουριστών που την κατακλύζουν κάθε χρόνο.

Οι Γάλλοι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο.

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», η Γαλλίδα υπουργός Τουρισμού Ολίβια Γκρεγκουάρ παρουσίασε ένα σχέδιο για τη ρύθμιση της ροής των επισκεπτών στους πιο δημοφιλείς τόπους και την χάραξη μιας στρατηγικής κατά του υπερτουρισμού.

Η ίδια έσπευσε να επισημάνει ότι η Γαλλία, ο μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, χρειάζεται ιδιαίτερα να διαχειριστεί καλύτερα τις εισροές της περιόδου αιχμής που απειλούν «το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής των ντόπιων και την εμπειρία των επισκεπτών της».

Το θέμα είναι επείγον για τους κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως, καθώς τα διεθνή ταξίδια αυξάνονται κατακόρυφα μετά τη καραντίνα κατά τη πανδημία της Covid-19, όπως αναφέρει στον ιστότοπό του το γαλλικό δίκτυο «France24».

Πολλοί από τους πιο αξιόλογους γαλλικούς τόπους, όπως το αβαείο Μον Σεν-Μισέλ στη Νορμανδία, «βομβαρδίζονται» φέτος από επισκέπτες.

Στη διάσημη παραλία της Μάγχης Ετρετά, που γνώρισε τουριστική άνθηση χάρη στην επιτυχημένη αστυνομική σειρά του Netflix «Lupin», οι 1.200 κάτοικοί της δέχονται στην περιοχή τους καθημερινά έως και 10.000 τουρίστες, κυρίως στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

 «Αυτή η μαζική εισροή καταλήγει να καταπατά και να διαβρώνει τα βράχια και να θέτει σε κίνδυνο την παραλία», δήλωσε η Σάι Μαλέ, μία από τους επικεφαλής της ένωσης κατοίκων της πόλης «Etretat Tomorrow».

Η ίδια τόνισε επίσης ότι από τις ορδές τουριστών τα τοπικά οικονομικά οφέλη είναι ελάχιστα καθώς οι περισσότεροι επισκέπτες μένουν μόνο λίγες ώρες, παίρνουν ένα παγωτό στο χέρι, αλλά δεν κάθονται σε εστιατόρια ή ξενοδοχεία.

Η ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης έρχεται την ώρα που το Παρίσι, το οποίο αντιμετωπίζει έλλειψη κατοικιών επειδή κυρίως οι ιδιοκτήτες σπιτιών προτιμούν τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις σε τουρίστες, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι φέτος αναμένει 37 εκατομμύρια τουρίστες.

Το 2019, δηλαδή προ της πανδημίας της νόσου Covid 19, o αντίστοιχος αριθμός των τουριστών είχε φθάσει τα 38,5 εκατομμύρια.

Τα όρια από την πλευρά της κυβέρνησης έχουν ήδη τεθεί, με τους αξιωματούχους να περιορίζουν τις ημερήσιες επισκέψεις στο πανέμορφο νησί της Βρετάνης Μπρεά σε 4.700 κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Στο εθνικό πάρκο Καλάνκ κοντά στη Μασσαλία, στο οποίο μπορεί κανείς να φθάσει κάνοντας πεζοπορία επί μία ώρα, οι αρχές επιτρέπουν πλέον την είσοδο μόλις 400 ατόμων την ημέρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Τα προηγούμενα χρόνια οι τουρίστες άγγιζαν τις 2.500.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

 «Δεν υπάρχει καμία μαγική λύση για κάθε περιοχή, αλλά εφόσον γνωρίζετε πόσοι έρχονται και σε ποιες περιόδους, μπορείτε να έχετε τοπικές στρατηγικές μάρκετινγκ – όπως η μη διαφήμιση κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου ή στρατηγικές τιμολόγησης που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά να έρθουν εκτός εποχής», υποστήριξε ο Σιμόν Τιρό της συμβουλευτικής ομάδας Eurogroup Consulting.