ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μονοκούκι» Διαμαντοπούλου ψήφισαν στο ΠΑΣΟΚ οι… νεοδημοκράτες!
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Γιατί διακόπηκαν οι διερευνητικές με την Τουρκία: Ζητούν πολύ περισσότερα σε κάθε γύρο επαφών!

Τι είπε ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης

Γιατί διακόπηκαν οι διερευνητικές με την Τουρκία: Ζητούν πολύ περισσότερα σε κάθε γύρο επαφών!

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης ανακοίνωσε το τέλος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά από 22 ολόκληρα χρόνια καθώς όπως ο ίδιος ομολόγησε κάθε φορά στο τέλος τους η Ελλάδα βρίσκονται σε χειρότερη θέση από ότι στην αρχή!

Φυσικά δημιουργείται το ερώτημα, αφού στην κυβέρνηση το γνώριζαν αυτό γιατί επεδίωκαν ανούσιες διερευνητικές επαφές όπου τίθενται προς συζήτηση μόνο τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Υπήρχε η λογική (και όχι μόνο σε αυτή την κυβέρνηση) να ακολουθείται η αμερικανική πρακτική που λέει ότι «κρατάς τον εχθρό σου κοντά για να ξέρεις τι κάνει».

Φυσικά, πρόκειται για μία αυταπάτη την οποία έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη (αλλά και το σύνολο του ελληνικού πολιτικού συστήματος).

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση σε συνέντευξη για το αν οι επικείμενες συναντήσεις με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, εντάσσονται στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, ο Γιώργος Γεραπετρίτης απάντησε χαρακτηριστικά:

«Σε σχέση με τις διερευνητικές επαφές, θα σας το πω απλά. Δεν σκοπεύουμε να πάμε στον 65ο γύρο.

Επί 21 χρόνια (22 είναι καθώς ξεκίνησαν το 2002) και μετά από 64 γύρους διερευνητικών επαφών δεν μπορέσαμε να φθάσουμε σε ένα επίπεδο συζήτησης με την Τουρκία, όχι για την ουσία, αλλά ούτε καν για τη διαδικασία.

Και αυτό που, δυστυχώς, έχει προκύψει είναι ότι συνήθως το τέλος κάθε γύρου μας έβρισκε ενίοτε σε χειρότερη θέση σε σχέση με την αρχή του».

Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών παραδέχτηκε λοιπόν ότι δεν υπήρχε καν τυπική συζήτηση για την… διαδικασία! Απλά οι Τούρκοι έθεταν κάθε φορά τις νέες απαιτήσεις τους!

Και αυτό ακριβώς έχει καταγραφεί: Οι τουρκικές απαιτήσεις και ότι η Ελλάδα τις συζητούσε-διαπραγματεύονταν!

Το τέλος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας σημαίνει και το τέλος μίας ολόκληρης διαδικασίας που συμφωνήθηκε τον Μάρτιο του 2002, στο πλαίσιο της ελληνο-τουρκικής προσέγγισης που εγκαινιάσθηκε το 1999.

Το πρόβλημα σε όλο αυτό είναι ότι η Ελλάδα δεν κέρδισε τίποτα και απεναντίας ζημιώθηκε.

Ωστόσο, το ότι έπαψαν οι διερευνητικές επαφές δε σημαίνει ότι η χώρα δεν διατρέχει κίνδυνο από την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία θέλει να «λύσει» άμεσα το θέμα των θαλάσσιων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας.

Όπως ο ίδιος ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε πρόσφατα υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία στη συνάντηση του με Χ.Φιντάν, τότε θα προχωρήσει «η διερεύνηση στα επόμενα ερωτήματα».

Το σύνολο των θαλάσσιων ζωνών, το ζήτημα ευθυγράμμισης εναέριου χώρου και υφαλοκρηπίδας και σε ποιο δικαστήριο θα γίνει η προσφυγή για διαιτησία σε περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν συμφωνήσουν (Χάγη ή Αμβούργο, με το τελευταίο να μην απαιτεί ως προϋπόθεση το συνυποσχετικό).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.