Η Ουκρανία δια του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού ζήτησε από τις ΗΠΑ να την προμηθεύσουν αμερικανικά μαχητικά εγγύς υποστηρικης A-10 για να μπορέσει να υποστηρίξει το πεζικό, αλλά και μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000D από την Γαλλία και Tornado από την Γερμανία και την Βρετανία, προκειμένου να υπάρξουν περισσότερες πλατφόρμες που θα μπορούσαν να εκτοξεύουν βλήματα cruise, καθώς τα μετασκευασμένα Su-24 που χρησιμοποιεί η ουκρανική Αεροπορία είναι σε μικρούς αριθμούς.

Ο στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκι σε συνέντευξή στο πρακτορείο Reuters στην περιφέρεια του Χάρκοβου, απηύθυνε έκκληση κατ’αρχήν στις ΗΠΑ για την προμήθεια  A-10 Thunderbolt II, τα οποία είχαν προσφερθεί πριν τρία χρόνια στην Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ρωσικές τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες που «κάνουν πάρτι» σε κάθε επίθεση, καθώς δεν υπάρχει πλέον αεροπορική απειλή για αυτούς

«Θέλω να μιλήσω για τα Α-10 ως μια εκδοχή. Δεν πρόκειται για νέα μαχητικά, αλλά είναι αξιόπιστα που έχουν δοκιμασθεί σε πολλούς πολέμους, ενώ διαθέτουν ένα ευρύ οπλοστάσιο για να καταστρέφει χερσαίους στόχους και να βοηθά το πεζικό», δήλωσε ο 58χρονος στρατηγός.

Ο οποίος όμως ξεχνά κάτι: Τα Α-10 δοκιμάστηκαν σε πολέμους όπου δεν υπήρχε καμία αεροπορική απειλή για τα αεροσκάφη αεροπορικής υποστήριξης, όπως οι δύο Πόλεμοι του Κόλπου, 1991 και 2003. Είχαν προηγηθεί τα αεροσκάφη καταστολής εχθρικής αεράμυνας και από κάτι δεν έμεινε τίποτα.

Στο πεδίο μάχης της Ουκρανίας, ούτε 24 ώρες δεν θα επιβίωναν με τέτοια πληθώρα αντιαεροπορικών όπλων που υπάρχουν στο ρωσικό οπλοστάσιο

Το A-10 Thunderbolt είναι υποηχητικό αεροσκάφος, όντως αξιόπιστο, αλλά μοναδικό σε χρήση από τις ΗΠΑ, το οποίο παράγεται από τη δεκαετία του 1970.

Η έκκληση του Σίρσκι για Α-10 δείχνει και τον πανικό των Ουκρανών για την έλλειψη αεροπορικών μέσων

Ο Σίρσκι πρόσθεσε ότι τα επιθετικά ελικόπτερα όπως τα AH-64 Apache και AH-1 Super Cobra, όπως επίσης και τα εξοπλισμένα UH-60 Black Hawk, μπορούν επίσης να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο, αλλά το ζήτημα είναι ότι ούτε προλαβαίνουν, ούτε τους τα δίνουν οι Αμερικανοί πλέον, καθώς οι πολιτικές ισορροπίες έχουν αλλάξει στις ΗΠΑ και το μεν Κογκρέσο ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, η δε Γερουσία αγκομαχά για να περάσει τα φιλοουκρανικά νομοσχέδια με μια αναιμική πλειοψηφία.

Τα πρώτα F-16 μαχητικά έχουν αφιχθεί στην Ουκρανία, αν και η επίδρασή τους στον πόλεμο δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλη, αλλά φαίνεται ότι ήδη δύο από αυτά έχουν καταστραφεί μέσα στα κιβώτιά τους.

Τα Α-10 έχουν προταθεί και στην Ελλάδα δύο φορές, μία το 1992 και μία αρκετά πιο πρόσφατα, πριν από τρία χρόνια.

Εισήλθε σε υπηρεσία το 1976, με βασικό σκοπό να αντιμετωπίσει την πλημμυρίδα των δεκάδων χιλιάδων σοβιετικών αρμάτων μάχης σ

Η απάντηση ήταν αρνητική από την ΠΑ.

Το A-10 επιχειρεί ιδιαιτέρως ικανοποιητικά σε περιβάλλον με εδραιωμένη αεροπορική υπεροχή, αλλά και χαμηλής έντασης συγκρούσεις. Κάτι τέτοιο δεν είναι δεδομένο για την περίπτωση της Ελλάδας, αν πάει σε πόλεμο με την Τουρκία. Σε ένα υποθετικό σενάριο που εκτυλίσσεται στον Έβρο, τα Α-10 δεν θα είχαν καμία τύχη.

Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που η USAF θέλει σταδιακά να τα αποσύρει, καθότι σε ένα περιβάλλον με σύγχρονες δυνατότητες αεράμυνας, δεν θα επιβίωναν.

">
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!