Πριν από λίγους μήνες οι ερευνητές του timeanddate θέλησαν να ελέγξουν την ορθότητα μίας θεωρίας που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου, σύμφωνα με την οποία στις 8 Ιουλίου, το 99% του πληθυσμού είχε ηλιακό φως στις 11.15 UCT (συντονισμένη παγκόσμια ώρα). Η θεωρία επιβεβαιώθηκε εν μέρει.
Έτσι, θέλησαν να δουν πότε θα συμβεί το αντίθετο, δηλαδή, ποια ημέρα του 2022 θα βυθιζόταν στο σκοτάδι το μεγαλύτερο μέρος της Γης.
Η ομάδα της timeanddate έβαλε στους υπολογιστές όλα τα δεδομένα αναφορικά με τον ήλιο. Από τους υπολογισμούς που έγιναν διαπίστωσαν πως στις 19.56 UCT (21.56 ώρα Ελλάδος) της Τρίτης 6 Δεκεμβρίου για το 89.92% θα επικρατεί σκότος.
Η νύχτα θα έχει πέσει ταυτόχρονα σε Ασία, Αφρική και Ευρώπη, με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Πώς προκύπτει η νύχτα του… σκότους
Αν και δεν διαφέρει κάτι σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ημέρες, καθώς εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή ο ήλιος θα φωτίζει το μισό του πλανήτη (Αμερική, Νέα Ζηλανδία, το μεγαλύτερο μέρος της Αυστραλίας), εν τούτοις, θα είναι νύχτα εκεί όπου ζουν οι περισσότεροι εκ των 8.000.000.000 κατοίκων της Γης.
Άλλωστε το 60% ολόκληρου του πληθυσμού ζει στην Ασία.
Οι εναλλακτικές ημερομηνίες
Υπάρχουν και εναλλακτικές για την ημέρα του σκότους. Αυτές είναι η 21η και η 27η του Δεκέμβρη.
Το «μέγιστο σκοτάδι» θέλει τον ήλιο να βρίσκεται τουλάχιστον 18 μοίρες κάτω από τον ορίζοντα. Εάν η γωνία είναι μικρότερη από 18 μοίρες, είναι λυκόφως.
Αυτή είναι η ώρα που το έμμεσο φως του ήλιου φωτίζει τον ουρανό σε κάποιο βαθμό -το πρωί και το βράδυ. Το πιο σκοτεινό από τα τρία στάδια του λυκόφωτος -το αστρονομικό λυκόφως, με τα άλλα να είναι το ναυτικό και το αστικό, όταν ο ουρανός είναι αισθητά πιο φωτεινός, χωρίς άμεσο ηλιακό φως- δεν διακρίνεται σχεδόν καθόλου από τη νύχτα.